tek başına yapıldığında dağ, tepe aşarken insanın kendisini uzayın derinliklerindeymişçesine yalnız, ıssız hissetmesine neden olan yolculuk. özellikle yazın güneşin kavurucu sıcağından kaçabilmek için tercihimdir, ancak kış için pek tavsiye etmem.
(selenge, 08.08.2005 18:18 ~ 22.10.2005 20:50)
özellikle uzun yollarda, gündüz yolculuklarının olması gerekenden de uzun sürmesi nedeniyle zorunlu olarak tercih etmek zorunda kaldığım ancak nefret ettiğim yolculuk biçimi. hadi yazın sıcaktan kaçıyorum diye avunabilirsiniz belki ama gecenin bir yarısında, mola yerine geldiğimizi çığıran muavinin sesini duyunca cinnet geçirecek gibi olur insan. ayrıca her yolculukta en azından bir adet ağlayan bebek, koltuğundan yada kitap okumak için açtığınız ışıktan rahatsız bir teyze, prostat bir amca, kendisini yol tutan bir kusmuk vardır. bunları, gece uyumakla uyumamak arasında gidip gelirken çekmek daha bir zor gelir bana. mevsim kış ise mola anında açılan kapıdan içeri giren soğuk sizi kendinize getirir, yazın zaten içerde durmamak için herşeyinizi verirsiniz. eğer bu firmalar önüne gelen otogara dalmasaydı ben de bir gündüz yolcusu olurdum. eğer param olsaydı asla bir otobüs yolcusu olmazdım o da apayrı bir durum tabii.
gün kıymetli olduğunda yapılması mantıklı eylemdir gece yolculuğu yapmak, ertesi gün biraz leyla olmanıza sebebiyet verse de tercihimdir..
uyumanın şart olduğu yolculuk türü
arabanın arka koltuğuna uzanılır. camdan yıldızlara bakılır. araba viraj aldıkça siz sabit kalırsınız, yıldızların uzaydaki konumu değişiyomuş gibi olur. bi de sürücü arkadaşa rica edersiniz ordan
travis filan koyar teybe... bi de birileri ortalıkta
boys don't cry diyerek dolaşıyo. söyleyin ona sktirsin.
dinlendiricidir, özellikle bölünmüş yol ise (mesela
tem)çok rahatlatır insanı. uzağa bakarsın, bütün fikirler kafandan bir bir geçer, düşünceler dağılır, klimayı da en düşük dereceye getirip buz gibi yaparsın arabanın içini, bir de türkü dinlemeye başlarsın...
(bkz:
cem radyo)
yol bitince bir de uyku çekersin, sabah kalktığında
f5'e basmış gibisindir.
benim için gece tuvalete giderken yaptığım yolculuk.
mordora gidermişim gibi oluyo heryer karanlık fln ayrıca horlama sesleri dört bir yandan. bide bazen kapı die duvara çarpıyorum tam oluyo
uzun gece yolculukları araç kullanma yetisine erdikten sonra başlanması gereken yolculuklardır. güvenliğiniz için en fazla her dört saatte bir mola verilmesi gereklidir.
ancak ergonomik gerekçelerle, daha sık ara verilmesi önerilir.
yanınızda bulundurmanız gerekenler:
su, kağıt bardak, mendil/tuvalet kağıdı, yastık, diz battaniyesi, boş poşet.
aracı kullanan siz iseniz, araç klimasını sıcakta çalıştırıp ayaklara yönlendirmelisiniz. kendi pencerenizi de açık tutarak uykuyu önleyebilirsiniz. böylece üşütmezsiniz de.
karanlık yollarda uzun farlarla giderken, karşı şeritten araç geldiğinde farınızı kısa hüzmeye alınız. karşıdan gelen sürücüden bir tepki gelmediğinde, mutlaka selektör yapınız.
kazalar geceden ziyade sabaha karşı olmaktadır.
bundan dolayı, tanda karşıdan kim gelirse gelsin selektör yapmanız, diğer sürücünün ayıklık seviyesi hakkında size bilgi verecektir.
boş poşet ne için diye soranlara da, kusmuk torbası diyeceğim.
ömer kavur un yazıp yönettiği 87 yapımı film. yol filmleri türünde dram. bi tür arayış filmi. oyuncuları:
aytaç arman,
macit koper,
zuhal olcay,
şahika tekand
özellikle uzun mesafeli ise dinlendirici slow bir müzik eşliğinde tadına doyulmayan yolculuk.
tadına doyamadığım yolculuk türüdür.
hayatın hüzün dolu karelerinin bir
film şeridi gibi gözönünden geçmesine neden olan herşeye rağmen yalnız olmak hissinin
nirvanaya ulaştığı, oturulan koltuğun yanının boş olmasına,bir boş koltuğa en çok sevinilen, yan koltukta şişman ve geveze biriyle asla karşılaşılmak istenmeyen yolculuktur. yarı gece yarı sabah yolculuk yapmaktan ve/veya güneşin alnında yolculuk yapmaktan katbekat tercih edilesidir. diğer yolculuklar gündüz vaktinden çaldığı için nafile geçen dakikalarmış gibi hissettirirken gece yolculuğunda sanki normal bir geceyi uykuda geçirip yeni güne yeni bir şehirde girildiği için
psikolojikolarak marjinal faydası da oldukça yüksektir.
arabada yapılanı otobüstekinden daha rahat olan yolculuk.küçükken daracık otobüs koltuklarında uyumaya çalışırken ve bi yandan otobüsün televizyonunda zorla jackie chan filmi izlemek zorunda kalırken ışıkları yanan evlere bakıp onlar bu gece yataklarında uyuyacaklar diye evlerdeki insanları kıskanmama sebep olan yolculuk.
akla otobüs yolculukları gelir. tren yolculuğu geceye yakışmaz çünkü. bir de sevdiğinin omzuna başını koyduysan bir de müzik çalıyorsa hafiften değme keyfine.
ardı ardına içilecek ve enteresan etkileri sabah ancak gözükecek bir sürü red bull ve soğuk nescafe, kıvrılıp kıçın altına sokulan sol bacak, tercihen hareketli çalışmalardan oluşan bir cd ve gecenin 4:30'unda türkiye ab ilişkileri gibi en siktirik konuların konuşulabileceği ve lafın yarısında uyumayacak bir sağ koltuk sakini gece yolculuğunu tamamlayan unsurlardır. arabanın cruise control'den çıkıp manuel kullanıma geçmesi, pencerenin açılması, müzikle kurcalanıp sesinin yükseltilmesi gece yolculuğu yapan sürücünün uykum geldi açmaya çalışıyorum çabalarına işarettir.
birçok yerel radyoda, programcının şiir okuduğu, hareketsiz ve duygusal müzikler çaldığı gece programlarına verilen isimdir.
araba sürüyorsanız yorucudur. yanınızda babanız oturuyorsa sıkıcıdır. arkanızdada anneniz varsa çileden çıkartıcı olabilir. örnek olarak;
karşıdan gelen araçlar uzunlarını yakmışlardır ve öğretmen olan baba herkesi adam etme isteği gütmektedir. anne ise birçok anne gibi 30'la seyahat etmenin süper güvenli olduğunu ve acelemiz olmadığından bu süratin yeterli olduğunu düşünür.
baba- selektör yap pezevenge. aç uzunlarını sende aç aç. oğlum neden kısaya aldın?
anne- yavaş git. 100'ü geçtin yine bak. çek ayağıı gazdan çek.
ama an gelir ikiside uyur ise 180'e dayarsınız ibreyi, bölünmüş yolda sağ şeritte bir ışık gibi bişey görür 2 saniye sonra koca bir tırın yanından geçtiğinizi farkedersiniz. varmanız gerekenden 45-50dk erken varırsınız hedefinize. ve sabaha karşı 4 ise saat, siz ailenize 5 dersiniz.
sevgiliyle yapıldığında ayaklarını dikip uyuma rahatlığına erilecek gidilecek yere göre eğlenceli ve sevilesi hadise.