tam türkçe karşılığı yok galiba. ama şöyle açıklayabiliriz: ilim, irfana; bilim ve tekniğe kendini fazla kaptırmış inekimsi tiplerdir. nerd'in biraz daha muhabbet edilebilen türü.
büyük çaplı bir pazar araştırması sonucunda aldığım, kalite/fiyat oranı oldukça yüksek olan türk modem markası. aylardır kapatmadan* aslanlar gibi çalışıyor. elimde bulunan 'promax ue4' adlı 4 portlu modelin fiyatına, markalı, portsuz bir modem alınabiliyordu vakt-i zamanında.
bildiğim kadarıyla firma, uzakdoğu'dan getirdiği ürünlere kendi logosunu basıyor. ayrıca yeni modelleri çıktı modemlerin.
1 yıllık yoğun çalışmadan (365 gün 24 saat) sonra aniden hayata gözlerini yuman (ışıkları sönen) adsl modemimi sorgusuz sualsiz değiştiren firma. helal olsun. yeni promax serisi adsl modemleri de göz dolduruyor.
sadece bilgisayarla sınırlı değildir, belli konulara gereğinden fazla takıntı yapmış, ve gereğinden fazla ilgi gösteren kişi diye tanımlanabilir.kısaca belli konularda kafayı kırmış kişiler.
örneğin, iki sinema gik'i oturup darren aronofsky'nin yönetmenliği hakkında saatlerce geyik çevirebilirler.
ya da iki felsefi giki, gitmek ve gelmek arasındaki ilginç ilişki üzerine yarım saat tartışma yapabilir.
toplumdan dışlanabiliteleri yüksektir.zira, insanların çoğu onları anlamaz.
tek kelimelik bir türkçe karşılığı yok fakat digiturkten bildiğimiz beauty and geekte dahi olarak çevrilmiş durumda.
bilgisayar, çizgi roman, bilim kurgu hastası insanlar. okulda da haliyle zeki olduklarından başarılı olurlar ama bizim ineklerimizle pek bir benzerlikleri yoktur. the oc'de seth cohen örnek verilebilir geeklere.
en büyük özelliklerinden biri genellikle asosyal olmalarıdır. çevremizdeki zeki, yetenekli, bir alana ilgi gösteren ama asosyal olarak tanımladığımız çoğu tip esasında birer geek'tir.
ne "enayi" ne de "bilgisayar delisi" olarak türkçeye aktarılabilecek sözcük. geek bambaşka bir şeydir. şu an türkçede bulunan hiçbir kavram bunu ne yazık ki karşılamıyor. peki nedir bu geek dersek, wikipedia'daki karşılığı şu şekilde:
"özellikle entelektüellik, elektronik aletler, oyunlar, vb. bir ya da birden fazla şeye aşırı saplantılı olarak algılanan sıradışı ya da tuhaf insanlar için kullanılan terim."
bilgisayar başında uçmuş, aşırı smart insanlara söylenen laf. dünya görüşü falan tümden sapıtmış, asla iki kelam edemeyeceğiniz, kurduğu cümleleri katiyen idrak edemeyeceğiniz muhteremlerdir bunlar.
www.thinkgeek.com bu da onların icatları. (olayı daha iyi kavramanız açısından)
teknolojiyi yaşamının her alanında eksiksiz kullanıp onsuz yaşayamayan insan tipidir.evden ipod,pocketpc,gps alıcısı,sennheiser kulaklığını vs.. unutupta çıkarlar ise günleri berbat geçecek ve onlarsız geçirdiği her dakika içlerinde bir huzursuzluk ve anlam veremedikleri bir boşluk oluşacaktır.bu yüzden bu tip insanlar sınavlarını,randevularını hiçe sayıp dönüp kendilerini geek yapan her şeyi alır gidecekleri yerlere öyle giderler.harcamalarının %97 si teknoloji üzerine olup en iyi markaları almak yarışında olan kimselerdir.aklına koyduğu şeyi yapan kimse oldukları için almayı düşündükleri ürünü alamadıklarında günlük yaşamlarına asık suratla ve karamsarlıkla devam ederler.kafalarında her daim hangi yeni teknolojiyi ben bulayım sorusu vardır.
geek kimse eline aldığı şeyi kullanma kılavuzuna bakmadan deneme yanılma yöntemiyle çözen ardından o şeyi herkesden iyi bilem kimsedir.
geek olanların ihtiva edebileceği belirli başlı hastalıklar
obsesif kompulsif bozukluk
asperger sendromu
ve narsisizmdir
bir geek'in başına geleilecek en kötü şey ise suicidal ataklara kadar onu götüren aşırı melankoli durumlarının temelinde yatan ketlenme refleksiyle kariyerlerini sürdürememelidir.
bir de halihazırda bizim memleketimizin akademyası geek olana kolay kolay tahammül etmez. pozitif ya da temel bilimlerde tahammül sağaltılmış ve izole edilmiş bir ortamda kısmen mümkündür ammavelakin artık ayağa düşmüş sosyal bilimler için bu asla söylenemez.
bir badak'ın nasıl "ben badak'ım" demesi abes ise, bir geek'in de ben geek'im demesi o kadar abes sanırım. keza övünülecek bir şey değil, bunu bir mecrada belirtmekle de bir amacınız olmuyor.
21 yıldır bu kişiliği icra ediyorum. ilk başlarda geek nedir bilmediğiniz için taşıdığınız özellikleri bu şekilde bir sınıflandırmaya gidemiyorsunuz. atıyorum, lego oynuyorsunuzdur, alınan oyuncak arabanızın ilk günden içini açıp incelemek istiyorsunuzdur. obsesif kompulsif kişilik bozukluğu da buralardan kökleniyor, mutlaka bir takıntınız vardır. ben o yıllarda, biraz da baba mesleği dolayısı ile elektriğe meraklı idim mesela. zar zor aldırdığım k'nex ve çakma tees electronic setim en iyi oyuncaklarımdı. keza çizgi roman-mizah dergisi takıntım da neredeyse okula gitmeden takip etmeye başladığım türkiye çocuk dergisine ve bir yakınımın okumam için verdiği, daha sonra takip etmeye başlayacağım bir çuval leman dergisine dayanır.
bu noktada, şunu da buraya iliştirmeliyim ki, geek her yeni teknolojik cihazı alan insan değildir. (bkz: teknoloji orospusu/!thedewil) geek elindeki imkanları kullanır. herhalde en ünlü olanı için macgyver'ı örnek vermek mümkündür.
bu kişilik tipine, genellikle myers-briggs testinden intp ve istp kategorilerindeki olan insanlar dahil oluyorlar. buradan da ortak grubun ortak özelliği olarak içe dönüklük, ve yargılama yerine algılama özelliğini belirtebiliriz. hayatınızın her yerinde gözlem-mantık öne çıkıyor. çocukluktan itibaren çok sayıda arkadaş yerine, az sayıda yakın arkadaşa sahip olma eğilimi gösteriyorsunuz mesela. yargılama yeteneği baskın olmadığı için gözlemci oluyorsunuz. bu hayatın her alanında geçerli. okul hayatınızda, öğretmenin verdiği deneyleri yapan öğrenciyi hatırlıyor musunuz? işte, arkadaşınız geek eğilimi taşıyordu. çünkü herhangi bir insan gibi "anahtar kapatılınca lamba yanar" bilgisini ezberleyemiyorsunuz. o bilgiyi ezberlemek için "neden?" sorusunun cevabını bulmanız şart. çünkü bu şekilde, deneysel olarak elde ettiğiniz bilgiyi neden-sonuç ilişkisi ile işliyor zihniniz. o yüzden de, çoğunluk olarak dokunsal zeka sahibi oluyorsunuz, bir cihazın çalışmasını, görmeden ve dokunmadan, anlatıldığı şekilde anlamanız çok zor. bu yüzdendir ki, bizim "oku-ezberle-geç" eğitim sistemimiz bu insanları öğütüyor.
ilkokuldan itibaren, bu deneysel bilgilerinizi inceleyerek kendi sonuçlarınıza ulaşıyorsunuz. "a noktasından b noktası x km hızla giden araba" hakkında bir sonuca varmak için, öğretmenin anlattığı formüle ihtiyacınız oluyor mesela. ancak "öyle değil, şöyle yapacaksın" cümlesini ondan sonraki eğitim hayatınız boyunca duymaya devam ediyorsunuz. yine bu noktada, ileride sosyal bilimler tercihi yapmamanız oldukça faydalı olacak. sosyal bilimler, deney safhasını içermediği için ateşle imtihan edileceğinizden şüpheniz olmasın.
ilişkilerinizde, genellikle odun olarak etiketleniyorsunuz, ancak bu duygusuz olmanızla değil, duygunuzu tamamen farklı bir şekilde ifade etmenize bağlı. örneğin, bir demet çiçek yerine, uyanmakta zorluk çeviyorsa, hoş bir çalar saat götürmek daha mantıklı geliyor. "mum ışıklarında bir akşam yemeği" yerine "film bira sigara mısır kanepe ve sevgili" kombinasyonu tercihiniz "odun" etiketine sahip olmanıza neden oluyor örneğin. arkadaşlık ilişkilerinizde de, muhtemelen "tamir eden adam" oluyorsunuz, ki bu onlara da duygularınızı ifade etmenizin bir yolu. analiz yeteneği ve deneylerden edindiğiniz bilgiler yardımıyla kolaylıkla bir sorunu çözebiliyorsunuz genellikle.
ancak, şunu da bu noktada söylemek gerekir ki, genellikle badak sınıfına dahil oluyoruz. biraz megalomani, biraz narsisizm bizi o noktaya götürüyor. aşk böceği olarak gezen, uzun süre aşk acısı çekenimizi de görmedim. takıntılarınıza dönmek, sizi tamamen duygularınızdan uzaklaştırabiliyor. en çok mizah dergisi okuduğum zamanlar, en çok bilgisayar ile uğraştığım zamanlar yoğun olduğum zamanlar mesela. belki de duygusuzluk olan kısım burası, duygularınız hiçbir zaman ağır basmıyor.
türkiye'de yaptığınız şeyler, "boş işlerle uğraşmak" olarak görüldüğünden, kendinizi anlayabilmeniz, geek tanımı ile karşılaşıp bu tanıma oturduğunuzu görmek bile çok uzun süre alabiliyor. bu süreçte, dışarıda asosyal, ilişkilerinizde odun, okulunuzda "zeki ama çalışmıyor" olarak değerlendirileceksiniz. hazırlıklı olun, dünyanın bütün geek'leri, birleşin!