göç   

adana çık aradan

1. yansımaların bir şarkısıymış bu da, bir eski istanbul gibiymiş. güzelmiş çok da, peşpeşe dinlenesiymiş hep omar faruk tekbilek'in i love you'su ile. keşfine katkıda bulunanlara selam ediyoruz yine sözlük vasıtasıyla...
    (makaveli, 10.02.2005 14:26)

2. bir nevi kaçıştır. çağlar boyu insanların yeniye, daha iyiye ulaşma çabası için yer değiştirmeleridir.
    tebdil-i mekanda ferahlık vardır derler, evet vardır. ama göç değildir bu. göçte nankörlük, gidipte dönmemek vardır.
    (gülümsün, 06.04.2005 00:07)
  3. yaşamakta olduğu yerlerdeki tüm kaynakları tüketip yeni yaşam alanı bulmak amacıyla yapılan seyahattir.göçebe topluluklarda sanat,kültür,toplum yaşamı gibi kavramlar çok gelişmiş olmaz ve genellikle savaşçılardır.
    (battal boy cekirge, 06.04.2005 00:16)
  4. tam karların eridiği günlerdi
    taşan çaylar gördük yol üstünde
    testere sesleri duyduk dağa varınca
    koruda hızarcıları gördük.

bazen bir söz çalınır dillerinden
    şimdi uzak dağlarda, o koruda
    bir dönem dallarında dolanırdı ya
    öyle bir rüzgar geçer yüreklerinden

takalar vardı geride çayın ağzında demirli
    sulara kapılmış inen kol kol tomruklar gördük
    böyle bir göç dendi mi
    ayırır gövdeyi kökten
    dal kırar, yağrak soldurur
    söker çadırını yörük.

bazen bir söz çalınır dillerinden
    şimdi uzak dağlarda, o koruda
    bir dönem dallarında dolanırdı ya
    öyle bir rüzgar geçer yüreklerinden..

(bkz: yeni türkü)
    (close2death, 02.08.2005 21:00)
  5. gidelim buralardan , sen beni öldürüyorsun gibi leziz parçaları bünyesinde ihtiva eden 1995 tarihli nazan öncel albümü. albüme adını veren parça da şu şekildedir;

göç

kalp caysa da vur kıyılarıma
    yağmur ol yağ bana
    gül solsa da dur kapılarıma
    müjdeler ver bana
    göğsünde avutsaydın
    uzanıp da öpseydin
    beni sevseydin sevseydin
    söylemesen de anlardım
    gel kıyılarıma kapılarıma
    gel bana
    gel odalarıma gir uykularıma
    tutulaydım ay yerine
    aşk her yerde göç her mevsim
    uzanamadım ellerine
    biraz çocuk kalsaydım
    elinden su içseydim
    beni sevseydin sevseydin
    konuşmasan da anlardım
    gel odalarıma uykularıma
    gel bana
    (naylon, 14.11.2005 19:39)
  6. nazan öncel'in en iyi albümlerinden. biraz depresiflik söz konusu, favorim nazlı ay
    (sweetzoejane, 15.06.2006 00:21)
  7. (bkz: sojourn)
    (twinkle, 15.06.2006 00:35 ~ 25.08.2006 13:46)
  8. 90'ların, türk popunun en iyi bir ya da iki albümünden biri. nazan öncel'in bir daha ulaşamadığı başarısının adı.
    (adenozin tri psikopat, 18.11.2006 22:28)
  9. (bkz: necati cumalı)
    (selam kelamı, 18.11.2006 22:53)
  10. nazan öncel'in insanı zorla depresyona sokan, enfes albümü.

gidelim buralardan
    sen beni öldürüyorsun
    aşk olmalı
    bir şarkı tut
    ağlama gönlüm
    nazlı ay
    göç
    işiniz gücünüz yok mu yani
    çocuk kalbim
    vesaire
    (nvr ws a crnflk grl, 13.02.2007 18:51 ~ 18:51)
  11. gülay ın bir ermeni türküsünün melodisi üzerine yazdığı mükemmel sözlerden oluşan mükemmel türküsüdür.

sözleri de şöyledir:

siyahın gölgesinde güz
    ellerinde ağır ezgi
    önümden geçen yaşlı çınar
    gözleri deniz dengi
    uzağımdan geçmez vakt-i zaman
    herbirimize bu yazgı
    gelen yağmur gökten inince
    içim ağlar inceden ince
    acıdan boğazımızda
    düğümler büyürlerken
    yürü oğul
    yürü oğul yürü gidelim de buralardan
    göçe güller sermiş siyahından kervan
    yürü oğul yürü gitmeliyiz buralardan
    yürü oğul yürü göçmeliyiz buralardan
    (yasal uyarı, 22.05.2007 23:58 ~ 26.05.2007 17:27)
  12. kurbanın insanlar adlı albümünün kapanışı denilebilecek parça.böylesine güzel bir albüm ancak böyle güzel bir sonla bitirilebilir dersiniz.çok agresif bir distortion vardır bu parçada.
    (lord hypnos, 02.08.2007 00:51)
  13. (bkz: üniversitelerdeki göç araştırmaları)
    (neathien, 10.10.2007 11:19)
  14. nazan öncel'in dinleyenleri sözleriyle dağladığı şarkılarından bir tanesi.
    "göğsünde avutsaydın, uzanıp da öpseydin, beni sevseydin sevseydin, söylemesen de anlardım" der.. boğazda yutkunulamayan bir yumruk bırakır.
    (anarsik kirmizi, 09.11.2007 20:24)
  15. o ulvi albüme adını veren "bir başka" nazan şarkısı.

(bkz: http://www.nazanoncel.net/...)
    (mücrim, 22.01.2008 01:10)
  16. enfes bir fuat saka çalışması. halen nasıl hakkında giri girilmemiş hayret verici doğrusu. bir kez dinleyin sigara yakarsınız. sigara içmiyorsanız gene sigara yakarsınız. o derece.
    (beyaz araba sola cek, 13.03.2008 01:08)
  17. derler ki ; kuşlar bir memleketten digerine göç ederken,asla dişi kuşu geride bırakmazlarmış.göç ne kadar zor olursa olsun,erkek dişisini göçü tamamlatmak istermiş.onları ayıran tek şeyin;pusuda yatan avcıların olduğu söylenir.eğer erkek kuş göç sırasında dişisini kaybederse,bir zaman sonra o da göç yolunda ölürmüş
    (varolmayan şövalye, 20.03.2008 01:34)
  18. insanlık tarihini savaşlar kadar etkileyen bir olgu. tarih kavimler göçünü yazar ilk kitlesel insan hareketi olarak. avrupa'nın tarihin değiştirir. türklerin orta asya'dan anadolu'ya gelmesi de aynı derecede önemli bir tarihi harekettir. şimdi yoksul ülkelerden bir zamanlar onları sömürerek zengin olmuş ülkeler yönelik bir göç süreci var. dünya siyasetinin en önemli gündem maddesi.

insanların umut arayışını fırsat olarak değerlendirenlerce yürütülen yasadışı göç ise yaşadığımız dönemin en büyük insanlık dramı. yeni kölelik düzeninin adı.
    (paradasim, 20.03.2008 02:52 ~ 24.03.2008 21:46)
  19. mi kubbesi albümünden muazzam bir nekropsi eseri. *
    (çılgın orman meyvesi, 24.03.2008 21:33 ~ 21:35)
  20. metin kemal kahraman kardeşlerin ferfecir albümünde bulunan bir şarkı.
    başlangıcındaki şiiri de yazayım tam olsun:

yazılmış öyküleri unutmalı
    kırık bir kuş yolculuğu anlatır
    geçmiş ölüler tarlasından kendi yarasıyla
    o günden beri bir fotoğrafın yası tutulur
    (prometheus 83, 13.04.2008 10:37)
  21. pek çok müzik eleştirmenine göre türk pop-rock tarihinin en iyi albümü sayılan, nazan öncel'in 1995 tarihli üçüncü albümü.sanatçı, ben böyle aşk görmedim albümüyle başladığı, 90'ların başındaki caf caflı pop kültüründen kopma isteğine nihayetinde ulaşmış ve kendi çizgisini kabul ettirmiştir.

1. (bkz: gidelim buralardan)
    2. (bkz: sen beni öldürüyorsun)
    3. (bkz: aşk olmalı)
    4. (bkz: bir şarkı tut)
    5. (bkz: ağlama gönlüm)
    6. (bkz: nazlı ay)
    7. (bkz: göç)
    8. (bkz: işiniz gücünüz yok mu yani)
    9. (bkz: çocuk kalbim)
    10. (bkz: vesaire)
    (mücrim, 02.06.2008 00:54)
  22. 1970li yılların ortalarına kadar gelişmiş kapitalist ülkeler tarafından ucuz iş gücü sağlamak, ülke içi ücretleri dengede tutmak ve yerli işçi sınıfının el sürmeye pek yanaşmadığı işlere yerleştirilmek üzere görece az gelişmiş ülkelerden belirli bir program dahilinde gerçekleştirilen göç dalgaları bugün özellikle gelişmiş kent merkezlerinin -beklenmeyen- adeta sonunu hazırlamıştır. sosyalist blok'un çözülüşü, bunun sonucunda orataya çıkan etnik çetışmalar, kuzey-güney ülkeleri arasındaki gelir ve yaşam standardı uçurumunun genişlemesi, az gelişmiş ülkelerde uygulanan "kalkınma" programlarının kırsal üretimi ve geleneksel (emek yoğun) sektörleri çökerterek yoğun işsizliğe yol açması, küresel ısınmanın yol açtığı ekolojik sorunlarla birlikte büyüyen açlık, kuzeyli kültür endüstrisinin iletişim araçları aracılığıyla ihraç ettiği "çekicilik" vb. olgular, göçü denetim dışı devasa ve küresel ölçekte bir gerçekliğe dönüştürmüştür. kalkınma süreci yani az gelişmiş bölgelerin dünya ekonomisiyle bütünleşmesi mevcut toplumsal yapılarda öylesine bir kopuşa yol açmaktadır ki, önceki yaşam tarzları geçersiz hale gelmekte ve göç tek çözüm gibi gözükmektedir.

güneyden kuzeye yönelik bu kitlesel (ve küreselleşmiş) göç kuzey metropollerinin çeperlerinde yoğun bir etnik varoşlaşmaya yol açmıştır. yasal ya da yasal dışı yollardan göç ettikleri ülkelerde göçmenler çok kültürcü söylemlere karşın, son gelenlerin durumu en kötü olmak üzere umarsız bir yoksulluğun, ayrımcılık-dışlanma-marjinalleşmenin ve kendi aralarındaki (rekabetçi) çatışmaların yanısıra, ırkçı saldırıların öznesi hedefi olmaktadır.

kim bilir, büyük metropolleri birer cehenneme çeviren bu durum belki de güneylilerin spontane öç alma yöntemidir kuzeylilerden.
    (ütopya, 07.06.2008 12:46)
  23. insanlar albümünde yer alan güzel bir kurban eseri.

güzel olmasına güzel de, sanki a perfect circle'ın the package* şarkısının elektro gitar tonunu alıp bununla gravity* şarkısının üzerine çeşitlemeler yapıp elde edilen şarkıya biraz nekropsi havası vermek gibi olmuş. özünde iyi de çevresi kötü gibi.
    (thecrimson, 22.08.2008 21:20)