|
|
- göğüs kemiği arkasında, bazen sırtta ve midede yanma-ekşime, ağza acı-ekşi su, ya da yenilenlerin gelmesi, ses kısıklığı, uzun süren ve antibiyotiklerle tedavi edilemeyen boğaz enfeksiyonları, gece gelen krizlerle kendini gösteren astım, aşırı horlama gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan bu hastalık midedeki asidin yemek borusu içine kaçmasıyla oluşur. hastalığın tedavisi yaşam biçiminde değişiklik yapmak, famotidin, lansoprazol gibi ilaçları kullanmak ve son çözüm olarak da cerrahi müdahaleye başvurmak biçimlerinde mümkündür.
bu hastalıktan kurtulabilmek için sigara ve içkinin mutlaka bırakılması gerekir. aşırı yemek yemekten kaçınmalı, gün içerisinde azar azar sık öğünler tercih edilmeli, kahve ve kolalı/asitli içecekler tüketilmemelidir. aşırı yağlı, baharatlı, acılı yemeklerden de kaçınılmalı, özellikle geceleri kesinlikle bu tür yemekler yenmemelidir. kuruyemiş ve çikolatan da uzak durulmalı, ancak ille de yenilecekse gün içinde yenmelidir. bunların dışında bünyede rahatsızlık yaratan yiyecek ve içeceklerden de özellikle kaçınılmalıdır. yemek borusunun daha fazla tahriş olmasını önlemek için tüketilecek yiyecek ve içeçeklerin çok sıcak olmaması dikkat edilecek noktalardan birisidir.
geceleri yatarken baş 15 santim kadar yukarıda olmalıdır. yine yatarken midenin şekli ve mide kapakçığının yeri dolayısıyla sağ tarafa değil sol tarafa doğru yatmak gerekir. varsa fazla kilolardan kurtulmalı, beli sıkan kemer, korse ve dar pantolonlardan kaçınılmalıdır. aksi takdirde midedeki basınç artacak ve mide asiti yemek borusuna kaçacaktır. yemeklerden sonra iki veya üç saat yatılmaması da önemli önlemlerden birisidir.
tüm bu önlemler alındığı takdirde kolaylıkla iyileşebilen bu hastalık ilerleyen dönemlerde bu hastalığa yakalananların en az yarısında tekrarlayabilmektedir.
gastroözofagel reflü, yeterliliğe sahip olmayan doktorlar tarafından gastritle karıştırılabilmektedir ki, endoskopiyle teşhis koyan özel doktordan "gastroözofagel reflü başlangıcı" yanıtını almama rağmen, bulunduğum ilçedeki devlet hastanesi dahiliye polikliniği doktoru bu hastalığın basit bir gastrit vakası olduğunu iddia edip üniversite hastanesine sevk isteğimi reddebilmiştir. bu durumda sevk için ısrarcı olmak faydalı olabiliyor, ki ege üniversitesinde de gastroözofagel reflü teşhisinin konduğunu eklemem gerek.
(bkz: gastroenteroloji)
(bkz: gastro)(selenge, 26.08.2005 11:01 ~ 01.01.2007 14:11)
- (bkz: http://www.gerd-turkey.org/)
(selenge, 26.08.2005 11:12 ~ 22.10.2005 03:34)
- (bkz: regurgitate)
(bkz: regurgitated guts)(venom, 26.08.2005 19:40)
- (bkz: reflü)
- ismini söylemeye çalışanlara yaşattığı zorluktan ötürü acı veren bir hastalık olsa gerek.
- (bkz: ger)
- bazı durumlarda miyokart enfarktüsü yani kalp kriziyle karıştırılabilen bir ağrı oluşturan hastalığın ismi.
- gastro- (gaster): mide
-özofageal (esophagus): yemek borusu
reflü (reflow): [ters akım manasında]
bebeklerde (özellikle yeni doğanlarda) fizyolojiktir.(gxix, 05.11.2006 15:54 ~ 15:55)
- bildiğim kadarıyla tam olarak tedavi edilemeyen, endoskopi yapılarak tam teşhis konulması gereken hastalık...
reflü hastalığı çeken ben ve muhtemelen birçok reflü hastasının daimi dostu, reflünün azılı düşmanı
(bkz: rennie)
- yeni hastalığım. bir sen eksiktin hoşgeldin. öldürmüyor süründürüyor. sakınınız.
- sigara, kahve ve çikolata üçlüsünü size zehir eden, zehir olmasa bile akabinde kürek kemiğinizin ortasında bir sancıyla boğuşmanıza neden olan lanet hastalık.
- aslında uyulması gereken çok sıkı diyetleri olan bir hastalık. en temel olarak çikolata ve kahveden uzak durulması gerekiyor. uzun vadede ise katkı maddeli besinlerin tümünden (ki bunun mümkün olduğunu pek düşünmüyorum) ve bildiğimiz domatesten bile sakınmak lazım. tabi bir süre sonra yalan oluyor diyetler, tecrübeyle sabittir.
edit: bildiğimiz domates ne lan?!
- çok fena fonetik çağrıştım... tutamıyorum:
(bkz: castellorizon)
- (bkz: pirozis)
(bkz: barrett özafagus)
|