komedi dizilerinde espri sonrası duyulan sestir, daha doğrusu yabancı dizilerdeyken öyleydi, sonra taklitçi türdeki diziler bunu artık neredeyse her cümlenin sonuna koyar oldu, başlarda rahatsız etmezken nefret uyandırır bir hal aldı, sanki şöyle bir anlamı var: "bakın, bakın bu laflar çok komik, yani bu dizi komik, vallahi komik, gülmeniz gerek"
number one tv ile number one fm'in ortak olarak yayınladığı bir programda adamın biri kullanmıştı bu özelliği. kendisinin dahi gülmeyeceği esprilere oda büyüklüğünde bir aletteki üç beş düğmeyi ileri geri oynatarak kahkahalar kazandırmıştı. o gün bu gündür tiksinirim djlerden de vjlerden de.
seyirciyi gerizekalı sanan espri var gülün diyen son derece nahoş efektlerdir.bir de alkış efekti vardır ki o daha da beterdir.kullananları esefle kınıyorum.
bazı sitcomlar tarafından seyirciyi çıldirtmak için kullanıldığını düşündüğüm efekt.hayır ne gerek iki laf arasına bi efekt sokuşturmanın.canımız isterse güleriz sanane..
internet aleminde önce "hahahaha" diye başlayan sonradan "muhauahuaha" hatta "zuhauhauha" diye devam eden ve akabinde gülmekten hangi tuşa basacağını şaşırarak "mauısdhfaısudhfıuash" şeklinde ilerleme kaydetmiş efekt.
amerika'da sit-comlar tiyatro gibi izleyicili çekildiği için gerçekten o anda o espriye gülen izleyicinin kahkahasıdır. amacı, ekran karşısındaki izleyicinin de kendisini geniş bir tiyatro ortamında hissetmesini sağlamaktır.
nerde güleceğimize karar veren zihniyetin eseri.tabi birde bu işin psikolojik boyutu var. sürü psikolojisi diyoruz biz buna,koyarız bir efekt en siktiri boktan espriye en azından gülümser seyirciler düşüncesi vardır.karşıdakini embesil yerine koyarlar bunlar ki türk dizisi izleyenlere bende aynı yakıştırmayı yapmaktayım hakedilmiş bir yakıştırmadır anlayacağınız.
pek bilinmez ama kendisi aslında fındıkzade'de oturan, kadastro emeklisi metin ünüver (62) isimli bir abimizdir. kendisinin yıllar boyu bize efekt olarak tanıtılması ve hakkının yenmesi ise, sistemin dönen çarklarına ve kırılan dişlilerine en bir güzel örnektir. kahretsin.
senaristin komik olduğu yerleri göstermek amacıyla kullandığı efekt. kim çıkardıysa open source çıkarmış ki aynı starcraft'ın efektleri gibi her yerde karşımıza çıkar. bi de sonradan açılan ve çığlıklarla gülen orta yaşlı bir kadın var ki korkuyorum ben ondan.
espriler bok gibi olduğunda nerede güleceğini doğal olarak bilemeyecek, ancak oraya, ekran karşısına gülmek için oturmuş izleyiciye 'aha burada güleceksiniz' diye mesaj veren ara gazıdır. sürü psikolojisi yaratarak zaten gülmek için kendini şartlamış olan izleyicinin düğmesini açmaya yarar. gayet hakaretimsi ve bir o kadar da sinir bozucu bir kahkaha tuufanıdır kendisi.
"evet, burada gülmeliydiniz yada haydi gülün" şeklinde baskı yöntemidir ki kimi bünyeler tarafından çok irriteci bulunur, ters etki yaratır.
buna benzer bir başka uygulamada stadlarda meydana gelmektedir.futbol maçlarının başlamasından 10 saniye öncesine kadar -afedersin- kafa siken müziklerle seyirci galeyana getirilmek istenir ki istenilenin tam tersine 2 haftada bir buluşan maç sevdalıların muhabbetinin içine edilir. maç içerisinde de susan seyircileri "haydi susmuyoruz, siyaaaah ..............." tarzında teşvik edici dj'ler sayesinde maçın da içine ederler. hatta maç bitimiyle hopörlerden bangır bangır "gördün müüü gördün müü" temalı yöresel müzikleri kulaklarımıza dayamaları vardır ki son raddedir. biz zaten farkında değiiliz yendiğimizin sen kulak zarımızı patlat ki anlayalım kazandığımızı da sevinelim! ağız tadıyla takımı tribüne bile çağırtmaz bu çığırtkanlar! öffff
".. ondan sonra arkadaş şöyle dedi,yarıldım resmen. hala kendime gelemedim" veya ne bileyim işte "msn nickine bak, koptum yaa hala bağlanamadım" gibi ifadeler de -kanımca- bu kahkaha efektlerinin işte burada güleceksiniz dayatmasına benziyor. ya da hiç alakası yok ama ben benzetiyorum.
"yaran bilmem neler" başlıkları altındaki bazı girilerin aksine bir çoğunun yarmıyor olmasıdır belki de bu benzetmeyi yapmama sebep. bilemiyorum. kafam çok karışık sözlük. bir kahkaha efekti göndersene.