yaşarken ölmek demektir.
en büyük sigara tiryakilerinin bile 3 paket sigarayı kaldırması imkansıza yakındır. hoştur ki geçtiğimiz sene hürriyet gazetesinde çıkan haber "
kate moss günde içtiği 4.5 paket(!) sigaranın zararlarını , her gün 10 litre su(!) içerek atıyor" şeklindeydi. çok heyecanlanıp da litrelerce su içmiştim. kate moss tu bi de tabi o da var.
şimdi sigaranın etkilerini incelersek;
bir kez ciğer diye birşey kalmıyor. bu tahmini olarak günde içilen sigara sayısı 4-6 nın üstündeyse vücudu çok etkilemeye başlıyor. zira az sayıda içilen sigara zaten adamı öksürttüğünden (kiş iaz sigara içerek sigaraya alışamaz) pek bir zararı olmuyor.
sonraki aşamada kişi 10 sigara içiyor. artık ciğerler çöküyor. bu evrede dişler sararmaya başlıyor. her gün fırçalanması farz olsa da yine de habire içildiği için adamın ağzının içine ediyor.
günde 1 paket içmekse, artık olayın bir el alışkanlığına geldiğini gösteriyor. zira aslen benim öyle, eğer bilgisayar başında fm oynuyorsam 5 saatte 1.5 paket sigara içiyorum ve bunun mınakodumunun el alışkanlığından başka bir açıklaması yok.
2 paket içince insan kendini acayip hissediyor. göğsü sıkışıyor. ses geliyor kulaklarına "lan it! yeter, sktin bronşlarımı" diye. ertesi sabah kalkınca ağızda hayvani bir tartar oluşuyor. hemen asitli bir içecek aranıyor bu tartar tabakasını kaldırmak için. kişinin boğazı ağrıyor. yemek yemek istemiyor. ama yine de gidip 1 sigara daha yakıyor.
günde 3 paket sigara içen insan? kesinlikle ama kesinlikle öküzün kendisidir. bir çok sigara içen insan arada bu rakamları arttırıp azaldır. misal içilen akşamlar, final dönemleri, kız arkadaştan ayrılmalar her zaman içilen sigara sayısının tavan yapmasına sebebiyet veren eylemlerdir. ama 3 paket sigara intihardır. günde 3 paket sigara içmeniz 12 saatte 60 sigaradan her 12 dakikada 1 sigara içmenize bedeldir.
ama diyorlar ki kate moss içiyormuş. o 4.5 içiyorsa ve "ya conqui, gel canım sigara içelim" dese ben de 6 paket içerim. tabi, bu da konunun başka bir boyutu.