görseller
galata kulesigalata kulesi
galata kulesigalata kulesi
belki ilginizi çeker
  1. · istanbul kanatlarımın altında
  2. · beyoğlu
  3. · yassah hemşerim
  4. · kamondo merdivenleri
  5. · galata
  6. · hezarfen ahmet çelebi
  7. · karaköy güllüoğlu
  8. · kristal istanbul
  9. · iki nokta üst üste biri altta biri üstte
  10. · vapur
gündem
  1. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  2. · colin kazım richards
  3. · hagi dünyanın en iyilerindendi yalanı
  4. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  5. · ahmet kaya
  6. · günün tek şarkılık özeti
  7. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  8. · arguvan
  9. · boylumlama

galata kulesi  

sayfa  / 2
  1. xiv. yüzyılda galata'ya yerleşen cenevizliler tarafından, 1348 yılında bölgelerini yabancılara karşı korumak amacıyla, galata surlarına ek olarak yaptırılmıştır. galata surlarının baş kulesidir. xvi. yüzyılda kasımpaşa tersanesinde çalıştırılan esirler için zindan olarak kullanılmış, daha sonraları tersanenin ambarı haline getirilmiştir. geçtiğimiz günlerde kulenin yakınlarında olan patlamada çok üzücüdür kulenin manzarası harikadır
    (dreamy, 06.03.2004 15:26)
  2. avrupa'dan getirilen mühendisler tüm ceneviz surlarını ve kulelerini yıkıp galata kulesi'ni örnek olarak bizlere bağışlamışlardır.sağ olsunlar diyecektim ya ama çoktan geberdiler.
    (genel başkan, 06.03.2004 23:40)
  3. belediyenin işletmesi sonucunda (ne yazık ki) normalde müzeler öğrencilere ücretsizken öğrenci indirimi bile yapılmayan, muhteşem bir manzaraya sahip ceneviz yapımı kule
    (deccal, 16.06.2004 00:00)
  4. pazartesi günleri halk günü olup giriş 3 milyon tldir.
    (azwepsa, 04.08.2004 11:54)
  5. istanbul'a karşıdan bakınca görülen muhteşem manzaranın oluşmasında çok büyük payı olan yapıdır. görsel olarak şehire çok şey katar. yanından her geçişinde insan istanbul'da yaşadığını harbiden hisseder. içerisinde bulunduğu bahçe, gece pek tekin olmaz.
    (marla singer, 18.02.2005 18:44)
  6. galata kulesi, dünyanın en eski kulelerinden biridir. 528 yılında bizans imparatoru justinianus hükümdarlığı sırasında yapılmıştır. 13. yüzyılda cenevizliler tarafından kullanılmıştır. 1453'te fatih sultan mehmet'in istanbul'u fethiyle birlikte osmanlı imparatorluğu'nun yönetimine geçmiştir.
    yerden, çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 77,25 metredir. yapılan statik hesaplamalara göre kulenin ağırlığı yaklaşık 10.000 tondur. duvarlarının kalınlığı ise 3,75 metredir. derinliğinde bulunan çukurların altındaki kanalda birçok kafatası ve kemik bulunmuştur. orta boşluğun bodrumu zindan olarak kullanılmıştır. kulenin kalın gövdesi işlenmemiş moloz taşındandır.
    (civcivcikcikder, 16.10.2005 07:00 ~ 07:01)
  7. dünyanın en eski şehrinin tüm zamanları kucaklayan yapısıdır. paylaşılan nadide duygulara saygılı, hassas bir devdir.
    (perdue, 01.11.2005 22:49)
  8. yerli 4 ytl yabancı 8 ytl giriş ücreti olan tarihi mekan. çok gıcık görevlileri vardır.
    (ben de öyle biliyordum, 28.02.2006 20:28)
  9. şu anda duvarda asılı olan giriş 10 ytl yazısına rağmen türkseniz 5 ytl turistseniz 10 ytl alınıyor.
    hezarfen ahmet çelebi 4.murat zamanında (1632)boğazı kuş kanatlarına benzer bir araçla buradan kendisini boşluğa bırakıp 6000 m ötedeki üsküdar doğancılar'a inmiştir.
    (pearl, 18.04.2006 02:00 ~ 02:01)
  10. itü hazırlıktayken iett ile istanbul'u tanıma gezilerim dolayısıyla buraya bir kez beleş girmeye kalkmıştım ama girememiştim.öğrenci olduğumu ısrarla belirtmeme rağmen 5 milyon (oldukça pahalı gelmişti o zaman için) istemişlerdi 2000 yılında; şimdiki giriş ücretinden haberim yok.
    (orcinus orca, 18.04.2006 08:45)
  11. kapısından yukarıya doğru baktığınızda heybetiyle sizi titreten giriş ücretinin hala 5 ytl olduğu (yabancılara 10 ytl) boğazın ve tüm şehrin eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz yerden 61 m denizden ise 128 m yükseklikte istanbulun simgesi olan kuledir.
    ilk kez gidiliyorsa içinizde pıtır pıtır hareket eden bir heyecan duyarsınız. asansör yardımıyla 7 kat sonrasında merdivenle iki kat daha çıkılmak suretiyle muazzam bir manzara karşılar sizi. haliyle türkten çok yabancı turist vardır ortamda. yükseklik korkusu olanların dizlerinin bağı çözülebilir ilk başlarda fakat dakikalar geçtikçe haliçten karşıdan karşıya geçmeye çalışan rüzgarı hissedersiniz yanaklarınızda ve korkunuz yavaşça yerini bir keyfe bırakır efendim.
    eğer akşam saatlerinde ziyaret ediyorsanız kuleyi güneşin batışına da rahatça tanık olabilirsiniz. tabi bu kulede yalnız olmanız imkansız olduğu ve tüm insanların güneşe tapar gibi gün batımını yakalamak için kulenin batı tarafına yöneldiği için bazı hengameler yaşanabilir. hatta akıllarda kule batıya doğru çökebilir cinsinden komplo teorileri üretebilirsiniz. ve bu durum 2 kişinin bile zor geçtiği kulenin çevre yolunda 4 kişi olmanıza yol açar. poponuzu saglama alırsanız herhangi bir akraba olma olyından uzakta kalmış olursunuz. size tavsiyem güneşi daha yakından goreyim diye korkuluklara yaslanmamanız ve arka tarafınızı sağlama almanızdır. herneyse efendim yabancı insanların ve ispanyol kızlarının güzel gözleri eşliğinde (aklımda kaldı ya) güneşin yavaş yavaş batışını ve ortadan kayboluşunu derin bir haz duyarak izlersiniz ama bu haz ne kadar büyük olursa olsun içinizden bu olayı alkışlamak gelmez. aniden turistlerin anlam veremediğiniz alkış sesleriyle karşılaşırsınız ve bu sizi derin kahkahalara sürükler.
    gece bir başka güzelmiş istanbul diye düşündüren bir manzara ile başbaşa kalırsınız. bir türlü inmeyi canınız istemez tabi yanınızda aceleci bir arkadaşınız yoksa . taksim de taksim diye tutturmuyorsa tabi. şehrin o güzel silüetini orda bırakıp tekrardan merdivenlerden inerken nedendir bilinmez tuvalete girme ihtiyacı duyarsınız. bu galata kulesinin en büyük özelliği de boğaziçi köprüsüne bakan bir tuvalete sahip olmasıdır. ve en büyük keyfi de tahmin edersiniz ki köprüye bakarak işemektir.
    (bkz: hell yeah)
    (bermuda, 20.08.2006 13:40 ~ 08.11.2006 15:31)
  12. tünelden karaköye doğru inerken hiç ortada yokken birdenbire tüm heybetiyle karşınıza çıkan yapı. akşamüstü kule dibindeki çay bahçesinde içilen çayın tadına doyum olmaz ayrıca.
    (mosquito, 12.11.2006 19:16)
  13. kız kulesi'yle aralarında platonik bir aşk ilişkisi bulunan, eşsiz istanbul silüetinin en güzel bileşenlerinden biri olan tarihi yapıdır.
    (sarı çizmeli mehmet ağa, 12.01.2007 02:52)
  14. bulundurduğu restorant her ne kadar pahalı olsa da kalitelidir. eğlencelidir. sahneye çıkan bünyenin kaç dilde şarkı söyleyebildiğini sayamadım. bu bünye masalarla tek tek ilgilenir, misafirler hangi ülkedense onların konuştuğu dilde bir şarkı söyler.
    ayrıca hemen yanında istanbul'da yenebilecek en lezzetli kokoreci yeme şansı barındırır. öyle dükkan falan aramayın, seyyar kokoreç satan amcadan bahsediyorum.
    (bokakonansinek, 12.01.2007 02:58)
  15. 'aslında galata kulesi ikidir
    öndeki arkadakinin ..kidir' dizeleriyle neyzen tevfik tarafından dikkat celbedilen 'dibi tekinsiz' tarihsel yapı...
    (danko, 12.01.2007 03:36)
  16. http://img292.imageshack.us/...
    (josephine, 16.02.2007 14:29)
  17. istanbul isimli, küllerinden doğup doğup ölüme direnen kentin naftalin kokulu geçmişi...
    (ksanikse, 17.02.2007 13:16)
  18. istanbul un en kendini beğenmiş, en mağrur devi;

galata
    bir ok gibi doğrulmuş gövdesiyle
    ne de güzel kafa tutar gökyüzüne
    heybet mi kibir mi
    serzeniş mi yoksa bu
    bir bulutun teni mi değdiği
    göğün şeffaf maviliği mi yoksa
    delmeyi dilediği
    gölgesi taşa düşer
    gövdesi zamana
    hangisi daha ağırdır
    kendisi de bilemez
    galata..
    (charlie, 14.06.2007 20:50)
  19. her allahın yerden görünen yapı. ya da türkiye'da galata kulesi'ni göstermeden dizi/film çekmek yasak, çözemedim.
    (gakko, 07.08.2007 22:19 ~ 22:19)
  20. fatih sultan mehmet istanbul'u aldıktan sonra kuleyi yarısına kadar yıktırmış, sonra tekrar inşa ettirmiştir. gövde gösterisi yapmak, buralar komple benim demek için önemli bir sembol.
    (misuf, 04.12.2007 23:26)
  21. fatih sultan mehmet'in istanbul'u fethettikten sonra yüksekliğinin yedi buçuk metre azaltılmasını emrettiği kule.

hikayesi şöyledir;

"... konstantinopolis'in düşmesinden sonra haliç'in öteki yakasındaki ceneviz kolonisi galata, bizans döneminde kendisine tanınan ve mehmed'in garanti altına aldığı bağımsızlığını korumak amacıyla teslim oldu. ama mehmed, kent kendisine geçince fikrini değiştirdi ve koloniye kimi ayrıcalıklar tanınsa da, halkı osmanlıların diğer gayrimüslim azınlıkları gibi cizye vergisine tabi oldu (diğer islam devletlerinde de aynı uygulama vardı). mehmed politika değiştirmenin gerekçesi olarak galatalılara aralarından bazılarının konstantinopolis'in kuşatılması sırasında bizanslıların yanında savaştıklarını hatırlattı. ayrıca, yabancı bir varlığın işareti olarak daha az görünür kılmak üzere galata kulesi'nin yüksekliğinin yedi buçuk metre azaltılmasını emretti. "

carolin finkel
    rüyadan imparatorluğa osmanlı
    (berkcel, 17.08.2008 15:02 ~ 29.09.2008 13:23)
  22. harika bir manzaraya sahip, size istanbul ayaklarımın altında duygusunu hissettiren muhteşem tarihsel yapı. bunca zaman istanbul'da oturuyorum da niye şimdiye dek gitmemişim diye kafayı vurdurtacak kadar harika.
    (dedim ve noktayı koydum, 11.09.2008 16:36)
  23. çıkmak için biraz yokuş çıkmanız, biraz asansör kuyruğu beklemeniz, birazda merdiven tırmanmanız gereken kule. tabii bütün bunlara değer mi, kesinlikle değer!

istanbulun bütün manzarası gözlerinizin önündedir.. istanbul ayaklarınızın altındadır.. baktıkça bakasınız gelir, kuleden inmek istemezsiniz.. iyi bir fotoğraf makinesi ile manzarayı bütün güzelliği ile çekersiniz..

zar zor kuleden indiğinizde, istanbulun güzelliği sizi esir almıştır.. büyülenmiş bir şekilde hayatınıza devam edersiniz..
    (robi ve cuma, 11.09.2008 17:19)
  24. hayranı olduğum galatayı istanbula gelip görmeyi planladığım zamanlar, kurstan sinirli bir şekilde taksimden aşağı saldım kendimi o sinirle karşıma çıkan sürprizdi.
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 16.12.2008 23:37)
  25. bir kez çıktığım ve aklımı oynattığım yer...
    (şevket kesekağıdı, 14.02.2009 14:43)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil