türk silahlı kuvvetler'inin en mükemmel marşlarından biridir.
söylerken insanın içi ürperir.
insan karşısında vatanına saldıranların silüetlerini görür, daha bir gaza gelir..
o zamanki nüfus dağılımının etkisiyle, 1900'lü yıllardaki adlandırması bella vista olan meydan. 1900'lü derken 1920'li yıllara kadar olan dönem akla getirilmeli tabi ki.
aslında bir askeri marştır. askerlerin ellerinden çok şeylerini aldığı bir kuşağın askerlerden alabildiği yegane şeydir.
gün doğdu, hep uyandık, siperlere dayandık
istiklalin uğruna da, al kanlara boyandık.
sandılar türk uyudu, ata cenge buyurdu,
türkün asker olduğunu, dünyalara duyurdu.
ülkemiz türk ülkesi, aşık eder herkesi
üstümüzden eksilmesin al bayrağın gölgesi
gün doğdu hep uyandık,
statlara dayandık
beşiktaş'ın aşkıyla da bayraklarla donandık
semtimiz erkek semti, aşık eder herkesi,
üzerimden eksilmesin, bayrağımın gölgesi
işte biz kötü günde hep omuz omuzayız
övünmek gibi olmasın biz karakartallıyız
tuzla piyade okulunda , yedeksubay adaylarına verilen temel askerlik eğitiminde sık sık söyletilen marştır , uygun adım yürüyüş eğitiminin ayrılmaz bir parçasıdır.
11 yaşındaki kardeşimin bu sabah kahvaltıda söylemesiyle beni dumur eden, gaza getiren marş.
ayrıca ben youtubedaki videosunu bir kere dinleyip kapatırken, kardeş nerden duyup da ertesi güne kadar kafasında tuttu onu anlamadım, demek ki neymiş çocuklar her türlü bilgiye açıkmış.
ilk hali devrimci marşı mıdır yoksa askerde söylenen cinsinden midir bilemicem ama, beşiktaş tribününde çok güzel ve farklı bir yorumu söylenir. tabi o sırada sol yumruklar havadadır ve her maç mutlaka söylenir.
uygun adımda söylenirken her kelimesinde sol basılan askeri marştır. kıta geçişlerinde 2. solda başlanılır. marşa başlarkan komutanımız gündoğdu kısmının serseri kurşun gibi birden bire ve korkutarak çıkmasını istiyordu. ki öyle yapıyorduk. dinleyen dahi gaza geliyordu.yemin töreninde alkışlayan alkışlayana..
sol sol sol.
aferin !
sağol !
aferin ! sağol sağol sağol..!