ingilterede daha önce de man utd chelsea yı alkışlamıştı..ancak geçen yıl galatasaray şampiyon olurken fener yazarları hiç böyle "fener cimbomu alkışlasın" türü öneriler yapmamıştı ..buram buram samimiyetsizlik kokan fair play(!) adımıdır bu..
geçen seneki unutulmaz şampiyonluğumuzda neden böyle dahiyane öneriler sunulmadığını şahsıma merak ettiren öneri. bir hafta önce çirkefe yatıp ''ligi bırakacağız. kablomuzu kesiyorlar. üzerimize geliyorlar. hakemler... federasyon... ühüüü'' demeçleri veren bir takımı ben alkışlamam şahsen.
bütün sezon taraftarları biribirine düşman etmekten başka birşey yapmayan, futbolun güzelliklerini görmeyip takım yazarlığından başka birşey bilmeyen medyamızın yeni polemik malzemesi. geçmişi gözümün önüne getirdiğimde ezeli rakiplerinin kazandığı kupa finallerinde değil rakip takımı kutlamak, seremoniye çıkmaya dahi tenezzül etmemiş, geçen sezon sonunda"şampiyonluğumuzu çaldılar" diyerek galatasaray'ın şampiyonluğunu kutlamak bir yanda, töhmet altında bırakmış fenerbahçe yönetiminin zerre hak etmediği davranıştır.
olması mümkün olmayan. aslında bir fenerbahçeli olarak gerekte görmediğim durum.açıkçası böyle birşeyi haketmiyoruz.alkışlamayı bilmeyenler,alkışlanmayı hakketmezler...selametle...
galatasaray fener'i alkışlarsa, galatasaray yücelir.
ondan sonra ne mi olur?
aziz efendi ben istifa ediyorum der, iki gün sonra tükürdüğünü yalayarak yine geri gelir. böylece medyada yer bulacak olan galatasaray'ın yüceliği arada kaynamış olur. aziz alıştı ne de olsa git gel yapmaya.
galatasaray feneri alkışlar alkışlamasına ama sonrasında olabilecek muhtemel olaylar şunlardır;
maçı fener kazanırsa tuncay' ın amigoluk yapması.
seneye papazın çayırında eric gerets' in kafasının bidaha yarılması.
sahaya ses bombası atılması.
.
.
.
aziz yıldırım gibi düşünmek zamanıdır şimdi. herşeyin tek taraflı olmasını isteyen fenerbahceliler birazcık ortadan bakmayı öğrensin artık..
yukaridaki fenerin gs'ye yaptıklarından başka galatasaray avrupa kupaları aldığı zamanlarda da (kupalar - çoğul), fener alkışlamak yerine tesadüf demişti..
galiba en güzel cevap feneri alkışlamak olur ki utansınlar biraz...
futbol'un spor ya da taraftarlığın nezaket olduğunu unutanlara cevaben....
türkiye ligi ile ilgilenen kimsenin beklemediği, beklemesinin de saçma olduğu olay.
hangi takım diğerinden daha centilmen ki? tüm sahalarda kendi futbolcusunun en ufak yanlış hareketi bile ağır küfürlerle karşılık bulurken (bjk: burak, gs: cihan, fb: deivid), herhangi bir takımın diğerini başarısından dolayı alkışlamasını beklemek fazlasıyla iyi niyete işarettir.
adım kadar eminim ki, fenerbahçe harici hangi takım şampiyon olsa şanlı medyamız tarafından böyle bir konu gündeme getirilmezdi. önce ülkede gerçek anlamda fair play kuralları işlesin, 2. ve 3. lig müsabakaları hatta süper ligde görülen kavgalar son bulsun, kendiliğinden gelişir zaten bu tarz jestler. geçen sene galatasaray şampiyon olduğunda fenerbahçe alkışladı mı veya kutladı mı? hayır. yaygara kopardı, haluk ulusoy federasyonu diye. köprüden defalarca indirdiler galatasaray bayrağını, yakmaya kalktılar. şimdi şampiyon olunca ortalık süt liman. federasyon da türkiye futbol federasyonu... jest yapılması için bunu hakedecek davranışlarda bulunmak gerekir. sen kendi stadında terör estir. sonra ceza diye 70 bin kişilik izmir atatürk stadında oyna - ki rakiplerin bunun yarısı kadar cezayı gerektirecek davranışlardan dolayı seyircisiz oynadı- sonra da çifte standarttan bahset. olmuyor beyler. alkışlıyorum sizleri ama üç kere ve yavaş yavaş.
keşke kusursuz bir futbol dünyasında yaşasak da bu tarz jestler olsa, ama renk ayrımı yapmadan bütün kulüplerin yöneticilerinin, medyanın ve holiganların portresi geliyor da birden aklıma; alışmadık götte don durmazmış derler.
gerçekleşeceğine pek, hatta hiç ihtimal vermediğim olaydır. gerçekleşirse şahane olur, nefis olur gibi şeyler zaten söylenmiş ancak fenerbahçe taraftarının saygısızlığından bahsedenler biraz durup düşünsünler. zamanında beşiktaşın bizi 4-3 yendiği o akıllara kazınan maçı hatırlayalım, maç sonu tüm fenerbahçe tribünleri beşiktaşlı futbolcuları alkışlamışlardı. tabi bunu görüp görmemek kişilere kalmıştır. bunun yanında galatasaray taraftarlarının "tostumuzu yedik bekliyoruz" pankartı unutulmamıştır, kimse bu pankartta ne var kardeşim demesin herkes ne çeşit bir gönderme yapıldığını biliyor. ama bunu bile bile bu pankarta kapak olsun diye hazırlanmış, o pankart ne kadar masumaneyse o kadar masumane, ne kadar hatalıysa o kadar hatalı bir pankart olan "55 bin sosisli sizi bekliyor" pankartına kızmasın. kimse aziz yıldırım dan hoşlanmıyor, bir fenerbahçe taraftarı olarak benim bile çok hazzettiğim söylenemez ancak aziz yıldırım kadar stadlarda küfür edilmemesi için uğraşan bir başkan daha gösteremezsiniz o kadar ki tribünlerde en çok ses çıkaran en büyük taraftar topluluğu olan genç fenerbahçelilerle bile takışmıştır bu yüzden, özhan canaydın diyenler olabilir ancak özhan canaydın sadece efendiliğiyle, centilmenliğiyle insanların sevgisini kazanmıştır(sonuna kadar hakederek) kendisi hiçbir zaman aziz yıldırım kadar küfürle mücadele etmemiştir. senelerce gerek beşiktaş gerekse galatasaray taraftarları aziz yıldırım'a küfretti, o zaman nerdeydiniz, niye centilmen değildiniz demek isterim şimdi centilmenlik için fenerbahçeyi eleştirenlere. şimdi kimse demesin fenerbahçe taraftarı centilmen değil diye, bu ülke de hiçbir takımın taraftarı centilmen değil, kimse ona buna bok atıp da kendini kandırmasın.
gözümde galatasaray'ın uefa kupasını aldığı yılların sonrası canlandı birden, fenerbahçe başkanı bu başarıyla övünmek yerine tesadüf demişti. yıllar geçiyordu benim hafızamda türkiye kupası finali yer olimpiyat stadı maçı galatasaray kazanıyor ve fenerbahçe kupa törenine bile katılmıyordu. yıllar geçmeye devam ediyor beşiktaş türkiye kupasını kazanıyor fenerbahçe kendisine yakışanı bir kez daha yapıyordu. yıllar geçiyor fenerbahçe maçlar kazanıyordu ama yöneticileri maç sonu demeçlerinde iyi oynayan takımlarını kutlamak yerine, galibiyetten memnun olduklarını söylemek yerine nefes dahi almadan rakip takımlara çemkiriyordu.yıllar geçiyor türkiye'nin ilk süper kupası oynanıyordu ve beşiktaş maçı kazanıyordu, galatasaray taraftarı ve futbolcusu ile beşiktaş'ı tebrik ediyordu. yıllar geçiyor fenerbahçe bir kupa maçını kaybediyordu, fenerbahçe yöneticileri maçtan sonra tüm taraftarlarını galyana getirecek açıklamalar yapıyordu. yıllar geçiyor hafızamın içersinde ben ne alkışı hak eden bir hareket görüyorum ne de başka bir şey, hak edilen tek şey var, o da ali sami yen'de hak sahibi ile buluşacak.
04/05 sezonu türkiye kupasında 5-1'lik maçta, 05/06 sezonunda beşiktaşla oynanan 3-2'lik maçta fenerbahçe takımı seremoniye katılmışlar mıydı? alkışlanmaya değecek nerede? ben göremedim.
fenerbahçenin galatasarayı alkışlaması gerektiği için asla olmayacak bir durumdur.rakibiniz puan üstüne puan kaybederken ligde tutunmaya çalışan takımlara puan kaptırmak ve dolayısıyla fenerbahçenin bile bu kadar erken beklemediği bir şampiyonluk bayrağını onlara teslim teslim etmek fenerbahçelilerin alkışla karşılaması gereken bir durumdur.
yapılırsa geçen sezunun son maçında bursada oynanan maçta sakaryasporun şampiyon olan bursasporu sahaya çıkarken alkışlamasından sonra ikinci olacak hadise.
ada'ya değil adapazarı'na bak!
galatasaraylı oyuncular fenerbahçeli şampiyon meslektaşlarını alkışlarsa bu türkiye'de ilk olmaz. tamam urfa'yı, yozgat'ı, hakkari'yi takip etmek zor olabilir, ama sakarya'nın hem de daha geçen yılki olayını hatırlamazsak ayıp olur. geçen yıl lig sonunda bursa, maça "şampiyon" unvanıyla çıkmıştı. sakaryalı oyuncular çıkış tünelinin ağzına dizilip en büyük rakiplerinden birini alkışlarla karşıladılar. lig a'da, iki birinci lig gediklisinin maçında oldu bu. yani bu tip bir davranışa örnek aramak için ada'ya gitmeye gerek yok. istanbul'un arka bahçesinde 2 büyük takımın yaptığını görmek bu kadar zor olmamalı.
fenerbahçeli olarak şu an galatasaray şampiyonluğunu ilan etmiş olsa,fenerbahçenin aynısını yapmasını temenni edeceğim olaydır.yalnız geçen seneyle kıyaslayan arakaşlara da akıl sır erdirmek mümkün değildir.zira ne alakadır?geçen sene ligin son haftasında şampiyon olan galatasarayı sırf alkışlayabilmek için bir dostluk maçının tertiplenmesi miydi acaba istedikleri?lütfen biraz dah makul mantıklı olalım,en azından biz olalım.burda bile böyle kör fanatizm yapıp da sonra sokaktaki insanları "vay efendim neden bu kavga,nedne medeni olamıyoruz" şeklinde eleştirmek de yersizdir.bu arada bu lafım sadece bu konuyla alakalı yazanlara değil,at gözlüğü takıp olaylara tek açıdan bakan tüm fanatikleredir.saygılar..
ben geçtim kafa yaran fenerbahçe taraftarını, avrupa fatihiymiş galatasaray şeklinde başlayan ve devamında galatasaray'a ve taraftarlarına sürekli küfreden marş benzeri şeyi söyleyen*** ve yırtınırcasına söyleyen (bkz: tuncay şanlı) mı alkışlanacaktır? peki fenerbahçe yönetimi taraftarlarına örnek olmaları gerekirken bağıra çağıra küfreden futbolcularını cezalandırmış, en azından bir uyarmış mıdır? geçelim bu saçmalıkları onlar alkıştan anlamaz, anladıkları dilden cevap verecek "çukur" seviye de bizde mevcut değil.
günler sonra gelen edit: mevcutmuş efendim, esef duydum...