14 yılımı geçirdiğim, bana
soğuk ve
kış ne demektir çok iyi öğreten ilçe. okullar asla kardan tatil olmaz, bacak kadar çocuklar bellerine kadar karın içinde okula gidip gelirler.
arkut dağı'nın eteklerine kurulmuştur ve bu dağda kışın kış sporları yazın ise uluslararası nitelikte dağ bisikleti yarışmaları yapılır. kışın soba ve merkezi sistemle ısınılır. doğalgaz geleceği söylentileri dolaşmakta fakat artık gelse de hayır görüleceğini sanmıyorum. ben kendi gözlerimle
sıfırın altında 27 derece sıcaklık gördüğüm için
evliya çelebi'nin "erzurumun soğuğu gelin beni geredede bulun demiş" lafına son derece katılmaktayım.
bahar geldiğinde her yer cıvıl cıvıl olur. çünkü özellikle yaylaları, köyleri ve şehirden yürünerek çıkılabilecek mesafede olan
esentepesi muhteşem bir doğaya sahiptir. asırlık ağaçlar, uçsuz bucaksız tarlalar, tepeler, göller her yerdedir.
yaylalarında birkaç gece geçirirseniz yabani hayvanların burada bolca olduğunu görme şansına sahipsiniz demektir. yabani tavşanlar, yaban domuzları, kurtlar, ayılar ve nadir de olsa geyikler vardır etrafta.
küçük yerlerde genelde olduğu gibi halkı oldukça muhafazakardır. fakat yüksekokul sebebiyle gittikçe gelişmekte, seneye açılacağını tahmin ettiğim 4 yıllık bölümler içerecek olan üniversitesinin de açılmasıyla büyük gelişme kaydedeceğine inandığım ilçedir aynı zamanda.