derin bilgisiyle kaleme aldığı yazılarını kaçırmamaya çalıştığım emekli büyükelçi. kaliteli insan.
geçmiş yıllarda kıbrıs veya avrupa birliği konusunda görüşlerime ters olsa da yazılarını okuduğum ancak son zamanlarda milliyetçiliğinin ve ırkçılığının sınır tanımadığını cümle aleme gururla göstermiş emekli büyükelçi, radikal yazarı. gidip kendisine sorsan türk milliyetçiliği haşa, asl-a ve kat-i ırkçı değildir kendisi de ırkçı değildir tabi ki sadece atatürk milliyetçisidir ancak utanmadan yüzü kızarmadan "türkiye'de doğu ve batı arasında siyasal açıdan çok tehlikeli bir nüfus artış farkı vardır" diyerek durmadan ağzından düşürmediği ırkçılığın dibine vurmuştur. kendisine sormak lazım; o senin atatürk milliyetçiliği dediğin şey de "her türkiye cumhuriyeti vatandaşı türk'tür" diye bir ifade var mıdır yok mudur? sen bu lafa karşı çıkan, 'liberal aydın' diye durmadan laf soktuğun (hani o 'darbede devletten öyle darbe yemişler ki, öyle afallamışlar ki ne dediklerini hala bilmiyorlar' dediğin) insanlar (örneğin
murat belge)' a vatan haini muamelesi yapıyor musun, yapmıyor musun? o zaman hangi hakla türkiye'de dil, din, ırk, bölge ayrımı yaparak vatandaşlar arasında düşmanlığı körüklüyorsun. asıl bölücü sen değil misin?
(malina, 17.02.2007 15:27 ~ 15.05.2007 16:29)
ayşe hür radikal iki'de kendisine çok güzel bir ayar çekmiş, ayar çekmekle kalmamış gündüz aktanın yaptığı çeviri kaypaklıklarını ortaya dökmüş, (bence) kendisini utançtan yerin dibine sokmuş ve henüz bu yazıya cevap verememiştir (ki bence de veremeyecektir zaten)
ayşe hür'ün okunması gereken çok güzel yazısı için;
http://www.radikal.com.tr/...
acaba bu saçmalamalar bu yazının getirdiği hazımsızlıktan mı gelmektedir bilemedim
(bkz:
http://www.radikal.com.tr/...)
(malina, 16.03.2007 22:18 ~ 22:20)
http://www.radikal.com.tr/... yazısı "bu adam nasıl büyükelçilik yaptı" dedirtiyor insana. zaten bizim büyükelçilerimizin yurtdışındaki türk vatandaşlarını her daim tebaa olarak gördükleri tespitleri söylenir durur, haklılarmış. ülkesine ve milletine bu kadar yabancı bir adam, ayrıca radikal gibi bir gazetede yazıyor, çok ilginç. yıldırım türker'den tez zamanda ayar bekliyoruz. bundan sonra "kesinlikle okunmayacak köşeci" statüsüne terfi etmiştir.
mhp istanbul 1. bölge milletvekili adayı.
radikal gazetesi yönetiminin, "koynumuzda yılan beslemişiz" diye düşünüp düşünmedikleri şiddetle merak edilen yazar..
bir paradoks adamı. entelektüel ve aydın düşmanlığı had safhada olan, entelektüel ve aydın.
mhp'nin yeni nusret demiral'ı olma yolunda hızla ilerleyen siyasetçi. nusret demiral ezan'ın türkçe okunmasını istemişti, gündüz aktan da kader inancına karşı çıktı, bazı ayetlerinin laiklikle bağdaşmayacağı için hükümlerinin değişebileceğini söyledi. neden chp'den aday olmadı derken iki parti arasında pek de fark kalmamış diye düşünmeye başladım yeniden. zaten denmiyor mu mhp, chp ile koalisyon yapacak.
(endip, 18.07.2007 19:29 ~ 19:29)
23. dönem, milliyetçi hareket partisi, istanbul milletvekili.
terörle mücadele ile teröristle mücadele arasında bir fark yoktur, bunlar teoriden ibarettir diyen ve sedat laçiner'i ahmet hakan'ın tarafsız bölge'sinde sinir krizlerine sokan adam. dediğim dedik çaldığım düdük tarzında bir adam. bugüne kadar yapılan operasyonlar başarılı olmuştur, hepsinin faydası vardır bundan sonra da faydası olacaktır. yüzde 20lik kesimin ne düşündüğü umrumda değil diyerek ne kadar geniş fikirli ne kadar siyasetten anladığını gösterdi. siyaseten bir şey beklemiyorum da bari karşısındakini dinleyip anlamadıklarını öğrenmeye çalışsa...
kalp ve karaciğer yetmezliği nedeniyle dün gece hayatını kaybeden 23. dönem istanbul milletvekili.
mhp'nin
ahmet deniz bölükbaşı ile beraber diplomasi ve dışişlerinde etkili ismi idi. allah rahmet eylesin.
mhp içinde gerçek anlamda turancı sayılabilecek birkaç isimden birisiydi.adaylık sürecindeki bazı açıklamaları kendisini ve bahçeli yi zor duruma sokmuştu.
bilgisini birikimini, ki bu gerçekten dehşetti, tamamen resmi tezler her ne diyorsa, demişse araçsal olarak onun korunmasına vakfetmiş bir eski diplomattı. bir dönem bilgi üniversitesinde 1915 ermeni olaylarıyla ilgili tartışmalı konferans gündemdeyken radikal'de yazıyordu ve bu konuda murat belge ile türkiye'nin bugüne kadarki en manyak polemiklerinden birini yapmışlardı. ben hiç öyle bir polemik görmedim, açık söylüyorum. iki üç hafta sürdü ermeni olaylarına ilişkin en detay konulara bile girdiler. gündüz aktan türk tarih kurumu başkanının bile yapabileceğinden muhtemelen çok daha başarılı ve detaylı bir "türk tezi savunması" yaptı, belge de hiç görmediğim kadar dikkatli hatta kızgın biçimde bunları çürüttü. her gün lan bu böyle geçirmiş, yarın öteki ne diyecek mantığıyla ve merakla okurdum gazeteyi. yarın muhtemelen murat belge'nin bu konuda yazacağı bir son yazı okuruz vefat vesilesiyle. "polemiğe girdiydik ama fena adam değildi." falan filan gibi. ama "zoraki" yazdığını da belli edecektir benim tanıdığım murat belge.
ben atatürkçü olmamakla birlikte gündüz aktan'ı ve onun rasyonalize edilmiş kemalizm yorumunu çok dikkatli okur bir çok başka insana da önerirdim, çok da bilgi edinirdim, çünkü chp'nin, add'nin vs gündemdeki grupların mal ve sloganik yaklaşımlarına son derece zıt ve bilgiye dayalı bir çerçeve sunuyordu. çünkü gündüz aktan "sen o zaman cumhuriyet karşıtısın" diye konuyu tartışılamayan bir bölgeye çekmiyor, sen ne kadar derin bir şeyden bahsedersen o da o kadar derin bir şeyden bahsediyordu. felsefeyse felsefe, tarihse tarih. bu herkese ve her kesime karşı hoşgörülü olduğu anlamına gelmiyor, yanlış düşünmeyin. ama "cevabı olmayan soru yoktur" mantığıyla düşünen bir insandı.
radikal'de yazmayı bırakmasına bu yüzden çok üzülmüştüm. bıraktı, çünkü mhp'den mv adayı oldu, chp-mhp koalisyonunda dışişleri bakanı olmak üzere. fakat sözkonusu koalisyon olmadı, ve aktan'ın adını da bir daha kimseler duymadı. eğer aktan yaşıyor ve yazıyor olsaydı şu an çok çok daha fazla ilgi çeken, milletvekilinden çok daha etkili, önemli bir yazar olacaktı, çünkü onun konuları çok çok daha gündemde.
"milliyetçilerin en büyük hatası kendilerinin ırkçı olmadıklarını solculara kanıtlamaya çalışarak enerji kaybetmektir" gibi bir lafla bu konuda önemli bir tespite imza atmış yazardır.
siyasi fikirlerine karşı olsamda, mhp içindeki birkaç beyinden biri olduğu için saygı duyduğum vefat etmiş milletvekili.
*
vefatı ile mhp, büyük bir politikacısını ve ideologunu kaybetmiştir.