cenabet halinden çıkış sağlayan abdest.
bir çok kişinin farzlarını bilmeden yaptığı eylemdir...
tek kural her tarafı ıslatmak değil, aynı zamanda 3 kere ağza su alıp gargara yapmak ve üç kere de burna su alarak burnu iyice temizlemektir...
(bkz:
cenabet olmayalım, olanları uyaralım)
sünnet olanı; önce niyet ederek namaz abdesti almak, daha sonra tekrar gusle niyet ederek gusül abdesti almaktır. yine bu sırada, arka ve ön tarafımızın kıbleye doğru gelmemesi
* ve vücudun her yerinin mümkün olduğunca eller ile ovuşturularak yıkanması ve saç ve sakal aralarına su gitmesi sağlanmalıdır. aynı zamanda, mümkün olduğunca su tasarrufu yapmak için, farklı şeyler düşünülmeden, olaya odaklanıp abdesti bitirmek de fayda vardır.
* ayrıca: (israf haram..)
(smg, 20.02.2007 05:25 ~ 21.02.2007 01:12)
alındıktan
* sonra, eğer namaz abdestini kaçıran bir durum yaşanmamışsa namaz da kılınabilecek abdesttir.
(matematiksel olarak: gusül abdesti, büyük eşit, namaz abdesti)
(smg, 22.02.2007 19:01 ~ 19:01)
"iyi ki farz kılınmış lan" dediğim, sonuna kadar delicesine bir tutukuyla savunduğum abdest.
sene 2001. bir ton tanıdık toplaştık otobüs kiraladık, antalya'dan ankara'ya gidiyoruz 2 gün 1 geceliğine. her şey normal. ortam son derece hijyenik. otobüsümüz gıcır gıcır o403, gururluyuz. sonra nedendir bilinmez, ön taraftaki yolcularda bir huzursuzluk, bir popo çevresinde haşarat yuvası varmışçasına kıpırdanmalar, somurtmalar falan. "ne oldu ya?" diye soruyoruz, kendileri de ortama pek ısınamamış bayan arkadaşlar, "yokk bişey. öfff, ne zaman durucaz?" gibi yer yer trip, yer yer bıkkınlık kokan cevaplar. biz arka taraftakiler kıllandık durumdan. biri bir şey mi yaptı bir şey mi dedi modundayız. durduk kalktık derken ankara'ya vardık. millet arka kapıdan iniyor falan. o sırada ben de şoförün yanına gitmeye kadar verdim. dedim adama 1 paket uzun marlboro filan çakalım, sevinsin. hazırladım paketi gidiyorum yanına. o da nesi? bildiğin eşşek, yok yok fil gibi kokuyor adam. evet fil. hani sirklere getirirler çocuklar kokusundan kaçar ya. aynısı. "dayı noldu sana ya, yıkanmaz mısın sen?" dedim boş bulunarak. "ehe ekü bişey olmadı ki yengeylen, ne diye yıkanem evladım" demez mi? dedi. o an rabbime şükrettim. o zamana kadar ne gerek var, yıkanıyoruz zaten günaşırı deyip geçtiğim gusül abdestinin insanlığın devamı için ne kadar büyük bir önem teşkil ettiğini çözdüm. "dayı yapma etme, yaz günü terler insan bik bik bik..." tarzı açıklamalarla ikna eder gibi oldum adamı. sonra duyduk ki kendi bokunun içinde çürüyerek ölmüş.
halk arasındaki adı boy abdestidir. kızlar alınca girl abdesti olur. o kadar.
not:12 gün giri girmeyip nah bunu yazdım şimdi.
(yaqui, 28.04.2008 09:20)
rüyada üç harfli gördükten sonra alınmaması gereken abdestmiş.
çünkü üç harfliler banyoda musallat olurlarmış ve gusül abdesti alırsan yapışır gitmezlermiş ve senden sonra su perileri banyo yaparmış.
bu kadar hayal gücüne kurban olurum ben.
üç harfli değil o cin zaten.
sırf su perilerinin banyoda alem yaptığını görmek için, rüyamda cin görürsem gidip şu gusül neyse alıcam ondan.
kaç paradır ki?
bayanların regl dönemleri sonrası alması gereken abdest.
banyoya sol ayakla girilir ve alınır dediğimiz abdest... ilk önce vücudun genital bölgesi ön ve arka olarak suyla yıkanır... daha sonra bütün vücut toplu iğne ucu kadar bile kuru yer kalmayacak kadar( ne toplu iğneymiş arkadaş, bin yıldan beri... ) yıkanır... daha sonra üç defa ağza su alınır ve gargara şeklinde ağızda gidebileceği son noktaya kadar çalkalanarak tükürülür... akabinde aynı işlem burna uygulanır...üç defa da burna su verilir... burada şöyle bir durum oluşuyor... bazısı diyor ki burun deliklerinin genze kadar olan kısmına çekilmesi gerekir ve burun deliği yandığı anda anlaşılır ki o buruna su alma olayı başarı ile gerçekleşmiştir... fakat bazısı bunun bir abartı olduğunu düşünür ve sadece burun ve iç kısmının ıslanmasının ve yıkanmasının kafi olacağını savunur... neyse geçiyorum... daha sonra sünnet kısmına gelince; ilk öce sağ omuza, sonra sol omuza daha sonra da baştan bütün vücuda su dökülür.. (istersen duş ahizesini kullan en iyisi... ) öncesinde abdest normal namaz abdesti almak sünnettendir diyenler de var... gusülden sonra da namaz abdesti alınabilir.. fakat en nihayetinde bütün vücut çıplak olduğu için bana namaz abdesti almak hep ters gelmiştir... erkek ve kadın abdesti böyle alır.. evlilik halinde ilk önce kadının abdest alması gerektiği daha sonra erkeğin banyoya girmesi gerektiği söylenir ve ekseriyetle böyle yapılır... (neden?)... bilmiyorum...
tarzım değil,psikolojik rahatlamanın ötesine geçemez.5 dak. önce her işim ters gitcekmişte bi yıkanınca düzelcekmiş.(bkz:
de get lan kafamı buluyon)
lisede çevremdeki insanların olum öyle gezilir mi, ayıp lan günün kötü geçer bak gibi konuşmaları yüzünden birkaç kez aldığım, burnuma su kaçtığı için vazgeçtiğim bir temizlenme türü.
niyet etmek gerekiyor yalnız, 'niyet ettim niyet eyledim allah rızası için
gusül abdesti almaya' demek lazımmış ; oysaki ben 'niyet ettim niyet eyledim allah rızası için
musül abdesti almaya' diye niyet etmiştim o birkaç seferde...
hayat işte...
insana "sevişirim gerisine karışmam" dedirttiren hadise.
hristiyan bir insan günah işleyerek seviştiğinde ertesi sabah:
-tanrım bu günahtan arınmam lazım, lütfen beni bağışla.
diyip kiliseye gider ve yetkili din görevlisinden (papaz,peder,papa..) tanrının günahlarını affetmesine yardımcı olmasını diler.
müslüman bir birey ise:
-gideyim abdest alayım da cünub cünub gezmiyim, böyle ölürsek büyük günah vallaha..
kafasındadır.
sadece cinsel ilişkiden sonra alınmayan abdesttir. kadınlar, regl dönemi bitince de gusül abdesti alırlar.
gusül abdesti, insanın ruhen temizlenmesi demek (imiş). ne kadar temizler, onu bilemiyorum...
istanbul müftü yardımcısı yusuf kavaklı'nın "gusül abdesti nasıl alınır?" sorusuna yanıtı:
http://www.uzmantv.com/...