kimileri üzüm posalarının damıtılmasıyla yapılan bir içki olduğu için "fakir adamın brendisi" benzetmesi yapıyor grappa için. ancakkesin bir gerçek var ki o da son yıllarda acayip sükse yapan içkilerden biri oldu. sadece 2004 yılında 136 italyan damıtım evinin ve sayıları 1500'ü bulan grappa şişeleme ve dağıtım firmasının toplam cirosu 600 milyon euro'dan fazla.
gelelim grappa kelimesine 500 sene önce italya'da asil aileler büyük toprakların sahipleriydi. bu topraklar çiftçiler tarafından işletiliyordu. "yarısı toprak sahibine yarısı çiftçiye" şeklinde anlaşmaları vardı. üzüm söz konusu olduğunda şarap toprak sahibine, kabuk-sap- ve çekirdekler çiftçiye kalıyormuş.bu kalan kısım ile su karıştırılarak kalitesiz şarap yapılırmış ve yazın tüketilirmiş.buna, graspia deniyormuş.
geri kalan kısım aroma taşımaya devam ettiği için kaynatıp yoğunlaştırılarak
'graspa' adını almış.
zaman içinde ise bu isim grappa'ya dönüşmüş.
aslında 1000 yılı aşkınsüredir, şarap yapımı için sıkılıp şıra alındıktan sonra kalan kabuk, çekirdek ve saptan oluşan cibreden damıtılan grappa, sıradan bir köylü içkisi olarak bundan 35 yıl öncesine dek mütevazi bir biçimde varlığını sürdürüyordu. 1970'lerde kısa bir süre parladı. günümüzde ise neredeyse lüks sınıf sayılabilir.
en önemli grappa üretim bölgeleri
italya'da lombardia, tirentino, venetto, friuli, venedik bölgelerinde üretilmektedir. ayrıca sizilya ve toskana'da 1-2 üretici daha vardır, bunlar toplam grappa'nın yüzde 40'ını üretmektedirler.
israil, güney afrika, kaliforniya (abd), kanada'da üretillmektedir.
yıllık toplam 40 milyon şişe üretilmektedir.
ilk fırsatınızda deneyiniz, denettiriniz.