2000li yıllarda bir 6 filmlik star wars serisi daha yapılırsa konusu su olur, belki filmin adı da water wars olur, biz görür müyüz bilemem. o zaman anakin skywalker rolünde köşedeki sucunun çırağı olacak.
hatırlayın filmin daha sonradan çekilen part 1'ini. daha altına sıçacak yaşta araç falan yapıyordu anakin. water wars'ta da benzer şeyler olabilir; master yoga'ya 6 damacana suyu aynı anda taşıdığını gösteren sucu çırağı kendini kanıtlayarak. demek ki ney geleceğin mesleği damacanada su satma işi.
nerden geldim buraya?
ulan son 10 senede birsürü insan internet cafelerden vurdu parayı, bizi sikti gazetelerin insan kaynakları bölümü yok şunu okuyun yok bunu diye. adamlar 20 bilgisyarlık sermayeyle casper'a hissedar olacak parayı vurdu, sen hala oku aslanım. hiçbir yerde demedi geleceğin mesleği internet cafecilik diye.
yine geleceğin mesleği güzel bir yere simit sarayı açmak demedi kimse.
starbucks, kahve dünyası.
geleceğin mesleğini uzaklarda aramaya gerek yok. ilkokuldan beri tarih kitaplarında koyu harflerle yazılan baharat ve ipek yolları size bir fikir vermiş olmalı: geçmişin ve geleceğin mesleği ticaret.
çocuk bakıcılığı namı diğer baby sitter lık geleceğin mesleğidir.en geniş istihdam alanı olup kalifiye süpersonic olmak gereken bir meslek.yaw baksanıza zamane veletlerine. ölü götünden pamuk çıkaran cinsinden olan zamaneler hiç oturmak bilmez yorulmaz ayrıca hiçbir şey onları beş dakkadan fazla sarmıyor hemen sıkılıyorlar ve hoşumuza gitmese de çok zekiler. parmaklarında ana babalarını kukla gibi oynatıyorlar ki bu ana babanın ona çüş diyebilecek bir bebek bakıcısına ihtiyaçları var. yani dialog şöyle
+ ya esra biz bu çocuğa hayır'ı öğretmeliyiz.
- ama nasıl emre?baksana sence biz biraz oyuncak olmadık mı?
+ bu böyle gitmez ama hayatım ya en iyisi biz ona hayır demesini öğretelim.
-nasıl yani, ona bize hayır demesini mi öğreticeksin , çok geç o bunu zaten öğrendi.
+ o zaman ona hayır demesini bize öğretmesini öğretelim, bu olabilir.
örnekteki gibi ailelerin kafası ve dimağı oldukça karışmış durumda. çözüm tabiki ultra geliştirilmiş bebek bakıcılarına düşüyor.
neydi eski sistem? anneaneler bakardı şimdi onlarda yan çiziyor normal olarak zaten annenin şaftının kaydığı yerde anneaneye günde 1000 reset atmak gerek yazık kadına da . o tempo ağır geliyor, çok anneane biliyorum ki bu eziyeti çekeceğime bu kadar yorulmayı göze alsam anadolu ateşine katılırım dansımla fors yaparım konu komşuya karış karış gezerim bi de üstüne maaş alırım diyenler var. nerde eski boncuk çocuklar ver bir eline barbiyi, action man i , diğerine çokoprensi kemirsin yatana kadar takılsın. ama yeni bakıcılar çok atletik olmalı madonna gibi plates egzersizli mümkünse kaslı kollar (fast food çocukları hallice oluyor malum) , parmaklar mozart gibi güçlü ve zinde olmalı, hayır ne pianosu zamane diyoruz ;velete world warcraftta yaverlik edecek, bilgisayar oyunlarında rakipsiz olmalı ... vs. işi zor işte bu bebek bakıcılarının kısaca. çok donanımlı, çok kendini geliştirmiş fiziksel ve zihinsel ve sabırsal sınırları olmayan ve kariyerinin zirvesini tımarhanede jubile olarak belirlemiş macera insanları için uygun bir meslek.
niye sürekli bir mühendislik dalına yönelip o geleceğin mesleği seçiliyor anlamıyorum. geçmiş geleceği oluşturur derken bir yandan son yüzyılda "harika bir mühendisti, tarihe damgasını vurdu" dediğiniz kim var? hala mühendis idolü olarak leonardo da vinci'yi örnek vermiyor musunuz?
örneğin yönetici olmak ister istemez yükselmek, daha fazla para kazanmak, geçimini daha iyi koşullarda sağlamak için vazgeçilemez bir tercih olmuştur. doktorluk ve öğretmenlik desen kanımca yıllarca garanti meslek unvanını koruyacaklar.
işletme mühendisliği'ydi bir zamanlar.bir zamanlardı diyorum çünkü 90'lı yılların 2.yarısı ile birlikte sınava hazırlanan her genç bünyenin kazanmak istediği bölümdü işletme mühendisliği.nedense pek bir önerilir , geleceğin mesleği denirdi.birçok arkadaşım da o zaman aldıkları gazla bu bölümü tercih edip kazanmış mamafih okul bittikten sonra büyük bir bölümü bankacılık sektörü içinde boğulmuşlardır.mutlaka çok nitelikli bir bölüm , mutlaka ki alınan işletme eğitiminin mühendislik bilgisiyle yoğurulması güzel bir kombinasyon ve fakat ben halen "salt" işletme mühendisi olduğu için önemli bir yere gelen birini tanımıyorum.tanıyan da var mıdır emin değilim.
dünyada: moleküler biyoloji, nanoteknoloji ve ziraat mühendisliği.
türkiye'de: minibüs hattı sahibi olmak; taksi plakasına sahip olmak; büfecilik ile anketörlük
(bkz: web designer) teknolojinin gelişmesiyle artık hemen herşey internet üzerinden yapılmaya başlanacağından bu web sitelerini dizayn edebilecek kişilere ihtiyaç var. üniversitelerde bu konunun tam karşılığı olan bir bölüm olmadığından çok geçerli bir meslek olması muhtemel.
yeterince gelmiş bir gelecekten bahsediyorsak, bence saçma ama tutarlı meslekler olacaklardır. şimdiki gibi saçma bir koşuşturma içerecekler, diğer taraftan "insanlığa faydalı olma" gibi bir amaç da gütmeyecekler. "mesleğimi seviyorum" ya da "para yapıyor" gibi bahaneleri olmayacak insanların.
hikâye şöyle başlayacak... teknolojinin aldığı yürüğü bir gelecekte, bir gün insanlar oturup durum değerlendirmesi yapacaklar. "yahu" diyecek birisi, "sadece ben miyim, yoksa sizce de tüm bu işler, üretim, para olayları bu devirde anlamsız ve saçma mı?" herkes içi okunmuşçasına rahatlayacak birden. "evet ya", "hakkaten" diye sesler yükselecek. coşkulu görüşmelerin ardından çalışmanın ve mesleklerin gereksiz olduğuna karar verilecek ve herkes mutlu mutlu evlerine gidecek.
evlerinde ne yapacaklar? güzel zaman geçirecekler tabii ki. gerekirse çıkıp gezecekler. hiç sevişmedikleri insanlarla sevişecekler. hiç gitmedikleri yerlere gidecekler. akla gelebilecek her şeyi yapanlar çıkacak. ta ki değişik bir şey kalmayana kadar. derken bir gün birisi her gün yaptığı "eğlenceli işler" yerine değişiklik olsun diye mesleğinin gereği olan bir işi yapıverecek. gören birisi "a, hakkaten dur bakayım" diyerek ona katılacak. sonra bir başkası... sonra bir başkası... bir süre sonra herkes kendisini anlamsız ve saçma mesleğinin başında bulacak.
pekiyi öyleyse geleceğin mesleklerinin şimdikilerden farkı nedir? fark şurada: geleceğin meslekleri zevkli olmayacak, para ya da mutluluk da getirmeyecekler, insanlığa faydaları da olmayacak. insanlar sadece yapacak daha iyi bir işleri olmadığı için bu meslekleri yapacaklar. bu yüzden en az şimdinin meslekleri kadar saçma, ama şimdinin mesleklerinden çok daha tutarlı olacaklar.
üstelik insan bir kere saçmalığı kabullendi mi önü de açılır. ne q tuşuna, ne mimariye ihtiyacımız varken neden q tuşçuluğu, mimarlıktan daha saçma olsun? haydi işlerimizin başına o zaman.
küresel ısınma nedeniyle teknolojinin geri gideceği gerçeği düşünüldüğünde post apokaliptik bir düzende ancak (eğer at nesli tükenmemişse) seyislik yada sığınak tasarımcılığı ve dekorasyonu
şu an halihazırda bulunan, üretime, yeniliğe açık hemen her meslek.
bu kapsamda tüm mühendislikleri de geleceğin mesleği olarak addetmek mümkün.
yalnız şöyle bir durum var. mühendislik başlı başına eldekini daha iyiye taşımaktır. burada mühendislik ile teknikerlik karıştırılmamalıdır. mühendislik bir ürünü kullanabilmek değil onun çalışma prensibini anlamak, eksiklerini görebilmek, bu eksiklikleri ve ihtiyaçları giderebilmektir. bu mantıkla da üretilen her ürünü kullanabilmek de önem arzedeceği için teknikerlik de bu kapsamdadır.
bu çerçevede düşünüldüğünde şahsımca geleceğin mesleği, a veya b mesleği değildir, o mesleği en iyi şekilde ifa etmektir.
yine kendi alanımla alakalı örnek vermek gerekirse, bir makine mühendisi olarak kendi mesleğimin öldüğünü veya öleceğini düşünenler olabilir, onlara bugün bindikleri her arabanın, kullandıkları her mekanik techizatın makine mühendisleri tarafından üretildiğini hatırlatmak isterim.
velhasıl, hangi meslek icra edilirse edilsin fark yarattıktan sonra her meslek geleceğin mesleğidir. ağırlıkla mühendislik üzerine durmuş olsamda ülkenin gidişatına bakıldığında, eğitim, yönetim, üretim, ekonomi, tıp, bilişim, pazarlama, reklamcılık, yaratıcı fikir gerektiren meslekler yani özendiğimiz ülkelerde iyi olan fakat ne yazıkki türkiye de hala geriden takip ettiğimiz her sektör, iyileştirildiği takdirde geleceğin sektörü ve mesleğidir.