gelecek geçmişin aynasıdır 

adana çık aradan

1. geçmişte, küçüklükte edinilen veya edinilemeyen her türlü bilgi, görgü, tutum, davranış bir şekilde geleceğe yansıyor veya gelecekte bir yerlerde ortaya çıkıyor. bu durumda geleceği geçmiş belirlemiş oluyor, ayna tutuyor. geçmişte geçirilen veya geçirilemeyen herşey çok önemli bir konuma geliyor öyleyse. çocukluk, ergenlikten daha önemli bir hal alıyor. örneğin;

- oyuncakla oynamayan birinin yıllar sonra çocuğuna oyuncak alıp, çocuğundan gizlice oyuncağı oynaması.

- küçükken sokakta vakit geçiremeyen, "aman kızımız/oğlumuz sokak çocukları gibi olmasın (sanki sokak çocuklarının hepsi piç)" zihniyetinin ürünleri olan çocukların yıllar sonra depresif, psikolojik sorunlu, grunge sorunlu, manik depresif veya şizofren olması (klostrofobik olmasını siktir ediyorum, o bunların yanında soğuk algınlığı kalır)

- gene çocukluk döneminde baskı altında tutulan, ev gezmelerinde süs eşyası gibi görülen, kavga etmemiş, sorun nedir bilmemiş, sıcak sobaya elini sürtmemiş çocukların yıllar sonra değişik deneyimlere kolayca yelken açmaları, açık görüşlü olmaları, her "merhaba" diyenle kanka ayağı göt ayağı olmaya çabalamaları..vs.

çocukluktan girdim, ergenlikte hatta olgunlukta dahi bir takım ukteler yıllar sonra doldurulmaya çalışılıyor.
    (man on the moon, 12.08.2006 02:17)
  2. (bkz: tarih tekerrürden ibarettir)
    (soulforged, 12.08.2006 02:25)
  3. (bkz: geçmişi olmayanın geleceği de olmaz)
    (spoiled, 12.08.2006 14:28)