belki ilginizi çeker
  1. · erman toroğlu
gündem
  1. · aşk ı memnu
  2. · okan bayülgen
  3. · yılmaz özdil
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · beşiktaş
  6. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  7. · ibrahim üzülmez
  8. · hasan şenel
  9. · keman çalarken orgazm olmak

genelkurmay başkanı nın demokrat olmaya hakkı yok  

1. erman toroğlu'nun son bombası.
    kısaca şöyle demiş:
    "askerlikte demokrasi olur mu? emir demiri keser.
    ...benim başbakanım, cumhurbaşkanım demokrat olsun. ama genelkurmay başkanı'nın demokrat olmaya hakkı yok! "
    (aintitfunny, 17.04.2008 09:27 ~ 09:30)
  2. daha açık hâliyle;
    "hakimlerin adil olmasına,
    bakanların dürüst olmasına,
    doktorların merhametli olmasına,
    müftülerin dindar olmasına,
    hakemlerin tarafsız olmasına,
    hakem eskilerinin de mantıklı olmasına,
    gerek yoktur"
    demektir.
    (anka, 17.04.2008 09:32 ~ 09:32)
  3. asker fetişizminin sözcüklere dökülmesi. askerler yanlış yapamaz, ne derse doğrudur mantığının ülkem insanlarının kanına işlemiş hali.

sanki demokrasi ya da demokrat olmak öyle bakkaldan alınabilecek elma armutla eşdeğer bir kavram ya ülkem yönetiminde de arada sırada tükeniveriyor. askerlerin mahallesine ise hiç uğramadığını zaten biliyoruz bu kavramların sağ olsunlar olmadı post-modern yöntemlerle olmadı elektronik ortamlarda bunu da hatırlatıyorlar bizlere. ama olması gerekenle mevcut durumu birbirinden ayırmak gerekiyor değil mi toroğlu?

ha bu arada demokrasi mi? buralarda da tükenmiş, bir koşu avrupa'dan alıp gelmeyi umut ediyoruz hala.
    (aglaures, 17.04.2008 09:35)
  4. (bkz: crimson tide)

gene hackman ve denzel washington un başrollerinde olduğu filmde bir diyalogda denizaltı kaptanı frank ramsey rolündeki gene hackman, ikinci kaptan ron hunter rolündeki denzel washington a şöyle der:

- we are here to protect democracy, not to practice it.

meali: demokrasiyi korumak için buradayız, uygulamak için değil.

dolayısı ile kanımca genelkurmay başkanının (yani bir askerin) demokrat olup olmamasının tartışılıyor olması bile ülkemizde sapla samanı ne kadar karıştırmaya meyilli olduğumuzun bir diğer göstergesidir. askerden demokrat olmaz, işi o değildir çünkü. askerin demokratik düzendeki görevi ve yetkileri bellidir ve bunu uygulamakla mükelleftir. demokrasi sivilin ve sivillerin içinde bulunduğu siyasetin işidir.

kıçı kırık hollywood filminden alıntı yapıp nereye bağlamış diyecek arkadaşlara da o beğenmedikleri filmlerde bu ve bunun gibi çok satır arası olduğunu söylemek isterim. çünkü filmin sonunu da hatırlarsak iki asker de fikir ayrılıklarından dolayı çıkan isyan nedeniyle yargılanırlar. fikir ayrılığı demokrasilerde olur asker önceden belirlenmiş yetkileri dahilinde yine önceden belirlenmiş sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür. dolayısı ile olay fikirlere ve bunların çatışmasına geldiğinde bunun orduda yeri yoktur.

bunu söyleyen kişiyi normal şartlarda zerre kadar dikkate almam ve umursamam. kabzımal olabilir, medya maymunu olabilir, fitbol(bkz: futbol) yorumcusu olabilir ancak söylediği kelamı eğer bunları düşünerek sarf ettiyse haklılık payı olduğunu düşünürüm yukarıda yazmış olduklarımdan ötürü.
    (ad hoc, 17.04.2008 10:10 ~ 10:17)
  5. tepeden indirgemecilikte üstümüze tanımadığımızın göstergesi.

demokrasi, bir ülkede yaşayan herkes için geçerli olan, hadi bizim ülkemiz için olması gereken bir kavramdır. birilerinin korumasında ya da tekelinde de değildir. olduğu takdirde o ülkede yaşayan bireylerin demokrasiyi içsdelleştirememesi söz konusudur ki asıl mesele de buradan kaynaklanmaktadır aslında.

demokrasinin işlerliğinden bahsedebilmek adına önemli bazı noktalar var, unutanlar adına hatırlatalım: eşitlik, özgürlük ve adalet. demokrasinin hüküm olduğu topraklarda kimsenin demokrat olmamak gibi lüksü olmaması geliyor. gelelim, mevcut duruma. şu anda askerlerin demokrat olmaması, iyi çocukları tanıması gibi durumlar; olması gerekenle bağdaşmıyor evet. ama mevcut düzenin doğru olduğunu da savunmak da ne oluyor?

bu arada sözün kimin söylediğinin tabi ki önemli değil, önemli olan bu zihniyet ve yansımalarıdır.
    (aglaures, 17.04.2008 10:21)
  6. tatbikatın kaç gün süreyle yapılacağını, operasyon süresini, mevsimlerden hangi mevsimde, aylardan hangi ayda ve günlerden hangi günde saat kaçta başlayıp saat kaçta biteceğini, taşıyacakları techizat ve mühimmat vs. vs.

bunlar ve bunlar gibi konularda oylama yapan birlik komutanı ne gördüm ne duydum? sorarım size aranızda demokrasiye inanan hiç kimse mi yok? nerde kaldı sizin insanlığınız?

hepiniz faşistsiniz, insan haklarının en azılı düşmanlarısınız. en azından eğitime dair birlik içi referandum yapsanız olmaz mı?

geri besleme falan yapıyorlar ama o sayılmaz. sadece mevcut yada yaşanmışlar hakkında fikirlerini alıyorlar.
    (just call me daydreamer, 17.04.2008 10:35 ~ 23.04.2008 17:42)
  7. demokrasi de zaten sırf oy vermekten, seçmeden ve seçilmekten oluştuğu için olmasa da olur diye düşünenlerin kurtarıcısı olan cümle. oh ne ala, böylece kısa bir demokrasi tanımı yapıp, kurtulduk bu illetten de. boş işler bunlar ne de olsa.

demokrat olmak, salt seçimle gerçekleşseydi; adolf hitler, mussolini gibi karakterler en demokrat şahıslar olurdu galiba. ama lafı dolandırmaya gerek olmadan; ne erman toroğlu'nun ne de bu düşünceyi destekleyenlerin salt bir seçme ve seçilme hakkından bahsettiğini düşünmemek gerek.

iyi çocukları tanımak, uğur kaymaz cinayeti, şemdinli olayı daha nice olayları alt alta sıralayalım da; bu düşünce savunucularını da daha açık konuşmaya davet edelim.
    (aglaures, 17.04.2008 10:43)
  8. söyleyeni,

ülkesinde;
    bir sürü darbe yaşanmış,
    bir sürü gayr-i hukuki durum meydana gelmiş,
    bir sürü kirli ilişki ağından dolayı halk mağdur olmuş,
    bir sürü halkın korkutulup sindirilmesi olayı yaşanmış,
    bir sürü şemdinli, susurluk ve ergenekon benzeri oluşum gerçekleşmiş,
    bir sürü dil, din, ırk, düşünce, klik ayrımı yapılmış,
    bir sürü gri propaganda sağnağı yaşanmış,

bir, sürü psikolojisi içindeki, tecavüzcüsünden hoşlanan; olabilecek

laf.
    (anka, 17.04.2008 10:53 ~ 11:00)
  9. katı bir hiyerarşinin olduğu bir kurumun başındaki adamın demokrat olmasını beklemek garip olur. emir subaylarına emir verirken oylama yaparlar, bütün işleri kendi yapması kararı çıkabilir son derece demokratik olarak. şöförlüğünü yapan askerin yoğun trafikte, diğer şöförlere karşı ifade özgürlüğünü kullanması pek kabul edilebilir bir şey değildir. askerliğe uymaz demokrasi. ee tabi ki ülke içinde vatandaş, sıfatıyla demokrasiye saygı duyacak. demokratik haklarını kullanacak, ödevlerini yerine getirecek. görev tanımı gereği de onu koruyacak, kollayacak.
    (azwepsa, 17.04.2008 11:31)
  10. voltaire: katıksız demokrasi ayak takımının despotizmidir.

sözlükte okudum. ama sevdim ben bu sözü. durumum budur. genelkurmay başkanlığı dediğimiz yerde, genelkurmay başkanının kişiliğinden bağımsız bir yerdir hali hazırda, elbette ki her yiğidin farklı bir yoğurt yeme tarzı vardır. ama sonuçta yoğurtta, yeme faaliyetide stabildir.

paşa zaten açık açık söylüyor. ben askerim, gayri nizami harp ve psikolojik savaş seçeneklerimi de kullanıyorum. ama mensubu bulunduğum kurum ve devlet memuriyetim gereği siyasi açılımlar yapması gereken yada yapabilecek biri değilim. kurumumu temsil ediyorum, diyor. bu konuda değil fikir beyan etmek, bu konulara girmem bile diyor. siyasi sorumluluk meclis ve onun içinden çıkan hükümettedir diyor. işi yani eğitimini alarak profesyonel olarak icra ettiği meslekte bu mantıkta işleyen bir meslek zaten.

x subay, zırt pırt hangi görüşte, doğrultuda olursa olsun, siyasi düşüncelerini ve çözüm önerilerini paylaşsa, hatta zırt pırtı geçtim, bir kere bile sesli düşünse emekli kurmay kıdemli albay ünvanıyla geriye kalan yaşamına devam eder zaten. bizatihi, bu ünvanla taçlandırma işini de gene askerler yapar, şuralarında.

ama kemalist bizim paşa derseniz de, kemalizmi siyasi düşünce olarak değerlendirmiyoruz. mustafa kenal kendisi demiş ben bir ideoloji ortaya koymadım diye. aydınlanma, modernleşme, insanlık yolunda temel prensipler ortaya koymuş. kemalizm dediğimiz hadise de bundan ibarettir zaten. prensipler bütünü. işte biz ulusal, merkezi yönetimle idare edilen bir devletiz. yönetim şeklimiz parlementer demokrasidir, gücünü anayasadan alan yetkileri belirli kurumlarımız vardır. bu anayasayla çelişmeyen yasalarla, çağın gereklerini karşılarız. budur işte.
    (just call me daydreamer, 17.04.2008 15:16 ~ 15:18)
  11. darbe tamtamları çalan kim olursa olsun ister genel kurmay başkanı ister başka bir şeydemokrat olmaya..
    kendine demokrat demeye..
    demokrasi dersi vermeye.. hatta demokrasi kelimesini kullanmaya bile hakkı yoktur.

(böyle bir yerden algılarsak kulağa hoş geliyor.)
    (gajo, 17.04.2008 15:44)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil