|
|
- 1821-1880 arasında fransa'da yaşamıştır.. fekat yaşadığı dönemde eserleri halk tarafından beğenilmemiş, hatta burjuva kesimi ve edebiyat çevresince sert eleştirilere maruz kalmıştır.. burjuva kesiminin tepkisinin sebebi konularının basitliğinden ve taşraya yakınlığındandır.. edebiyat çevresi ise kullandığı lirik anlatıma karşı çıkmaktadır.. halk ise madam bovary'de işlediği konunun ahlaki olmamasından ötürü beğenmez.. velakin dönemin yazarlarını (misal victor hugo) kendine hayran bırakmıştır, gerek anlatım tarzı, gerek istediği konuyu tam anlamıyla işleyebilme açısından.. bugünse fransız edebiyatının en büyüklerinden kabul edilmektedir...
- edebiyata ilk eserlerini verdiği zamanlar psikolojik buhranlar geçirmiş.son zamanlarında büyüuk üzüntüler yaşamış,edebiyat alanında başarısızlıklar ve maddi zorlukların yanında ona moral veren manevi oğlu maupassant ın başarıları ve zola nında içinde bulunduğu natüralist grubun ona verdiği değer olmuş.ayrıca madame bovary 1857 de yayımlandıktan sonra,ahklaksızlığa teşvik suçundan dava açılmış gustave flaubert e.
- sanatsal erdemi "ben görünmez olmalıyım, eserlerim görünsün yeter" diyecek kadar algılamış ve egosunu eserinin ardında yok olmayı kabul edebilecek kadar bastırmış önemli bir yazar. madam bovary'deki psikolojik incelemeleriyle roman tekniğinde çığır açtığı kabul edilmektedir. edebiyat tarihinde adı öncelikli olarak anılması gereken en önemli dahiler arasındadır.
- naturalizm akımının öncülerinden, bugün bile fransızca'yı en iyi kullanan yazar olarak addedilir. çocuk yaşlarda elisa isimli bir kadına aşık olur ve ölene kadar da onu sevmiştir. ancak kadının kocası öldükten sonra (35 yıl) aşkını ona açıklamıştır.
- (bkz: madame bovary)
- yazmış olduğu madame bovary adlı eserle, realistler romantiklere üstünlük sağlamışlardır...
valla ben fem edebiyat kitabının yalancısıyım... aynen böyle yazıyor.. yani hemen hemen... demek ki neymiş... gustave flaubert realistmiş...
|