belki ilginizi çeker
  1. · hüllecimiyim ben donla sevişcek dedim
  2. · süt kardeşler
  3. · sik sok
  4. · boş ol boş ol boş ol
  5. · birini küçümsemek için ona öss öğrencisi demek
  6. · mümkün mü unutmak güzelim
  7. · menderes çıkmazı
  8. · imam nikahı
  9. · süt kardeşler
  10. · asortizm
gündem
  1. · her yerinden öpüyorum rüştü
  2. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  5. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  6. · giyotine yolladılar gitmedim
  7. · yılmaz özdil
  8. · bakire olup yapmadığı kalmayan kızlar
  9. · domino s pizza

hülleci  

1. erkek tarafı hatun tarafına üç kez boş ol dedikten sonra, gerek ağzından kaçırmış olma gerek başka bir ton sik sok sebeple yaptığı işten vazgeçerse, yasalar (!) gereği tekrar aynı kadınla evlenebilmesi için o kadının bir başka insanla en azından 1 gün evli kalması gerekmektedir. işte amme hizmeti yapan bu yalancı damat'a da hülleci denir.
    süt kardeşler filminde de bu tema güzelce işlenir, beyinlere kazınır.
    (kornish, 25.05.2005 01:30 ~ 01:30)
  2. eskiden beyazıt civarında kör ve yaşlı hülleciler bulunurmuş. ihtiyaç halinde buradan hülleci temin edilirmiş.
    (janissary, 25.05.2005 14:34)
  3. (bkz: kolpacı)
    (excalibur, 25.05.2005 16:29)
  4. reşat nuri güntekin'e ait bir tiyatro eseri.
    (cyrano de bergerac, 01.08.2007 22:08)
  5. rahmetli kemal sunal sayesinde çocuk yaşta öğrenilen kavram.
    (deliyayla, 01.08.2007 22:13)
  6. (the artful dodger, 30.08.2007 02:45)
  7. akpyi hazmedebilen yazardır.
    (ben ruhi bey nasılım, 14.04.2008 00:38)
  8. özellikle hülleci nickli yazar dostumuza bir sorum olacak: bu hülle işi kadın için mi gerçekleştirilir yoksa erkek için mi?
    zira bir tanıdık ısrarla hülle olayının erkek üzerinde gerçekleştiğini iddia etmekte, hatta bunu da şöyle bir hikaye ile ispat ve örnekleme yoluna gitmektedir:

bir türk musikisi güftekarı olan rıfat ahmet moralı, bir sinirlilik anında imam nikahlı olduğu karısına 3 kez "boş ol" diyerek nikahı düşürmüş, ancak daha sonra bu yaptığına pişman olmuştur. nitekim, nikahın tekrar gerçekleşebilmesi için hemen olayın vuku bulduğu gece bir hülleci aramaya koyulur. gecenin bir vakti ne yapacağını düşünürken yardım için imamın kapısını çalar. imam, o saatte bir geceliğine moralı'ya karılık etmesi için kimseyi bulamayacağını söyler. sonunda imamın yanında çalışan çirkinlik abidesi* temizlikçi kadını hülleci olarak atamaya karar verirler. yine yasalar (!) gereği moralı o geceyi hülleci kadın ile geçirmek zorundadır. velhasıl, gece bittikten sonra hülleciyi de boşar ve kendi karısıyla tekrar imam nikahı kıyar. ancak moralı ucube hülleci kadınla geçirdiği geceyi bir türlü unutamaz (herhalde muamelesi iyiymiş) ve bunun sonucunda moralı'nın kaleminden şu güzel şarkının güfteleri dökülür:
    `
    mümkün mü unutmak güzelim` neydi o akşam
    rüya gibi hülya gibi bir şeydi o akşam
    (esmeralda, 13.06.2008 22:13 ~ 09.08.2008 01:28)
  9. bir reşat nuri güntekin oyunudur.

oyun, atatürk devrimlerinden sonra halkın yeni yaşantıya, yeni anayasaya, yeni hükümlere alışabilmesi, haklı bulabilmesi ve hayatına geçirebilmesi için eski kuralların değiştirilmesinin yerinde olduğuna bir gönderme içerir. artık şeriat kurallarının yerini insan haklarına bıraktığı ve demokratik koşulların ne anlama geldiği seyirciye vurgulatılır. eskinin köhne oluşuna ve yıkılmaya mahkum yapısına atıfta bulunur.
    (elpinoras, 09.04.2009 03:50)
  10. zeki olduğum gerçeğini kabullenemediği gibi haksızım deme özgüvenine de sahip olmayan yazardır.
    (the godless endeavor, 31.07.2009 05:20)
  11. süt kardeşler filminde telafuz edilirken tatlıcı sandığım hadise.
    ''bi hülle olsada yesek''
    (hos1, 27.08.2009 15:40)
  12. beşinci nesil yardımsever, nazik yazar. kendisi ricamı kırmayıp bana açık yüreklilikle yardımcı olmuştur. teşekkür ederim. ilhamı bol olsun.
    (burakys, 29.08.2009 21:45)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil