belki ilginizi çeker
  1. · rockçı hatun verir
  2. · inekler ile zekiler arasındaki farklar
  3. · erkek arkadaşın eski sevgilisi orospudur
  4. · türk solunun genelde bölücü olması
  5. · müzik öğretmeni
  6. · kopyala yapıştır ile ideoloji pazarlamak
  7. · götü büyük olan kızların cana yakın olması
  8. · sözlüğe her şeyini döken insan modeli
  9. · başı açık her iki kadından biri hayat kadınıdır
  10. · türk kızlarının çoğunun göbekli ve kıllı olması
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · bir kadının bilmesi gerekenler
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · yaran diyaloglar
  6. · the twilight saga new moon
  7. · disko kralı
  8. · derya gibi
  9. · kelle paça

genellemenin dayanılmaz hafifliği  

1. insanları yargılamanın, herhangi bir davranışı yapan insanları kafaya göre keyfi bir şekilde kategorize etmenin, belirli bir kitleyi veyahut davranışı öznel bir isteği tatmin edecek şekilde etiketlemenin -zerre sorumluluk ve insaniyet, şevkat ve empati duymadan- yapmanın rahatlığı.

en az sıçmak kadar rahatlatıcı ve hafifletici bir eylem.

lakin sonuçlar pek o kadar iç açıcı ve estetik olmuyor.

(bkz: bok)
    (skuba, 08.08.2006 03:48)
  2. iletişim inhibitörüdür zira kafanızda özel bir topluluk veyahut bir hede hakkında genel bir fikriniz var ise, iletişim kursanızda kurmasanızda önyargılarınızın kurbanı olmak istersiniz.

sözgelimi "pis hintliler" hakkında veyahut "pis ateistler" hakkında yeterli bilginiz varsa (mesela pis olmaları), onlarla iletişim kurmak için pek bir sebebiniz kalmaz.

gel zaman git zaman hoca olursunuz, pis hintlinin teki sizin öğrenciniz olur ve kalma geçme sınırında bir notu vardır, sizin de notları girerken eliniz kayar(yanlışlıklan olsa da özünde freudian slip den bir farkı yoktur), dd vereceğinize ff verirsiniz zira bilinçaltınız sizi buna dürter ama farkında bile olamazsınız.
    (skuba, 08.08.2006 03:53)
  3. (olahabeoy, 08.08.2006 08:45)
  4. insanın tembelliği sayesinde oluşan psikolojik durum. ama bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır tabii.*
    genelleme yapmak insanın işine geldiği için midir, kafa yormadan sonuca ulaşılabildiği için midir nedir insan genelleme yapınca kafası acaip rahat oluyor. yani en azından bende böyle bir şey var. belki çoğunuzda da vardır ya da sadece ben düz adamımdır. bilemem.

ama arkadaşım rahatlatmıyor mu? mesela; pkk diye bişey var doğuda, o zaman doğu kökenli herkes terörist oluyor. ohh bu sonuçla rahatladın işte. kimlerin terörist olduğunu, neden bu ülkenin bu kadar kötü durumda olduğunu biliyorsun. doğudaki herkes terörist olduğuna göre de at oraya bi atom bombası kurtul. 50 sene kimse yaşayamaz da, topraktan terörist bitemez. ne güzel.

neyse ironiden anlamayan nesil için daha yumuşak bir örnek vereyim. mesela arkadaşım, ben çok zekiyim bunu biliyorum ve bu sebeple akp'ye oy vermiyorum o zaman hoop akp'ye oy veren herkes aptal oluyor. ohh beraber yaşadığım insanların yüzde ellisine aptal da dedim. ben ve bi kaç zeki adam varız iyi ki şu ülkede sonucuna ulaştım. kaçıp gidelim abi yaşanmaz bu ülkede sözünü de yapıştırdım ondan sonra. çok orjinal bir adam oldum.

dur lan bu da istediğim yumuşak örnek olmadı. en iyisi hanımefendilerimizin genellemelerinden bir örnek vereyim; seven erkek kıskanır o zaman kıskanmayan erkek sevmiyordur, az kıskanan erkek az seviyordur yaşasın çok kıskanan erkekler.

neyse ya, öyle işte. bu başlıktaki işim şimdilik bitti. gidiyorum ben.

'mini etek giyen her kız oracıkta sevişmek istiyordur.'*
    (belki de bunlar yanılsama lan, 18.08.2009 03:34)
  5. 'hepiniz aynısınız lan!' deyip hafiflemektir.
    (aglayankekinvekankalarınınkankası, 18.08.2009 03:57)
  6. koy götüne rahvan gitsin durumudur.aslında o durumla uzak yakın ilişkisi ve bilgisi yoktur olsa zaten genelleme yapmaz.
    (xlargeist, 18.08.2009 04:45)
  7. genelleme yapmak bilimin temeli. bilim geneller istisnalar olsa bile.

örneğin periyodik cetvelin 1a grubunda bulunan elementleri metal olması hidrojen'e rağmen gerçektir. kimya 1a metaldir der ve hidrojen için genellemeden vazgeçmez.
    sürüngenlerin kalp yapısı timsah'ın istisnasına rağmen biyolojinin öğretici genellemelerinden biridir.

yani demek istediğim istisnanın var olması genelleme yapmaya engel teşkil etmez. bu yüzden genelleme yapmak dayanılmaz derecede hafif değil; aksine istisnaları belirtmek adına zor bir süreçtir.

bu süreci anlamamak, genelleme yapmayı dışlamak, suçlamak son derece tehlikeli. bugün okullarda öğretilen tüm bilgiler bir genellemenin ürünü. bilim geneller, demek ki insan geneller. bu da öyle hafif falan değil, bildiğinin ağır bir iştir.
    (piqolet, 08.11.2009 14:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil