gentoo linux bir lfs projesidir, başka bir dağıtım tabanlı yapay bir dağıtım değildir. içinde barındırdığı yenilikler, getirdiği yeni kavramlar ile tam bir özgür yazılım projesidir. kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak hayatına devam etmektedir. yönetim yapısı ile bir dernek gibi yönetilen, hiyerarşik bir düzen ile tabana dağılan ve her geliştirici/kulanıcının fikirlerinin dinlendiği/uygulandığı bir yapıya sahiptir. gentoo tamamen internet'ten kurulan / güncellenen bir yapıya sahiptir. bu sebep ile belli zamanlarda diğer dağıtımların yaptığı gibi cd'ler ile güncellemek veya sistemi yeniden kurmak gibi problemleri yoktur.
gentoo'nun asıl amacı özelleştirilmiş (işlemci için, kullanım amacı için, kullanıcı için), optimize edilmiş bir dağıtım olmaktır. herşeyi "portage tree" denilen paket kurulum dosyaları deposunu kullanarak derler, ayarlar, sisteme kurar, kaldırır, kullanılan sisteme özel optimize edilmiş hale getirir. herşeyi derlemek istemeyen kullanıcılar için 6 ayda bir çıkan düzenli binary paketler ile sistemi kurmak/güncellemek, gentoo için üretilmiş binary dosyaları kullanmak, kurulu sistemden binary paketleri almak bunları eşlenek mimarideki başka bir sisteme kurmak kendilerinin diğer yetenekleri arasında sayılabilir.
gentoo linux rahatlıkla özelleştirilebilmesi sebebi ile sunucu / masaüstü her sistemde rahatlıkla kullanılabilir.
gentoo linux bir çok farklı mimari [ alpha, amd64, arm, hppa, ia64, macos, mips, ppc, ppc64, s390, sparc, x86, x86-obsd, x86-fbsd ] desteği içerir. bunların dışında macos, freebsd ve openbsd gibi platformlara da "portage" adı verilen paket yöenticisi ve paket veritabanı desteği de verir. gentoo linux 38 farklı çekirdek arasından seçimi gene kullanıcıya bırakır, kullanıcı istediği özelliklere sahip çekirdeği seçer ve kurar [ kendi veya genkernel aracı ile ]. sistem altyapısını oluşturan paketler [ glibc, binutils, coreutils v.s v.s ] özenle seçilir ve diğer paketler bu altyapıyı kullanarak üzerine kurulur. çekirdek tarafından desteği verilmeyen donanımlar için hazır paketlere sahiptir. nvidia, atı yada benzeri ekran kartı sahiplerinin sürücüleri, ıntel centrino'lar için kablosuz ağ sürücüleri gibi paketleri kurmak gentoo ile çocuk oyuncağıdır. çünkü gentoo bunları kurduktan sonra sistemide bunlar için ayarlar.
geniş paket veritabanındaki paketler önce unstable halde tutularak sistem bütünlüğünü etkileyecek bir problem olup olmadığı test edilir. belirli bir zaman periyodunda kritik bir hata bildirimi olmazsa ve paket sorunsuzca çalışıyorsa paket geliştiricisi tarafından kararlı halde kuruluma hazır olarak işaretlenir.
paket kurulması/kaldırılması/güncellenmesi için "emerge" adı verilen araç kullanılır. emerge paket bağımlılıklarını çözer, sisteme paketlerin hangi sıra ile kurulacağını bilir, paket veritabanında arama yapabilir. yani siz yeni kurulmuş bir sistemde "emerge kde" derseniz, gentoo bağımlılık sırasına göre x'i kurmak için gerekli kütüphaneleri/yazılımları kurar, bunların üzerine x'i kurar sonrada kde'yi kurar. her paket "use" bayrakları denilen parametreler ile özelleştirilebilir. örneğin bluetooth desteği olmayan bir bilgisayarda her pakete bluetooth desteği vermek gereksizdir çünkü o özellikler asla kullanılmayacaktır yada destekleyen her pakete ssl desteği vermek böylece ssl kütüphanelerinin metodlarının kullanılması istenebilir. böyle durumlarda "use" bayrakları ile sisteme kurulacak paketlerin hangi destekleri içereceği dinamik olarak belirlenebilir/değiştirilebilir.
sisteme paketler "emerge paketadı" ile kurulup "emerge unmerge paketadı" ile kaldırılabilir. kurulum sırasında bağımlılıklar otomatik olarak çözülür ve gerekli diğer paketler sisteme kurulur. "emerge sync" ile "portage tree" adı verilen paketveritabanı rsync kullanılarak gentoo sunucuları ile senkronlanabilir. "emerge -du system" ile sistemdeki kütüphaneler gibi sistem altyapısını içeren paketler güncellenebilir. "emerge -du world" ile sistemdeki kurulu tüm paketler güncellenebilir. aynı debian'daki gibi güncelleme sonrasında yapılması gereken işlemler var ise gentoo bunları ya otomatik yapar ya da kullanıcıyı gerekli işlemleri yapması için uyarır. güncelleme sonrası ayar dosyalarındaki değişiklikleri etc-update yada dispatch-conf adı verilen araçlar ile kullanıcıya gösterir, değişiklikleri yaptırır. "emerge" aracını konsoldan kullanmak istemeyenler için çok farklı, çeşit çeşit arayüzler mevcuttur.
sadece güvenlik güncellemelerinin yapılması diğer versiyon güncellemesi/yeni özellik güncellemelerinin yapılmaması için "glsa_check" komut kullanılabilir. "glsa_check" sistemi bilinen güvenlik problemleri için test eder ve sistemi etkileyen paketleri günceller.
gentoo kurulum sırasında henüz bir kurulum arayüzüne sahip değildir. fakat gentoo sahip olduğu mevcut projeler arasında, kurulum sihirbazıda yer almaktadır. bunun dışında "catalyst" denilen aracı ile kullanıcıların kendi dağıtımlarını kendilerinin oluşturmasına olanak verir. aynı araç ile dağıtım dışında gentoo tabanlı livecd üretmek içinde kullanılabilir.
gentoo yeni başlayan kullanıcılar için kurulum sırasında pek dost değildir. ayrıca genel olarak gentoo'daki paket derleme süreçleri temel kullanıcılar için iyi bir yöntem olmayabilir. fakat gentoo optimizasyonları, özelleştirilebilmesi, içinde barındırdığı araçlar ile ne yaptığını bilen, tecrübeli kullanıcıya çok şey katacak bir dağıtımdır. gentıı yeni/eski kullanıcıları için sahip olduğu geniş dökümantasyonu, e-posta listeleri, forumlarında aranılanı bulamamak/yardım alamamak diye bir kavrama sahip değildir.
sonuç olarak yeni başlayan tecrübesiz kullanıcıların cd'yi al, tak, tıkla, kur dağıtımı gentoo değildir. gentoo yeni başlayan kullanıcıların "kolay kullanılan" dağıtımıdır, "kolay kurulan" değil. sahip olduğu paket ve sistem yönetim araçları, dökümanları ve gönüllü kitlesi ile gentoo geleceğin yeni nesil dağıtımı olmuştur. yeni kullanıcı için mevcut tek zorluk gentoo kurmaktır, gentoo bir kere kurulduktan sonra güncellemesi, paket kurması yeni başlayan ve tecrübesiz bir kullanıcı için sorun olmayacak hatta son kullanıcıya zevkli gelecektir. tecrübesiz kullanıcı gentoo kullandıkça başka hiçbir dağıtımı kullanarak elde edemeyeceği bilgi ve tecrübeye kavuşacaktır.
flash diske kuruluyor ordan boot ediliyor falan dediler şu anda bir flash diske dosyaları kopyalıyorum. inşallah bizim kazımın düdük boot mevzuunu destekliyordur. eğer böyle bir şey varsa yapandan allah razı olsun.
evvela (bkz: çile çekmek)
tanıdığım sysadmin'in mazohist zevkler alarak 1 günde (durmadan) kurduğu distro. adam mutfağa geldiğinde (gece 2 suları) "must compileee...hmpfss hmpfss" gibi sesler çıkartıp tuzlu ekmek yiyordu. averaj veya power userlar için bi getirisi yoktur diye düşünüyorum, ama tabii ki de linux'a meraklı bünyelerin yeterli imana ulaştıklarında kurup denemeleri gereken distro.