google adwords   

adana çık aradan

1. google'ın reklamverenin belirleyeceği anahtar kelimelere göre yine belirlenen yayıncılar veya google arama sonuçlarında reklamveren'in reklamını döndürdüğü uygulama. (bkz: google adsense)
    (wondrous, 25.03.2006 00:17)

2. google'ın para basma makinesinde bile hızlı para yapmasını sağlayan uygulamasıdır..teknolojinin geliştirdiği internetin en zekice tasarlanmış pazarlama & reklam zincirinin bir halkasıdır..hem de çok güçlü bir halkasıdır..hepsi bu internetin kaldıraç etkisinin bir eseri, ben bunu bilir, bunu derim..

efendim..kısaca bir örnekle nedir, ne değildir açıklamaya çalışayım..muhtamelen net alemler, web tasarım ve bir çok bilgisayar temalı işlerle uğraşanlar biliyordur ama yine de genel kültür olsun..milyar dolarlar verip de siteler satın alan bir sistemin nasıl oluyor da bu meblağları gözünü kırpmadan cepten çıkarabiliyor görmüş olursunuz..(bir de kendisi itü işletme mba e-ticaret dersinin final sorusuydu)

önce hikayemizin kahramanları gelsin;

a: cep telefonu satıcısı
    g: google
    r: a'nın pazardaki rakibi
    $a: a'nın banka hesabı
    $g: google'ın banka hesabı

a'nın cep telefonlarını sattığı bir e-ticaret sitesi vardır..online'dır ve internet üzerinde hali hazırda iş yapıyordur..ama bu adam sitesinde daha çok trafik akmasını istiyordur..bunun için güzel bir search engine optimization'ı da kurmuştur..ama adsense denilen google'ın bu diğer reklam uygulamasında (ki genelde dünya üzerinde sitelerde en çok gözüken reklam çubuğudur, daha sonra onu da anlatacağım) kendi sitesinin reklamının çıkmasını ister..çıksın ki oradan tıklansın, kendi sitesine müşteri çeksin..

işte bu a, geliyor adwords ile anlaşma yapıyor..belli başlı keyword'leri bu google'a iletiyor..hepsine de belli bir tıklama başına maliyet belirliyor..mesela;

"nokia" kelime için 5 cent
    "sony ericsson" kelimesi için 5 cent
    "cep telefonu" kelimesi için 10 cent falan..

benim de tam o sırada telefon alacağım var diyelim..araştırma yapmak, yorumları okumak için itü sözlük'e giriyorum, atıyorum sony ericsson yazıyorum..bakalım ne yazmış bizimkiler diyorum..işte tam bu anda, çoğumuzun adana çık aradan dediği yerde google adsense beliriyor..bir bakıyorum bizim a! reklamı orada;

[en kral sony ericsson bende]
    [gelin benden alın hey hey]
    [a'nın süper düper teknolojik a.ş.]

tıklıyorum ve onun sitesine gidiyorum telefonlara bakmaya..tam bu anda ise zamanda büyük bir kırılma meydana geliyor ve google'ı zengin etmeye başlıyoruz!! bu tıklama anında $a'dan $g'ye a'nın "sony ericsson" kelimesi için belirlediği fiyat transfer oluyor..

5 cent kazandı google!!!

herkes mutlu gibi de mi?! a reklamını yaptı, bunun karşılığında google'a parasını verdi..ben ise telefonumu almak için süper bir siteye google tarafından yönlendirildim..

ama hain r var bir de..onu unutmayalım..hikayenin kötü karakteri..o da bir telefon satıcısı..amacı piçlik yapmak diyelim..geliyor o da itü sözlük'e..yazıyor telefon diyor..hoop, a'nın sitesinin reklamı yine beliriyor..basıyor da basıyor, basıyor da basıyor, 10000 kere basıyor ve siteye yönleniyor ki $a'daki para bitsin..köpek, sürünsün!!

işte böyle bir ibneliğe karşı da google tabiki de önlemini almış durumda..o kadar kolay mı lan!?! zekice düşündün ama google'u da hafife aldın güzel r'cim..olmaz o işler öyle..akıllı ol derler..google böyle durumlarda aynı ip üzerinde yapılmış çoklu (spam) girişleri kontrol ediyor ve engelliyor..yani $a'dan para çekmiyor..

peki bu r ne yapmalı ki a'nın önüne geçebilsin? onun malları satılsın? çok kolay..o da gelecek google'a..dicek ki;

r: kardeşim, gel sana bir teklif sunayım?
    g: nedir?
    r: "sony ericsson" keyword'ü için sana 10 cent versem?!
    g: uygundur..

işte bu durumda ben gelip de "sony ericsson" yazdığımda bu google adsense'in kutucuğu içinde r'nin reklamını a'nın üstünde görmüş olacağım..ondan dolayıdır ki; büyük ihtimal bu rakibin sitesine yönleneceğim..böyle r gibi 4-5 kişi olsa zaten reklam sayısı 5'i aşmayan google adsense'de a'nın reklamı hiç gözükmeyecek olacaktır..bu kötü bir şey değil nitekim..varsın görmesinler..görmedikleri için tıklanmayacak, tıklanmadığı için de $a'dan para çekilmeyecektir..bu da bir alternatif işte..ama $g her şekilde kazanıyor, dikkat ederseniz (burada yüksek müsade ile bir ;) kullanmak istiyorum)

peki, $a'da çok para yok diyelim..pinti bir adammış bu a meğersem..o zaman $g'ye akışı kotalı sistem ile de sınırlandırabilir..der ki 2000$'lık reklam göster der..anlaşmayı böyle yapar..böylelikle 2000$'lık tıklama ücretini google aldıktan sonra artık a'nın reklamlar google adsense'de o ay bitimine kadar gösterilmez..tıklama başına en yüksek maliyeti a vermiş olsa bile onun reklamı orada ilk sırada çıkmaz..

neyse, hikayeyi çok uzun tuttuk..burada kesiyorum ve ikinci kısmı için bir on dakikalık ara veriyorum..

ikinci kısım; (bkz: google adsense)
    (zeus, 31.05.2007 22:50 ~ 22:52)
  3. (bkz: mynet adklik)
    (sycrone one, 31.05.2007 22:55)
  4. http://adwords-tr.blogspot.com adresinden yeni türkçe resmi blog sitesine ulaşabileceğiniz uygulama.
    (superista, 02.04.2008 14:19)
  5. özel olarak faaliyet alanınız ve yaptığınız işle ilgilenen kişiler, google arama motorunda anahtar kelime ve kelime gruplarında arama yaptığında karşılarına çıkan sonuç sayfasının sağ tarafındaki bölümdür.
    reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra, sizin anahtar kelimelerinizle arama yapanlar, firmanızı ve web sitenizi sayfanın sağ bölümünde görerek size ulaşabilirler. google adwords sisteminin prensiplerine göre, web sitesi ziyaretçi aldıkça ücretlendirme yapılır.
    (ceyus, 28.09.2008 22:18)