belki ilginizi çeker
  1. · reaktif hipoglisemi
  2. · şeker bayramı
  3. · gizli heteroseksüel
gündem
  1. · 2012
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  5. · giyotine yolladılar gitmedim
  6. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  7. · yasaklanması gereken şeyler
  8. · winrar ile dolmuş şoförü arasındaki farklar
  9. · ffdshow

gizli şeker*  

1. açlık kan şekerinin ölçülmesiyle ortaya çıkmayan, tanısı için tokluk kan şekerine bakılması gereken ve teşhis edilip uygun diyete başlanmazsa sonucunun pankreasın sapıtması ve diyabet olacağı hastalık.
    (quistis, 10.12.2006 17:44)
  2. aç karnına belli oranlarda glikoz yüklemesiyle tahlili gerçekleştirilen büyük bir sağlık sorunu.
    açlık olayını abartmamakta fayda varmış. eğer bu tahlil yapılmadan önce uzun süre aç kalmışsanız yükleme sonrası bayılma falan söz konusu olabiliyomuş.
    (shotcrete, 10.12.2006 18:21)
  3. okuduğum yazılar, doktor tavsiyeleri ve en önemlisi tecrübelerime dayanarak yazıyorum. okuduklarımdan ilk şunu öğrendim: sağlıklı olduğunuzu düşünseniz bile muhakkak belli periyotlarla yaptırın... çünkü -yine okuduğum kaynaklara göre- bugün gizli şekeri olduğunu bilen insan sayışı bu hastalığa sahip olduğunu bilmeyen insan sayışının yanında bir elin parmakları kadar kalıyor...

bazı tahliller -şeker yüklemesi- 2 saat gibi bir sürede hallolurken bazı tahlilleri -tabii doktorun diğer bir kaç şeyin de incelenmesini istediğinden- 6 saat sürebiliyor...

aç karnına gidiyorsunuz. size yine doktorun belirlediği bir miktarda glikozlu şu icirtiyorlar. inanılmaz şekerli bir şu bu. tavsiyem muhakkak içine limon sıkın yada limon suyu... ıster 6 saatlik yaptırın isterseniz 4 saatlik ikisinide yaptırdığımda gördüğüm sonuç aynı: 3. saatte artık neredeyse yürüyemez hale gelebiliyorsunuz. bu kişiden kişiye değişirmiş gerçi...

damar yolundan kan alınmasını istemişse doktor hemşirenizi her ihtimale karşı "damar yolu açar misiniz?" diye uyarın. onlar zaten bu işi biliyorlar fakat uyarmaktan zarar çıkmaz. açılan damar yolu dirseğinizin içinden açıldıysa mümkün mertebe o kolu oynatmayın. yukarı doğru kıvırmayın falan... zira o iğne yamulabiliyor ya da kan pıhtılaşabiliyor. bu da yeniden damar yolunun bulunması demek ki kendi gözlerimle o iğnenin nasılda yamru yumru olduğunu gördüm ben...

tahlil kısmı böyle... sonuçlarınızı aldınız... ve evet gizli şeker hastası olduğunuzu öğrendiniz... korkmayın, paniklemeyin... öcü gibi bir şey değil sadece biraz yaşam standartlarınız değişiyor hepsi bu...

gizli şekeriniz yüzünden aşırı kilo almış olabilirsiniz, hatta -ilacı kullanma evresinden önce- diyet yapmanıza rağmen kilo vermeniz gereken yerde kilo alıyor olabilirsiniz... asabi bir insan olmuş olabilirsiniz. tatlıya karşı koyamayan biri oluş olabilirsiniz. sabah kahvaltılarından nefret eden tüm günü 1 öğün yemekle geçirebilecek bir insan olabilirsiniz. her yemek sonrası dayanılmaz tatlı bir uykuyla hasır neşir oluyor olabilirsiniz. uyandığınızda ağzınızda şu icereke gideremediğiniz anlamsız bir tabaka oluyor olabilir...

ılacı düzenli kullanmaya başladığınızda tüm bunlarda yavaş yavaş bırakıyor sizi... ılaç olarak size (bkz: glukofen) yada (bkz: glifor) verilmiş işe ilacınızı sevmeye bakın. başka çaresi yok... mide bulantısı yapabilir, yutmakta zorlanabilirsiniz ilgili bkz. lere baktığınızda ilacı kullananların yorumlarını zaten okuyabilirsiniz. mide bulantısında durumu emadur tarzında ilaçlarla atlatabilirsiniz. tabii muhakkak önce doktorunuzla konuşun...

en önemli tavsiyem bir gün bıkmayın. ben bıktım bir zamanlar... yormuştu her ay gidip kan vermek, o ilaç(lar); bıkmıştım... hepsini bıraktım 1 sene kadar... ılk zamanlar hastalığıma erken tanı konulabildiği için daha yolun başındayken yeniden her şeye başlamaya karar verdiğim an insuline "gelmek üzereyim yemeği işit" dediğimi öğrendim.

çok fazla büyütülecek bir durumda misiniz? aslında bu bakış açınıza bağlı... kiloluysanız, üzerine düşmüyorsanız falan bir doktorumun tabiriyle "yaşayan ölüden farkın yok senin" durumundasınız.

bayansanız adet periyodunuzun ilk gecikmesi anında olayı savsaklamayın. doktora gidin. ultrasonunuzu tahlillerinizi yaptırın. çünkü yine doktorumdan öğrendiğim kadarıyla (bkz: polikistik over) ile gizli şeker kanka durumundalarmis... polikistik över mi gizli şekere sebebiyet veriyor yoksa gizli şeker mi buna sebep oluyor pek bilinemiyormuş... koltuk altlarınızda renk koyulaşması olabilir... gidip abuk subuk cilt rengini açana açtığını idda eden ürünlere para bayılmayın... unutmayın ki sizdeki bu değişim ağdadan yada terlemekten pişikten falan olmuyor. hastalığınız yapıyor bunu.

bunun dışında benim tavsiyem ayak bakımınıza dikkat edin bu hastalıkla beraber. kime sorsam ayaklarındaki nasırların daha hızlı oluştuğunu pediküre rağmen 1-2 hafta içinde sanki hiç yaptırmamışsınız gibi görünebiliyor...

kontrollerinizi ihmal etmeyin. doktorlar bu hastalığın ne olduğunun zaten çok iyi bir şekilde farkındalar. siz kendi kendinizi öğrenmeye çalışın. hangi durumlarda ne gibi belirtileri gördüğünüzü öğrenin, bu durumları yok etmeye çabalayın. kafanıza göre ilacınızı bırakmayın. yorulmayın. benim ilk doktorum benden her ay kan tahlili isterken şu an gittiğim doktorum buna gerek olmadığını fakat içimi rahat tutması açışından yaptırabileceğimi söyledi...

geçmiş olsun... ama gerçekten de sevmeye çalışın. daha kötü durumların da olabileceğini düşünün. önceden yaşadığınız hayatın aslında ne kadar da sağlıksız olduğunu farkedin. onda olan hiç bir şeye özenmeyin...

ve... ve... şeker ihtiyacınızı meyve yiyerek giderin...

not: turkcelestir butonunun azizligine ugrayan kelimeler icin affola
    (miraystrawberry, 27.08.2009 03:22 ~ 03:23)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil