nüfusunun büyük bir çoğunluğu en az üniversite mezunu (bkz:
undergraduate) olan bir akademik kariyer cennetidir. işsizlik oranı %4 dolaylarında seyretse de her güney koreli genç gelecek kaygısı taşımaktadır çünkü elitizmin ziyadesiyle hakim olduğu bu diyarda halkın çoğunluğu 3d işlerde (
dirty,
dangerous,
demeaning) çalışmaya yanaşmak şöyle dursun, kütüphane memurluğu gibi part-time ofis işlerine bile burun kıvırarak bakmakta ve hala utanmadan ülkedeki işsizlikten şikayet etmekte, avrupaya kaçma planları kurmaktadır. bu bağlamda şımarık ve lüks bağımlısı bir genç nüfusa sahip olduklarını söyleyebilirim. ortalama güney kore vatandaşının, işsizliğin ne menem bir şey olduğunu görebilmesi için türkiye cumhuriyetindeki amele pazarlarına, ne bileyim, burnunun dibinde duran çin halk cumhuriyetinin fabrikalarındaki çalışma koşullarına falan bakması gerekmektedir. gerçi ben de matematik doktorası yapmış olsam heralde pazarda marul satmak veya çöpçü olmak istemezdim. yine bu ülkede, türkiyedeki "kapağı sabancıya falan atmak" konseptinin inanılmaz derecede yaygın olmasından dolayı meslek piramidinin üst basamaklarında büyük bir yığılma bulunmaktadır. işsizlikle ilgili ilüzyonun sebebi de budur. bu nedenle de işe alımda kişinin fiziksel güzelliği ve hobileri gibi saçma sapan kriterlere bakılarak seçim yapılmaktadır. zaten güney kore, dünyada plastik cerrahinin en yaygın olduğu ülkedir ve almış olduğum bir duyuma göre (ne kadar doğrudur bilemiyorum) ülkedeki hanımların %25'i estetiklidir. bunun sebeplerinden biri işe alınma kaygısıyken diğeri de ülkenin spiritüel altyapısının olmayışıdır. güney korelilerin %26'sı hristiyandır ve bu kocaman orana 1950-2000 yılları arasındaki kısacık dönemde ulaşılmıştır. halkın geri kalanında ateizm yaygın bir eğilim olarak görülmektedir ve kişisel görüşüm, bu durumun halkı dünyeviliğe ve materyalizme sevk etmekte olduğudur. haliyle etiket meraklısı ve elitist olan bu toplumda, fiziksel güzellik büyük önem kazanmaktadır.
lakin bütün bunları bilmek ne sikime derman olacak onu da bilemiyorum, korece yazsaydım şu yazdıklarımı belki bir işe yarardı da...
--
sonradan gelen edit: benimle aynı fikirde bi sürü koreli var. bok atma değil bu.