belki ilginizi çeker
  1. · şimdi özdemir erdoğan abimizden bi parça çalıcaz
  2. · kazım koyuncu
  3. · yediveren anadolu
  4. · mef ulü mefailü mefailü feulün
  5. · gülay
  6. · annenin değerinin anlaşıldığı anlar
  7. · insanı x yaş yaşlandıran durumlar
  8. · en iyi coverlar
  9. · ağıt
  10. · günün tek şarkılık özeti
gündem
  1. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  2. · aşk ı memnu
  3. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  4. · aklidengegorecelibikavramdir
  5. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  6. · geniş aile
  7. · kurban bayramı vahşeti
  8. · the rules of attraction
  9. · itüraff

gurbet  

sayfa  / 2
  1. beraberinde hasreti getiren şey.
    (where is my mind, 12.07.2004 10:47)
  2. duman'ın coverladığı özdemir erdoğan parçası

kime desem derdimi ben bulutlar bulutlar
    bizi dost bildiklerimiz vurdular vurdular
    bir de gurbet yarası var hepsinden derin
    söyleyin memleketten bir haber mi var?
    yoksa yarin gözyaşları mı bu yağmurlar?
    içerim yanıyor yar yar
    yaram pek derin
    bana nazlı yardan aman
    bir haber verin
    bulutlar yarime selam söyleyin söyleyin
    kavuşma günümüz yakınmış deyinmiş deyin
    felek yardan ırak koyduysa bizi
    gurbet elde bir başıma neyleyim?
    yardan ırak yaşanır mı söyleyin
    içerim yanıyor yar yar
    yaram pek derin
    bana nazlı yardan aman
    bir haber verin
    (lethe, 20.10.2004 21:46)
  3. toprağın toprağı s*ktiği yer.
    (bkz: toprak toprağı gurbette sikermiş)
    (azwepsa, 21.10.2004 15:46)
  4. orhan gencebay abinin güzide bir eseridir.

gurbet elde hasta düstüm aglarim
    su gönül kahrini cekemez oldum
    acilmis yarama ates baglarim
    ask sirrini yare acamaz oldum

bir güzelin mecnunuyum efendim
    sel basti obami yikildi bendim
    derdimi bilmiyom ben kendi kendim
    dert ile sevinci secemez oldum

kaslarin keman kiprigin oktur
    bilinmez dertlerim sayisi coktur
    bilirim sevdigim ettigin haktir
    gönül sana bagli kacamaz oldum

bir güzelin mecnunuyum efendim
    sel basti obami yikildi bendim
    derdimi bilmiyom ben kendi kendim
    dert ile sevinci secemez oldum
    (telvin, 08.01.2005 19:15 ~ 03.03.2005 13:43)
  5. evinden ayrı olan öğrenci toplumunun yaşadığı şey.. özlenen ve ait olduğun yerden çok uzaklarda olmak..
    (scarlet, 08.01.2005 19:47)
  6. (bkz: gurbet kadını)
    (yalnızlık senfonisi, 08.01.2005 23:06)
  7. (bkz: gurbet treni)
    (selenge, 04.05.2005 20:49)
  8. gözyaşlarından beslenir duygular. mesafelerle hırçınlaşır. her türküde dolan gözler..yürekte büyüyen hasretin ağacıdır. bir kere gurbete kaldıysanız, bir kere gurbet insanı gördüyseniz, anneniz gurbete evlendiyse anlarsınız ancak bunu. her türk filminde ağlama sesi gelir odadan, ıslanan bir çift anne gözüdür, sizi uzağa yollamak istemedikçe anlam veremezsiniz, annenizin mutluluğunu büyükannenizden gelen telefonda görürsünüz ancak...hep bir bekleyiş vardır bu yürekte.yıllarda nasırlanan bu ana yüreği, herşeye rağmen hala bekler, şimdiyse çocuklarının telefonundadır sesi. kaderdir gurbet. bir alınyazısı. gözyaşına aldırmaz. sevip gittiysen uzaklara kimseye ağlanamazsın. seçimdir bu. kaderi biz yazar biz oynarız.
    (la fee, 13.09.2005 14:49)
  9. duman cover'ı çok bombadır. şarkı yeniden hayat bulur.
    (excalibur, 05.10.2005 00:53)
  10. (bkz: şimdi özdemir erdoğan abimizden bi parça çalıcaz)
    (krivetz, 01.11.2005 09:51 ~ 09:51)
  11. 1991 tarihli yansımalar'ın "yansımalar" adlı albümünden bir parça...
    (van den budenmayer, 15.06.2006 02:00)
  12. gurbet o kadar acı ki, ne varsa içimde
    hepsi bana yabancı, hepsi başka biçimde
    ne arzum ne emelim, yaralanmış bir elim
    ben gurbette değilim, gurbet benim içimde...
    (choban, 26.12.2006 17:03)
  13. ailenin yurt dışında olması nedeniyle * bir şekilde yaşanan ülke gurbet diye tanımlanır, sanki acı çekme mecburiyeti vardır...

ben gurbette değilim gurbet benim içimde...
    (leyl, 24.01.2007 01:22 ~ 01:24)
  14. duman coverı coşturur. kaan'la beraber of çeker, duramazsınız yerinizde.
    (bkz: duman ı sevme nedenleri)
    (bkz: çok sağolun)
    (ichgeheindaskino, 06.06.2007 22:45)
  15. budur: http://www.youtube.com/...
    (speedy gonzales, 15.06.2007 17:41)
  16. doğup büyüdüğümüz ve alıştığımız yerden ayrılıp başka yabancı yerlere gidince, çevreyi ve o çevredeki insanları, yaşantıyı yadırgama, çevreyle uyuşamama, yalnızlık hissetme duygusudur, gurbet.

her insan kısa memleketi diyeceğimiz yerlerden ayrılınca, gittiği yer ayrıldığı yere göre çok güzel, gelişmiş ve yaşanası bir yer olsa da ve bu insan içe kapanık, duygusal yapıda ise gurbet insanın içini acıtır. özellikle şair ve yazar gibi sanatçı kişiler bu duyguyu daha üst seviyede yaşar ve sanat yoluyla dile getirirler.

eski şiirlerde, şarkılarda ve de filimlerde bu duygu o kadar yoğun işlenmiştir ki zaman zaman moda haline gelmiştir, gurbeti oluşturan en önemli unsur ayrılıktır. hayatı idame, iş, askerlik, savaş, sürgün ve kişisel psikolojik gibi nedenlerden dolayı sevdiği yerlerden özellikle bu yerlerdeki kişilerden ayrı düşen insan gittiği yerde geride bıraktıklarının yerine yenilerini koyamaz ki bu hem kendinden hem de gittiği yerdekilerden kaynaklanır. geri dönme şansı ve bir şekilde sevdiklerine ulaşma şansı yoksa, yaradılış özellikleri de işin içine girince insanın içini oyan bir burguya dönüşür gurbet.

eskiden daha yoğun yaşanması meselesine gelince, bunun en önemli sebebi geçmiş dönemlerde kabaca yetmişli yıllardan geriye doğru gittikçe bilimsel ve teknolojik gelişmenin azalmasıyla ters orantılı olarak bu duygunun arttığını görüyoruz. özellikle halk şiirlerinde ve türkülerinde. çünkü bulunduğu yerde geçinme şansı olaya, iş bulacağı yerlere, savaş durumunun sıklığından dolayı, bilmediği ülkelere ve belki de bir daha dönmemecesine giden insanlar, günümüzde olduğu gibi ulaşım ve haberleşme araçlarından yoksun olduğu için, bu duygu oldukça sık ve yoğun olarak yaşanmış, ruhlardan dizelere ve melodilere akmıştır. sosyolojide yatay hareketlilik dediğimiz yer değiştirmelerin yoğunluğu bu şarkı ve şiirleri son derece sevilir hale getirmiştir. bu yüzden gurbet bu duyguyu yaşamayanlar tarafından da dile getirilmiş olmuştur. yetmişli yıllara hatta seksenli yıllara kadar bu duygu oldukça revaçtadır söz ve saz sanatlarımızda. yurt dışına özellikle almanya'ya çalışmaya başka bir tabirle, "ekmek parası kazanmaya" gitmek sonucunda bu duygunun tercümanı olan türkü ve şarkıları yakın zamana kadar duymaktaydık.

bu duyguda en önemli nokta bu duygunun kaynağının, yaşam alanının halk olmasıdır. bu halk zamanla teknolojik gelişmeler ve sanayileşme sonucu toplu taşıma araçlarından rahatlıkla yararlır oldular. böylece gurbetin zıddı diyebileceğimiz "sıla" (kavuşma) duygusunu yaşayabilir, sıklıkla tekrarlayabilir hale geldiler. zamanla otobüslerden sonra halkın yararlanabileceği hale gelen uçaklar, gurbetin miktarını arttıran mesafeyi ortadan kaldırma noktasına getirdiler. mesafe oldukça kısaldı ama binlerce yıllık çınar diyebileceğimiz gurbet duygusuna asıl darbeyi köküyle gövdesi arasındaki son bağı koparacak darbe, başka iki ama birbirine bağlı teknolojik gelişme tarafından vurulacaktı: telefon ve internet...

telefonların yaygınlaşması ile önce sesler arasındaki mesafe kalktı, gurbetle sıla arasında ilk köprü kuruldu, cep telefonları ile dünyanın dört bucağı arasındaki mesafe ceple kulak arasına, sürede elin cepten kulağa gidişi sırasında harcadığı zamana düştü. internetle hatta henüz ülkemizde yok ama gurbetten sıladakileri, sıladan gurbettekileri görmeye yanımızda bulmaya başladık. birkaç dakika hatta saniyeler içinde sevdiklerimize olaşır olunca, özleme duygusu, özlediklerimize ulaşamadığımızda yaşadığımız gurbet duygusu ortadan kalktı. bunu sonucunda da bu duygu sanattan, özellikle şiir ve şarkı-türküden silinir oldu, hatta yaşamdan silindi ve unutuldu.

yaşamımız kolaylaştı gurbet ortadan kalktı ama özlem ve sıla da kalmadı ortada iyi olmuştur muhakkak kavuşanlar için ama bir binlerce yıllık çınar da devrilmiştir sanatımızı gölgeleyen...

bu duyguyu en iyi dile getiren örneklerden biri, kemalettin kamu'dan:

gurbet

gurbet o kadar acı
    ki ne varsa içimde
    hepsi bana yabancı
    hepsi başka biçimde

eriyorum gitgide
    elveda her ümide
    gurbet benliğimi de
    bitirmiş bir içimde

ne arzum ne emelim
    yaralanmış bir elim
    ben gurbette değilim
    gurbet benim içimde
    (bilge, 15.06.2007 19:40 ~ 08.10.2008 23:59)
  17. gözlerinen akan birkaç damla yaştır gurbet. artık memleketinden ve ailenden uzakta geçireceğin günler vardır.ilk yolculuk pek acı verir.kaybolmuş gibi hissedersin kendini. yapayalnız tek başına... oysa çevrende bir sürü insan vardır.ama o insanların olması yalnızlığına çözüm olmaz. hep memleketinde yaşadıklarını yaşamak istersin.hep gözlerin onu arar.bulamadığında ise büyük bir hayal kırıklığı yaşarsın
    (ironik, 02.07.2007 14:22)
  18. yâr hasretinin çekildiği diyardır gurbet
    (makber, 02.07.2007 14:40)
  19. faruk nafiz çamlıbel'in yazdığı muhteşem bir şiir. aruz vezninin mef'ulü mefailü mefailü feulün kalıbıyla yazılmıştır. kanımca, şu ölümlü dünya üzerinde yazılmış ve yazılacak olan bütün şiirlerin en güzellerinden biridir.

bir kuş tanıyordum ki, baharda,
    salkımlar açan bahçemin üstünde uçar da
    akşamların ürperdiği bir sesle öterdi.

besbelli, bu iklime yabancı,
    nerden koparak geldiği meçhul,
    endâmı uzun, tüyleri parlak, sesi vahşi
    bir kuş.

akşamla yatan köyde sadâlar durulunca,
    mehtâba yakın, gölgeli bir nokta bulunca,
    hicranla kısılmış, heyecanlarla boğulmuş
    bir sesle öterdi.

öttükçe uğuldardı sesinde
    âvâre kuşun duyduğu hasret
    bir bilmediğim kıt’ada, bir dağ tepesinde,
    bin bir çölün ardında kalan yurduna dâir.

öttükçe o, hasretle genişlerdi, duyardım,
    korkunç uçurumlar gibi rûhumda derinlik.
    her gün daha bir parça yakından sevişirdik:
    ben şâir, o şâir.

bir gün camı açtım ki, ufuk bir kara perde;
    sahrâyı beyazlar bürümüş, yollar uyumuş;
    gördüm ki, o gurbet kuşunun gezdiği yerde
    cansız bir avuç tüy yatıyor… baktım: o kuşmuş!

ıı

ey gözlerinin çevresi mor, benzi tutuşmuş,
    akşamladığım yolları yalnız gezen âfet!
    kaç yıl geçecek, böyle hazin, böyle habersiz,
    sen marmara’nın göl gibi durgun bir ucunda,
    ben böyle atılmış gibi yurdun bir ucunda,
    sen benden uzak, ben sana hasret?

sarmış beni gurbet,
    sarmış beni mecnun diye zincir gibi dağlar;
    bir türbe ki rûhum, gelen ağlar, giden ağlar!

her şey bana bîgâne bu yerde,
    herkes gibi her şey:
    sessiz dereler, solgun ağaçlar, sarı güller;
    dillenmiş ağızlarla tutuk dilli gönüller…

hattâ bana insanlara nisbetle yakındır
    bahçemde ölen kuş,
    bahçemde kefensiz gömülen kuş.

herkes bana bîgâne bu yerde…
    bir yer ki, sevenler, sevilenlerden eser yok;
    bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok;
    yok… yok!

ııı

karşımda hayâlin, diyorum ki,
    bir fırtınanın kahrına kurban
    kuşlar gibi, derdinle bugün, darmadağındır
    kalbimde güneş, sevgi, emel, neş'e, ne varsa…
    karşımda hayâlin, diyorum ki,
    bir gün bu dudaklar beni hasretle anarsa,
    -rabbim, ne dudaklar:
    kül benzinin üstünde birer damla kıvılcım!-
    bir gün bana ağlarsa bu gözler,
    beyhûde değildir, bunu bilsin;
    bilsin ki bugün, bir sen eziyyette değilsin:

gurbet yayının okları geçmiş de içinden,
    günlerce uzakta,
    yorgun biri uzlet gibi yalnız yaşamakta.
    yorgun biri uzlet denilen kabre gömüldü:
    ölmeden öldü.
    (marius, 16.10.2007 15:47 ~ 07.02.2008 13:03)
  20. gurbetlik zordur vesselam...kültür denen seyin ne olduğunu anlamaktan daha kolay oldu ne olmadığını anlamak. uzaklar için biriktirdiğim umutlarım hala taze ama bir dost sesin sıcaklığına hasret kulaklarım. karalanmış birkaç satır hafifletiyor yürek sızısını. heyecan, merak, yenilik istemediğin kadar... günler inanılmaz yoğun, koşuşturma. gel gör ki geceler heryerde ve hala çok uzun...
    (closer, 16.10.2007 22:24)
  21. bazen kaçılmak istenen yerdir gurbet..
    eski bir sarkıda oldugu gibi: gurbete kaçacagım, o lacivert ülkeye, o huzunc denizine, uzayan iskeleye..kopup yalnızlıgımdan, kopup sonsuzlugumdan gurbete kaçacagım, o kimsesiz ülkeye..
    (estrella de mar, 01.11.2007 22:23)
  22. umutlarınızla koşa koşa geldiğiniz yerin bir göz kapamasında dönüştüğü koca hiçliktir, yalnızlıktır ve belkide acıdır.
    (smooth, 09.11.2007 18:28)
  23. daha çok doğuda kız çocuklarına verilen bir isimdir aynı zamanda.
    (depresif, 30.11.2007 12:41)
  24. kendine sık sık "sevdiklerinin yanıda olmak mı özgürlük, sevecek yeni insanlar bulabilmek mi?" diye sormaktır.
    (closer, 20.01.2008 04:30)
  25. kurtlar vadisi'nin kurtlar vadisi olduğu zamanlardaki soundtrack albümünden bir parça. tabi ki gökhan kırdar, tabi ki enfes... başındaki konuşmaları kestim, harika oldu.
    (şiirbaz, 28.01.2008 03:31)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil