nasanın kendi kullandığı program olan world wind 'ı piyasaya bedava sürmesiyle henüz proje halindeyken apar topar faaliyete geçirilmiş google fasilitesi. nasanınkinden kesinlikle daha kötü, zira google belli zamanlarda çekilmiş sabit fotoları kullanıyor ve yazılımla yakınlaştırma yapıyor. nasa'nın programı ise, sürekli yüksek çözünürlüklü resimler çekerek işini hallediyor. 45 dakika boyunca boğazda seyreden geminin yol alışını yaklaşık 200 metre yükseklikten izledim, ordan biliyorum. ayrıca bu program ram'i de çok kastırmıyor, yalnızca epey harddisk alanı istiyor, çünkü resimler çok yüksek çözünürlüklü ve oldukça fazla yer kaplıyor.
edit: nasa bu yeni sürümünde sabit resimler kullanmış, bu durumda google'ın hizmetinden bi farkı kalmamış. bende eski sürümü kuruluydu, onda denedim, eski sürüm de kendini güncelledi ve yeni sürüme dönüştü. yani yaşasın googlism!
mısır piramitleri'ni, çin seddi'ni, nazca'yı en mühimi kendi evini bulunca insanın yüzünde tebessümler oluşmasını sağlayan, teknoloji harikası google hizmeti. insan bunları gördükçe:
- ya herkes iki tane tıkla dünyada istediği yeri görüyor, demek ki millet bizim içimizi dışımızı gözetliyor, neler neler çeviriyor.
diye bir komplo teorisine yakın yaklaşıma sebebiyet vermesi bir hayli olası hizmettir ayrıca.
öncelikle evimi, sokağımı, mahallemi yakından incelerken üzerimde muhteşem bir hakimiyet duygusu hissederek gülümsedim. istanbul gibi bir şehre tepeden bakma kudretinin tadını çıkrdım... derken bir rahatsızlık aldı beni... bundan gayri ben terasta güneşlenemem... terasla ilgili tüm fantazilerimi de askıya almak zorunda kaldım... sarsıcı bir deneyim yaşatabiliyormuş insana.
-bizim evin parkında duran o kırmızı araba kimin necati?
-bilmiyorum canım..
-bak bir de bizim park yerinde duruyor..
-aa evet..
* yaklaşık 1 dakika sonra*
-hanım o bizim eski araba yaa..
-aa evet
fotoğraflar birkaç ay öncesinden, emprovizede olduğu gibi net çekilmiştir..nitekim bu kadar netliği her yere uygulayamamışlar..amerika'nın hemen hemen her yeri daha önce de bahsettiğimiz gibi baya detaylı ama ne bileyim ülkemizin güzel şehirlerinden biri olan izmir'de böyle bir zoom olayı yok..doğudaki büyük ülkerin de fotoğrafları başarılı..en net fotoğrafı google campus'e bakarken elde ediyoruz..şaşırmamak lazım..
istanbul'un avrupa yakası suları içindeki bölümünün kırmızı kiremit harici başka bir malzemeden inşaa edilmediğini gözler önüne seren yeşil dünyamızın yok oluşunun teknoloji ile bütünleşmiş ürünü.
ne eğlendirici bir programdır yahu, sabah akşam deliler gibi izleniyoruz, yaklaşık bir haftada bir fotoğrafları yenilenmektedir..
ayrıca 400$'a (fiyat değişik olabilir) özel bir sürümü bulunmaktadır, olay ile ilgili profosyonel ilgilenenler için..
bir de şu var, güzelce bakınız; 26.7489846188, -80.0744771452 (2100 feet zoom)
kendimi çin seddini bulmaya adamama neden olan program.öyle ki sonunda pes edip sözlükten* koordinatlarını bulmuş, yazmış, görmüş* ve göt olmuşumdur* çünkü, kendisine doğru düzgün bir zoom bile yapılamamaktadır.yazıktır, ayıptır.
(bkz: çin seddinin uzaydan görünmesi)
(bkz: yalan)
ağız tadıyla sobe bile oynayamayacağımız ve insana artık şarkıları bile değişik yorumlarla dinleten, 400$ değil 1.400$ bile verilebilecekken, freeware versiyonu bize çok bile olan harikulade "yeni internet oyuncağımız"
program : google earth
makam : nihâvent
güfte : yahya benekay
beste : sadettin öztenay
günlerdir içime çöktü ayrılık
böyle boynu bükük duruşum ondan
yağacak bir bulut gibi doluyum
böyle ağlamaklı olum ondan