|
|
- (bkz: türkiye de 1 milyon ermeni 30 bin kürt öldürüldü)
- (bkz: @443960)
(vatman, 15.01.2007 22:45 ~ 22:47)
- tribünlerde marş olabilecek kadar saçma bi laftır.
(bkz: sarının yanına kırmızı koyduk)
(bkz: hatta bide yeşil koyduk)
- sevgili yaşar kemale bu yaştan sonra vermezler nobel falan uğraşma haybeye diye tavsiye verme isteği uyandıran cümle.
(bkz: umut fakirin ekmeği)
- yaşar kemal'in açılış konuşmasını yaptığı, türkiye barışını arıyor konfreransındaki bir değerlendirmesi.
(bkz: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/...)
yaşar kemal haklı olarak sormuş, "ve bizim savaşımız 25 yıldır hiç bitmiyor. nasıl, niçin bitmiyor?" diye. güzel bir nokta gerçekten. peki bu durumda suçlu türkiye cumhuriyeti mi, türkiye cumhuriyeti vatandaşları mı? kimler? kuzey ırak'taki kampları, iran ve suriye'nin desteğini hiçe mi saymalıyız? kuzey ırak'ta kurulacak bir devlete karşı değilim. ama bugün amerika'nın ağızlarına çaldığı bir parmak baldan feyz alıp, amerika'nın orada petrole hükmedecek bir devletin kurulmasına izin vereceğini düşünenler, akılcı düşünümeyen kişilerdir bence. sanki amerika'nın çok umrundaydı kürtler, işlerini bitirinceye kadar kullanıp sonra da bir kenara atacaklar. saddam'ı iktidara getiren de amerika değil miydi?
bir de tabi ki adlandırma durumu var. terörist denir, gerilla denir, konunun uzmanları tartışır, bu önemli değil ki. önemli olan şimdi pkk terörist diye değil de gerilla diye adlandırılsa, ne değişecek? ölen insanlar geri mi gelecek? ya da yapılanlar unutulması, ve pkk'ya sempati beslenmesi midir hedeflenen? ah, gerilla, hemen gidip boynuna sarılayım demesi mi gerekiyor insanların anlamadım.
son olarak, bu tarz tartışmalardan, o bölgedeki gevşek zeminden kimlerin ne gibi çıkarları var ona bakmak lazım.
- söz konusu cümlenin geçtiği yazının tamamı;
http://www.radikal.com.tr/...
- sözde aydınlarımızdan birinin daha; objektif görüş açısını yansıtan talihsiz bile denemeyecek densiz,yersiz,düzeysiz,gereksiz,saygısız açıklama.bu ülke yıllarca teröre 20'li yaşlarda gençlerini,geleceklerini,öğretmenlerini,doktorlarını kısacası kendi insanlarını kurban verdi.peki ne için koca bir hiç için ve şimdi birileri çıkmış diyor ki gerillanın adını terörist koyduk.vay be ne objektif bir bakış açısı bravo yaşar kemal sende hakettin artık nobeli,sende gerçek bir aydınmışsın anlamış olduk(oldular).bir ülkenin sahip olduğu belli değerler sırf düşünce özgürlüğü adı altında bu kadar çiğnenemez,ayıptır.tamam orada ki halk çok sıkıntı çekmektedir,gerçekten insanlar kısıtlı imkanlarla yaşamaktalar bize göre çok şeyden haksız yere mahrum kalmaktadırlar ama böyle saçma açıklamalar yerine onların durumuna dair akılcı çözümler,eleştiriler getirmek gerekmez mi sayın aydınımız? şimdi bu açıklamaya kızanları da kafatasçı yaparsınız daha da aydın olursunuz,sizi dava ederler dersiniz ki ben düşündüklerimi söyledim,peki ölen onca insan onların düşüncelerini söyleme fırsatları bile olmadı neden?çünkü bizim adını terörist koyduğumuz ,sana göre gerilla olan insan müsvetteleri özgürlük mücadelesi adı altında hiç günahları olmadığı halde onların canını aldılar.bu kadar ucuz düşünceler için mi verdiler canlarını?tabi ki hayır onlar canlarını senin,benim,doğuda ki vatandaşın biraz daha rahat yaşaması için verdiler,kimseden korkmadılar ölüme gittiklerini bile bile gittiler,belki bundan bir kaç sene sonra bende gideceğim kim bilir, ama işin en acı tarafı sen ve senin gibiler böyle şeyler söylemeye devam edecek ve kimse buna dur demeyecek siz aydın kesim biz aydınlanmamış kafatasçı kesim olarak yaşamaya devam edeceğiz.
(sirseri, 16.01.2007 00:03 ~ 00:29)
- (bkz: @1069356)
- çok güzel şeyler yazabilecekken, ihanet ettikleri devletin yargısı gider bizi suçlu bulur diye sustuğumuz, söyleyene şaşırmadığımız, şaşıranlara şaşırdığımız rezillik, nobelsizlik.
- sevgili yaşar (kemal)
sen ki;
haleb'in, şam'ın ve zülkardeyn'in
ve diyarı rum'un
en uzun süre beklemiş,
eski kaşar gibi deliklenmiş yazarı;
sen ki; toplumculuk adına;
dünyanın en geri sosyo ekonomik süreci olan
zırıl zırtlak köylülüğe methiyeler döşenmiş
yazar;
sen ki; bağrımızda büyüttüğümüz ve okuduğumuz ve sevdiğimiz tek gözlü adam;
sen ki; 'katranı kaynatsan olur mu şeker,
sen ki; 'cinsini sevdiğim cinsine çeker'
merak etme sayın kemal;
biz ne orhan pamuk'ların,
ne kıçı yamukların;
ne nobel'li yazarların
ne mikinle çizerlerin
hasılı, hiçbirinin;
ok atmasıyla,
bok atmasıyla;
nobel almasıyla ve
afrası,
tafrasıyla
misak-ı milli'nin usturayla çizilmiş kontürlerinden
gidici değiliz.
de hayda bre;
biri gücünü deneye...(danko, 16.01.2007 14:11)
- yaşar kemal çok sevdiğim ve takdir ettiğim bir yazardır; ancak bu açıklaması bence son derece talihsiz bir açıklamadır. akıllara, "ölen masumların adını ne koyduk?" sorusunu getiren bir açıklama olmuştur benim için. zira pkk, masum insanları da bilerek ve isteyerek öldürmüş, bu saldırıları çekinmeden üstlenmiş bir örgüttür. bu noktada, kabaca "belli bir işgale direnen" anlamına gelen gerilla kelimesi ile ilişkilendirilmesini yanlış buluyorum. gerilla terimi üzerinde ufak çapta bir araştırma yapacak bir insan da pkk-gerilla eşleştirmesinin anlamsızlığını anlayacaktır.
yine de yaşar kemal'e saygım kesinlikle azalmamıştır; çünkü yaşlılığına, kavram karmaşasına veya başka etkenlere verebileceğim tek bir talihsiz açıklaması, yaptığı onca olumlu şeyi gözümden silemez. tabiri caizse yaşar kemal'in kredisi böyle bir açıklama ile tükenmez.
dedelerinden daha yaşlı, bu ülkeye ciddi anlamda son derece faydalı olmuş bir insan hakkında "nobel alamıyor, ağlıyor." açıklamaları yapan arkadaşları ise biraz daha dikkatli ve bilinçli konuşmaya davet ediyorum. bu açıklamanın yanlış olduğuna inanıyorum; ancak ego tatmini için tırmanılabilecek acayip sebepler inşa edip, bunların üzerinden yaşar kemal'e saldırmak çirkin duruyor.
- (bkz: adını sen koy)
- (bkz: yaşar kemal belasını arıyor)
aynen öyle, boşuna kötülemeyin.
edit: adam çıkmış şerefsiz bebek katili teröristlere gerilla diyor, özgürlük savaşçısı diyor, ben buna isyan ediyorum ama siz hala beni kötülüyorsunuz. olsun, gelsin eksi oylar, ben şeref duyarım böyle kötü olmaktan...
- "talihsizliği daha beter bir talihsizliğe ne yaparız da dönüştürebiliriz?" sorusunu zuhur ettirmiş ve beklendiği gibi sığ bir şekilde nobel odaklı olduğu ilan edilmiş beyanat. hayır merak ettiğim şey şu; terörist ve gerilla kavramlarına yüklenen anlamlar ne derece göz önünde bulunduruluyor? yaşar kemal suçlanırken ne derece objektif bir tavır takınılıyor?
bu ülkede dağa çıkan adama anarşik sıfatı uygun görülüyorken; pyotr alekseyevic kropotkin, mihail aleksandrovic bakunin, max stirner ve daha nice bu konu hakkında kafa yormuş insan evladı hiçe sayılmış olmuyor da yaşar kemal'in gerilla prensibi ile çalışan bir örgüte "gerilla" demesiyle ikinci orhan pamuk olma hevesine kapıldığı iddia etmek, ne oluyor da (saksı mı düşüyor kafamıza bilmiyorum artık) çok mantıklı, yurtsever bir bakış açısına dönüşüyor?
gerilla: düzensiz çete. özellikle bir örgütten güç alan, baltalama eylemlerine girişen birlik. bu birlikten olan kimse.
terörist: bir siyasi davayı kabul ettirmek için karşı tarafa korku salacak, cana ve mala kıyacak davranışlarda bulunan kimse, yıldırmacı, tedhişçi.
ama ilginçtir, google'a "guerilla" yazıp karşınıza çıkanlara bakarsanız "hasiktir bunlar da mı?" deme ihtimaliniz, "terrorist" yazınca çıkanlara oranla daha fazladır. demek istediğim; "gerilla kavramı mücadele içerir, haklılık payı vardır" vs. değil fakat; teröristin anarşistle bir tutulduğu bir bilinç seviyesinde yaşar kemal'in bu beyanatını pkk yanlısı bir söylem olarak görmek bu bilinç seviyesine hizmet etmekle eşdeğer bir bakış açısıdır. buna da sebep olan şey kalıplaşmış düşünce sistemlerine tamah etme zorunluluğudur. bir tarafta bebek katili abdullah öcalan'a duyulan nefret dururken; diğer tarafa "pkk'yı terörist olarak görmeyen yaşar kemal" modeli koyulur ve halk da bu iki uç arasında, neredeyse 50 yıldır yaptığı basit harmonik harekete devam eder zira böylesi çok kişinin işine gelir. "vay demek öyle" diyerek klişe linç mantığında çığır açmak ve gündemi harlamak için kullanılan basit bir stratejiden ibarettir bu ve ne yazık ki üzücüdür.
bakın bu mevzuuyu şöyle örnekleyebiliriz;
(bkz: @xxxxxxx) (yahu ne uğraşacak adam düşünmek için. ne de olsa sözlük terminolojisi var, "yapıştırırveririm bir hanım koş yaşar kemal teröriste gerilla demiş bkzı, vatandaşlık görevimi yapmış olurum" mantığı forever. saydım, başlık içerisinde 10'dan fazla bu tarz giri var)
(bkz: @1069356) (cillop gibi, öpülüp başa konulası bir giri)
pkk terörist midir yoksa gerilla mıdır, açıkçası net bir fikre sahip değilim bu hususta. "acaba yaşar kemal yerinde olsam ne söylerdim?" diye de düşünmedim hiç. çıkıp "ispanya iç savaşındakiler gerillaydı çünkü onlar biraz haklı gibilerdi ama dünyaya terörist ilan etmede büyük başarıya sahip süper gücün yaptığının da gerillalık olduğunu iddia etmek salaklık oluyor" şeklinde kafa karıştırıcı bir beyan veriyor gibi görünmek istemiyorum terörist ve gerillalık müesseseleri hakkında, zira ortada eylemlerden çok içleri bir doldurulan bir boşaltılan kavramların tartışılıyor oluşu yeterince saçma ve arzulanan bir kaosu yaratıyor. daha bunun fedayeen'i, rebel'ı, vigilante'si, mujahideen'i var ama biz amacımıza yaşar kemal'i suçlayarak, "nobel almaya çalışıyor aklınca ehehehe nah alırsın" diyerek ulaşıyoruz zaten. hayır alsa, "bu vatanı sadece biz koruyoz, biz seviyoz" kisvesi altında iyice amına koyacaksınız bu artık sadece google earth'ten bakılınca gerçekten cennete benzeyen vatanın. ondan tırsar oldum.
- burada konumuz; yaşar kemal'in ortaokuldan terk olmasına rağmen öğretmenlik yapması, romanlarıyla uluslararası ödüller almış olması ya da kitaplarının bilmemkaç farklı dile çevrilmiş olması değil. burada kimse yaşar kemal'in edebi kişiliğine, yeteneğine hakarette bulunmuyor. çok iyi bir yazar olabilir, romanlarını şahane bulabilir, oldukça beğenebilirsiniz. ama burada tartışılan konu apayrı bir düzlemde yer almaktadır. yaşar kemal tamamen siyasi bir takım demeçler vermiştir. o yüzden burada yaşar kemal'i savunmak için; edebi yeteneğinden, kaleminin kuvvetli olmasından bahsetmeyi oldukça saçma ve mantıksız bulduğumu belirtmek isterim.
yaşar kemal'i eleştirenlerin "nobel'i almak istiyor.. ondan böyle şeyler söylüyor.." sözünü kullanmaları ise olayı orhan pamuk'la bağdaştırmalarından ve işe biraz mizah sosu katmaya çalışmalarından öteye gitmiyor. yoksa kimsenin; yaşar kemal'in sırf nobel almak için "gerillanın adını terörist koyduk" sözünü söylediğini düşündüğünü sanmıyorum. sadece, orhan pamuk'un malum sözlerinin benzerliği nedeniyle bir espri söz konusu. gidip de "yaşar kemal'in nobel alması için bunlara ihtiyacı yook! o bi kere ortaokuldan beri öğretmenlik yapıyoo..eserleri 256263463 dile çevrildi taam mı!?" şeklinde konuyla alakasız savunmalara girmenin bir manası yok.
bunları açıklığa kavuşturduğumuza göre "gerillanın adını terörist koyduk" sözüne geçelim. gerillanın ne anlama geldiğini bulmak için tdk sözlüğüne bakmak; kimlere terörist, kimlere gerilla dendiğini bulmak için google'da kelime aratmak çok gereksiz bir aktivite. onun yerine, pkk propagandası yapan sitelere bir göz atın. dtp'nin açıklamalarına biraz kulak verin. pkk'lı teröristleri ne diye niteliyorlar biliyor musunuz? evet, doğru tahmin! "gerilla". pkk'lı teröristler kendilerini ne olarak görüyorlar? evet, "gerilla". terörist felan olduklarını düşünmüyorlar. "biz gerillayız." diyorlar. pkk sempatizanı, kürtçü kime sorarsanız sorun pkk'yı gerilla olarak nitelendiriyor.
o yüzden bu sözlerle birlikte; yaşar kemal kürtçülerle, pkk sempatizanlarıyla aynı söylemi paylaşmış olduğunu açıkça ifade etmiş durumda. herkes pkk'nın kendisine gerilla dediğinin farkında olduğu gibi, yaşar kemal de tartışmasız bunu biliyor. ama yaşar kemal'i savunmak amacıyla; buraya farklı farklı gerilla tanımları, anlamları yapıştırılıyor. adamların internet sitelerinde "2 gün önce gabar dağı'nda faşist türk ordusuyla yaşanan çatışmada 3 kahraman gerillamız can verdi." haberlerinin fink attığını takip eden herkes biliyor. dansöz gibi kıvırmaya, laf ebeliği yapmaya gerek yok. gerilla, pkk'lılara terörist dememek için uydurulmuş içi boş bir kavramdır. yaşar kemal de gayet açık bir şekilde bu kelimeyi kullanmıştır.
not: fi tarihinde izlemiş olduğum bir filmde şöyle bir replik vardı, hala aklımdadır: "bir tarafın teröristi, diğer tarafın özgürlük savaşçısıdır."
yaşar kemal, oyunu özgürlük savaşçısından yana kullanmış gibi gözüküyor. aslında ben neyi merak ediyorum biliyor musunuz? kendisine "pkk terör örgütü müdür?" diye sorulduğunda ne cevap vereceğini... işte o zaman, ak göt kara göt belli olacak.(strateji, 18.01.2007 01:09 ~ 19.01.2007 03:14)
- orhan pamuk'un bbc'nin röportaj teklifi esnasında siyaset konuşmayı reddedişi, daha doğrusu reddediş yöntemi ("karşımdaki kadını delete ettim" davası) hala gündemde iken ve bu orhan pamuk'u eleştirme yöntemi olarak benimsenmişken, yaşar kemal'in siyasi demeç vermesini yadırgamak, "kardeşim sen kitap yaz ne işin var siyasetle, siyaset senin neyine" demeye tekabül ediyor. takdir edilir ki fikir beyan etmenin adı sadece "laf sokuşturmak", "eleştirmek" değildir ve bu minvalde yaşar kemal'in verdiği siyasal demeçler (ki olay siyasi demeç de değildir; 1000 kelime arasından tek cümle çıkarılıp servise sunulmuştur) adamın yazar kimliğinden bağımsız biçimde eleştiriye tâbi tutulmamalıdır. bu adam ayşegül los angeles'ta kitabının yazarı değildir ki biz eleştiri yaparken karşımızda seçim otobüsünün tepesinde elinde mikrofonla dikilmiş bir yaşar kemal hayal edelim.
yaşar kemal'i eleştirenlerin eleştiri yöntemi olarak nobel'i kullanmasınınsa ufak bir espri olduğu düşünülebilir; fakat ne yazık ki bu espri süheyl-behzat kardeşlerin sıradan bir pazar skecinden aşırma bir esprinin sözlüksel muadilinden başka bir şeyi anımsatmıyor bana. demem o; eğer "hahahaha nobel'i alamazsın yaşar amca. onu bir kere verirler öyle avcunu yala" ya kakır kakır gülen insanlar varsa aramızda, benim de bu espri anlayışına işeme hakkım doğar.
@1076497'dan da çıkarılabileceği üzere; gerilla kavramını teröristle mukayeseye tutmak "bana göre süt onlara göre çikolata" jargonuna verilen bir primden başka bir şey değil ve bu bağlamda pkk'nin kendisini ne olarak nitelediğinden çok icra edilmiş eylemlere bakılmalıdır, zira her iki durum dahilinde de doğu'daki soruna çözüm niteliği haline gelebilecek bir klasife etme işlemi işlemi sözkonusu maalesef. kaldı ki; bunu iddia edebilmemiz için gerillaların dünyanın en masum insancıkları olduğunu öne sürmemiz gerekecektir; fakat ortada böyle bir söylem de mevcut değildir afazi zihinler haricinde.
durmuş saatin dahi günde iki kez doğruyu gösterdiği bir evrende yaşar kemal'i pkk sempatizanı olmakla suçlamak, yüzlerce yıllık gerilla tabirinin daha evrensel bir tabir oluşunu es geçmekle mümkün elbette. çıkıp "türkçe'de gerilla diye bir kelime yoktur, yaşar kemal bunu pkk'yı savunmak için götünün ta derinliklerinden çıkartmıştır" da diyebiliriz, herşeyi deriz; fakat mübalağa ile varılan noktanın "bütün dünya bize karşı" cı tavrın daha lokal alanlarda maraza sebebiyet verdiği açıktır. bu ülkenin doğu sorununu halledebilmesi için ihtiyacı olan şey; üç günde bir birilerini vatan haini ilan edip yaratılmış suni gündemlerle ülke tarihinde önem arz eden/edecek kişilikleri sırf evrensel düşünüyorlar diye yargılamak değil, objektivizm ve sağduyudur. yoksa hepimiz müthiş yurtdaşlarız, espri anlayışımız ülke gerçekleri sözkonusu olunca trajikomik bir hal alabiliyor. bir şeyler söyleme mecburiyeti içerisinde birer stand-upçıya dönüşebiliyor, senin benim düşündüğümün üç katı kadar düşünme fırsatı olmuş bir insanı fikrini açıkça ifade etme yasağına layık görebiliyoruz. işin ilginci tüm bunları yaparken; düşünce özgürlüğüne sığınmıyor muyuz, midem bulanıyor. durumsa gitgide aynen şuna benziyor;
http://www.zekirdek.com/...
- - çıkan çatışmada 1 aydınlık yol gerillası öldü. (trt1/türkiye)
- çıkan çatışmada 9 gerilla öldü. (peru tv/peru)
- çıkan çatışmada 1 direnişçi öldü (cnntürk/türkiye)
- çıkan çatışmada 7 ira militanı yakalandı. (rabin tv/israil)
- çıkan çatışmada 1 terörist öldürüldü. (peru tv/peru)
- çıkan çatışmada 9 terörist öldürüldü. (trt1/türkiye)
- çıkan çatışmada 1 terörist öldürüldü. (rabin tv/israil)
- çıkan çatışmada 7 terörist yakalandı. (itv3/ingiltere)
|