en güzel tarafı da sen nasıl istersen öyle kalması belki de. herşeyidir insanın, yaşanmışlarıdır. geçmiş, vardı ve yarının var olup olmayacağı mechulken, hep var olacak olandır.
yaşanılan her şey; iyi/kötü, olumlu/olumsuz... kısacası, insana dair her şey sürekli bir evrim halinde. bugünün değerleridir geçmiş diye adlandırdıklarımız. geride bırakılan her şey bugünün silüeti ile gelişimini; deneyim, tecrübe ve bütün ötekilere bırakıyor. gittikleri bir yer yok. burda, şuan bizimle tüm yaşanılanlar; sadece isimleri farklı...
bugünü oluşturan yaşanmışlıklardır geçmiş...kimi zaman eskimiş kitap sayfaları, kimi zaman iç buruklukları, hüzünler, mutluluklar.. bizi biz yapan, bizi bize yaklaştıran dünler toplamıdır...
george orwell'in 1984 kitabından öğrendiğime göre değiştirilebilir bir şeydir. kitapta geçen diyalog beni oldukça etkiledi. o yüzden buraya aktarma ihtiyacı duydum.
ön bilgi: winston, iktidara karşı çıkan adamımız. o'brien ise iktidar partisinin adamıdır... sorgulama odasında geçen konuşmadır.
o'brien hafifçe gülümsedi. "sen bir metafizikçi değilsin, winston" dedi. "bugüne dek varoluşun ne demek olduğunu hiç düşünmedin. şöyle açıklayayım: geçmiş, uzayda somut olarak var mıdır? bir yerde, başka bir yerde, somut nesnelerin dünyasında geçmiş hala yaşıyor mu?"
"hayır."
"öyleyse geçmiş nerededir?"
"kayıtlarda yazılıdır."
"kayıtlarda. ve?"
"insan aklında. insan belleğinde."
"insan belleği. çok iyi. öyleyse biz parti olarak kayıtları ve insan belleğini denetliyoruz. öyleyse geçmişi de denetleriz, öyle değil mi?"
not: bir yazarın tavsiyesiydi. okudum çok beğendim. tavsiye ediyorum.
bugün de bir geçmiştir içinde bulunduğumuz an ben bu giriyi yazarken geçmiş olucak , geçmiş ; elle tutulmaz gözle görülmez gerçekliğinden şüphe edilesi olay, gelecek olmasa hayatın gerçekliğinden bile kuşku duyulabilicek olay .
geçmişi bir zaman dilimiyle ifade edemessiniz sadece anılar vardır elde kalan, ben xy yaşındayım desenizde 1 saniye bile yaşamış gibi gelir insana gerçek olan elde kalan anılardır geriye ,
bazen hep hatırlanmak istenendir bazense unutup silinmek istenen. bi kişi vardır ki hiç unutmak istemezsiniz. geçmişte kalandır belki ama geleceğinize yön vermiş kişidir.geçmişte kalmasının sebepleri vardır.en güzel geçmiş zaman halidir.ama o bugün bile mutlu, gururlu, bazen tatlı bir hüzünlü gülümseme sebebinizdir.
bugünün içinden şekillendirdiğimiz algısal bir haldir, yani olmuş bitmiş statik bir durum değildir. bugünle ve gelecekle ilintisi karmaşık ve bakidir. unutmayalım ki, zamanın oku sadece teorik olarak ileri doğru akar.