gündem
  1. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  2. · domuz gribi
  3. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  4. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  5. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  6. · yılmaz özdil
  7. · her yerinden öpüyorum rüştü
  8. · sineğin şarkısı
  9. · clarinase

güzel olduğu için değil sevdiğimiz için güzel  

1. ilişki ya ilişki isteği akabinde "ben bunun nesini beğendim?" demene sebeptir ki hep olur.
    (bınar, 30.06.2005 11:02)
  2. (easy company, 30.06.2005 11:11 ~ 11:12)
  3. kabaca gönül bu ota da konar boka da olayıdır bu ki şahıs aşkından deli divane olduğu için sevdiceği ona dünyalar güzeli görünür.
    (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 30.06.2005 14:37)
  4. annelerimiz.

ayrıca güzeldirler de... ama asıl sevdiğimiz için güzeldirler...
    (crn, 30.06.2005 15:05)
  5. aşık veysel bunu kendince özetlemiştir

güzelliğin on par etmez
    bu bendeki aşk olmasa
    eğlenecek yer bulaman
    gönlümdeki köşk olmasa

kim okurdu kim yazardı
    bu düğümü kim çözerdi
    koyun kurt ile gezerdi
    fikri başka başk olmasa

senden aldım bu feryadı
    bu imiş dünyanın tadı
    anılmazdı veysel adı
    o sana aşık olmasa
    (crayn, 30.06.2005 17:06 ~ 17:07)
  6. (martin hayda gel, 30.06.2005 19:00)
  7. kantçı objektif estetik yargı ya bütünüyle aykırı bir söylemdir bu. zira estetik yargı (güzel veya değil sorunu) bireysellikten uzak tutulması gereken bir yargıdır. şu halde o, bilinçli bir duygulanımı ifade etmelidir. estetik bir yargıya varmak, başlı başına güzel veya çirkin tarzında bir söyleme sahip olmaktan öte, esteik yargının bileşen ve temellerini sorgulayan bir yaklaşımı kapsamalıdır.
    güzel, kendi doğasında var olan amaçsallığa uygun olarak salt güzel olmakla övülemez. oysa bu yargıyı temellendiren nesneyi var edeni dışarıda bırakmak suretiyle salt nesneyi algılamış ve deneyimsel enformasyonlar çerçevesinde değerlendirmiş olmak, gerçekte o nesneye yaratıcısının yüklediği fenomenolojik anlamı gözardı etmeye kadar varan bir duyumsama oluşturabilir.
    o halde bir şeyi güzel veya çirkin olarak nitelemek onun algılayan (özne) olarak birey üzerinde eyarattığı fiziksel etkilere dayalı olmamalıdır. ateşi canımızı yaktığı için; yılanı sinsice yaklaşıp bizi soktuğu için; denizlerdeki fırtınaların bizi ölüme götürebilme olasılığı olduğu için sevmiyorum diyebilmek; onların aslında bize sağladıı olumlu katkıları da bir anlamda gözardı etmek demektir.
    şu halde bir şeyi sevdiğimiz için değil; o şeyi bizim dünyamıza kattığı anlam için yargılamak ve nihayet o şeyi var edene bu yolla övgü göndermek en makul yaklaşım olmalıdır. zira biim dünyamızdaki her varlık -iyi,kötü, ahlaklı veya değil- bizi var eden nesnelerdir. onlardan birisinin eksik olması, bir parçası erozyona uğramış bir düna içerisine hapsolmamız anlamına gelebilir.
    (fempusay, 30.06.2005 23:51)
  8. (easy company, 04.07.2005 07:01 ~ 07:02)
  9. güzel olan sevgili değildir, sevgili olan güzeldir. (tolstoy)
    (applepie, 11.07.2006 13:16)
  10. (hansvoralberg, 11.07.2006 13:27)
  11. gönül kimi severse güzel odur önermesinin farklı ifade edilmiş biçimi. başka bir gözdür onu gören, o derece güzeldir göründüğü yerden.
    (celibon, 27.09.2007 17:38)
  12. yanlış başlık önermesi...güzel olan herşey sevilir...sevmenin sebebidir güzel olmak.güzelliğin sebebi sevmek değildir.çünkü sevmek, güzelliğin sonuçlandırılmış halidir.birçeşit takdir ve ödül gibidir.
    şunu sorabilir insan "gönül kimi severse güzel odur" cümlesiyle çelişir mi? gerçekte hayır.çünkü gönül sevilen şeyi güzel gördüğü için sevmiştir.sevmek eyleminin oluşumunda sebep güzelliktir.bu cümle gönül ve sevgi ön plana çıkartılarak diğer bir deyişle eylemi ön plana çıkartarak neden-sonuç ilişkisini vurgulamak amacıyla kurulmuştur.
    (enterprise, 27.09.2007 23:19)
  13. "kara kuru bir kızdı
    ben sevdim güzel oldu" *
    (sinenum78, 27.09.2007 23:21)
  14. türk erkeklerinin rusları pek bi sevdiğinin kanıtıdır.
    (i am the most important thing in my life, 27.09.2007 23:32)
  15. surreel bir sevgi/aşk tabiri. seviyorsam sen bahanesin tadındadır, güzelliğin on para etmez şu bendeki aşk olmasa şeklinde açıklanabilir.
    (zinzoline, 01.01.2008 16:18 ~ 16:18)
  16. fiziksel güzelliğin; mutlu olmaya yetmediğini, güzel olduğu için bazen haketmedikleri davranışlara maruz kalanların ve asla en küçük toleransa layık görülemeyenlerin de olduğunu, hayatta herşeyin şans=kısmet etrafında oyalandığını anlatan doğru ama, biraz da düşündüren söz.
    (özlemce, 01.01.2008 16:31)
  17. (guanoapes, 01.01.2008 16:34)
  18. (nott, 01.01.2008 17:29 ~ 17:29)
  19. güzelliğin on par'etmez
    bu bendeki aşk olmasa

demiş aşık veysel.
    (secateurs, 19.09.2009 20:17)
  20. güzel olduğu için değil sevdiğimiz için güzelse, ya onda sevecek yanları bulmuş ''biz'' güzeliz, ya da biz çirkiniz ki güzele meyletmişiz... şeklinde kaos'a götürülebilecek önermedir. kişi kendiyle baş başa kalıp içinden çıkabilir.

(bkz: çirkini tanımasa içimiz güzeli de aramazdı belki)
    (bkz: feridun düzağaç)
    (çokoprenses, 19.09.2009 21:06)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil