görseller
güldünya 

belki ilginizi çeker
  1. · mehmet bilal dede
  2. · hayata dair
  3. · feminist
  4. · güldünya tören
  5. · töre cinayeti
  6. · aylin aslım
  7. · zina cezası olarak burun kesmek
  8. · kardeş katili
  9. · drock
  10. · masum değiliz
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · 100 opera
  2. · dersim katliamı
  3. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  4. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  7. · aşk ı memnu
  8. · ian
  9. · yaran msn diyalogları

güldünya  

1. aylin aslım'ın trt denetiminden geçemediği için trt radyo ve televizyonlarında çalınamayan parçası.
    (wondrous, 18.07.2005 23:25)
  2. toplumsal yaraya parmak basmak böyle birşey sanırım. sözleri durumun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur:

canım abim vurma beni, bu dünyadan alma beni, dökülür mi kardeş kanı ?
    bir karında yatmadık mı, bir anadan doğmadık mı, bir memeden doymadık mı ?
    binbir yarayla, tek bir kurşunla gitti güldünya, kim farkında kimin umrunda
    yandı bir dünya... seni gönderene söyle, köydeki büyük meclise, söyle daha
    çocuk yaşta üstüme çıkan herife... eğer böyle ölürsem iki elim yakanızda
    hayaletim gezer düşer peşinize, binbir yarayla tek bir kurşunla gitti güldünya
    kim farkında kimin umurunda yaralı bir dünya binbir yarayla tek bir kurşunla
    gitti güldünya kim farkında kimin umrunda söndü bir dünya...

"binbir yarayla, tek bir kurşunla..." ağlayası geliyor insanın...

zülfü livaneli'nin de aynı isimli ve aynı konuyla ilgili bir parçası vardır.
    (plectrum, 15.03.2006 23:54)
  3. güldünya güldünya
    agla dünya, gül dünya
    güldünya'yı vurdular
    bunu böyle bil dünya

istanbul yalı yalı
    içi beyaz boyalı
    güldünya'yı vurdular
    kırdılar taze dalı

güldünya, güldünya

istanbul çarşı pazar
    içinde cellat gezer
    töre evin yıkılsın
    sonu hep kara mezar
    zülfü livaneli-hayata dair
    (miçemez, 30.05.2006 18:39)
  4. köşede bucakta adı hiç duyulmayan başka güldünyaların da çok benzer hikayelerini dillendirmiş, töre cinayetlerini ve genel anlamda kadına yönelik şiddeti, acıklı bir hikayeyi anlatarak kınayan, insanın içini acıtan ve kaç saatte bir, töreler için bir kadının daha kanının akıtıldığını düşündürten şarkı.
    (elodya, 08.07.2006 12:17)
  5. canım abim vurma beni
    bu dünyadan alma beni
    dökülür mü kardeş kanı

bir karında yatmadık mı
    bir anadan doğmadık mı
    bir memeden doymadık mı

binbir yarayla tek bir kurşunla gitti güldünya
    kim farkında kimin umrunda yandı bir dünya

seni gönderene söyle
    köydeki büyük meclise
    söyle daha çocuk yaşta
    üstüme çıkan herife

eğer böyle ölürsem
    iki elim yakanızda
    hayaletim gezer
    düşer peşinize

binbir yarayla tek bir kurşunle gitti güldünya
    kim farkında kimin umrunda yandı bir dünya

binbir yarayla tek bir kurşunla gitti güldünya
    kim farkında kimin umrunda söndü bir dünya

*
    (ximxili, 23.09.2006 14:48)
  6. aylin aslım'ın seslendirdiği töre cinayetini en güzel anlatan parça.
    işin kötü tarafı bu olayın gerçek olması...
    (betatron, 01.02.2007 23:38)
  7. zülfü livaneli'den dinlediğim, çok sevdiğim ve hikayesini öğrenince hüzünlendiğim parçadır. öyle ki bir kardeşin bir kardeşi göz kırpmadan vurmasıdır olay.
    (dengesek, 02.02.2007 18:24)
  8. töre cinayeti ve tecavüz sebebiyle öldürülen zavallı bir kurban için yazılmış ve aylin aslım tarafından mükemmel yorumlanmış bir şarkı olmasına rağmen trt tarafından "söyle daha çocuk yaşta üstüme çıkan herife" sözleri sebebiyle "tü kaka şarkı" olarak gösterilen ve bu nedenle radyolarda çalınması yasaklanan şarkı.

bu arada ibrahim tatlısesin bol memeli parçaları neden aynı yasağa takılmıyor merak ediyorum. ülkede yasaklanması gereken o kadar abidik gubidik parça varken bu kadar anlamlı bir parçaya neden bulaşırsınız ey trt yetkilileri?
    (saçmaladı yine bu, 15.04.2007 04:17)
  9. (bkz: canım abim vurma beni)
    (lethe, 18.06.2007 00:11)
  10. aylin aslım'ın bu parçasındaki töre davası gerçek hayattan alınmıştır. http://www.sabah.com.tr/... işin ilginç yanı zülfü livaneli'nin mutluluk isimli kitabı (sonradan filmi çekilen kitap) bu parçadaki töre olayının neredeyse bire bir aynısı.işin apıştıran tafarı ise kitabı töre olayından önce yayınlanması. yani zülfü amcamız galiba farkında olmadan kehanet çıkartmış.
    (rushmo, 11.03.2008 16:47)
  11. tema olarak da melodi olarak da ünzile tadında olan, etkileyici bir zülfü livaneli parçası
    (istemem yan cebime koy, 25.05.2008 16:03)
  12. şimdi dizisi çekiliyor. hem de timuçin esen hem de sanem çelik'le. bunca zırtapoz dizinin içinde bilmiyorum tüylerimizi ne hale getirecek. kesin olmamakla beraber kasım ayı gibi çıkacakmış. gerçek ve yıkıcı.
    (kabaramazsınkelfatma, 04.09.2008 16:55)
  13. kadın sığınma evi hikayesi anlatacak bir tmc yapımı. bildiğim kadarıyla öyküsünün güldünya törenle doğrudan bir bağı yok.
    (haşmet asilkan, 04.09.2008 16:57)
  14. (bkz: yakında starda)
    (tutkulu düş, 05.11.2008 22:40)
  15. sezen aksu'nun sesinden yakılacak ağıt, baştan aşağı yara, kanaması asla durmamış durmayacak...

"canım abim vurma beni..."

28 kasım'da çıkacak olan albümde sezen aksu yakıyor bu ağıdı, yakmakla kalmıyor, kelimelerini döküyor albüm kapağına...
    (bimekan, 23.11.2008 22:34)
  16. sezen, sadece sezen diyebiliyorum şu anda.
    onun dilinde bambaşka anlamlara sürüklenmiş şarkı, bambaşka yerlere gitmiş.
    almış, diyar diyar sürüklemiş şarkıyı, onun dilinde dünyanın en acılı ağıdı olmuş sanki güldünya.
    (bimekan, 26.11.2008 13:54)
  17. (bkz: tmc)
    (bu takımdan tuncay gitti, 27.11.2008 22:29)
  18. tüm geliri, aile içi şiddete son kampanyası çerçevesinde, oluşturulan acil yardım hattına aktarılacak olan albüm.
    (bkz: güldünya şarkıları)
    albüm; yıllar önce amcasının oğlunun tecavüzüyle hamile kalan, ve sonra insafsızca öldürülen güldünya'nın adını alıyor. şiddet gören özellikle de töresel zulümlere maruz kalan kadınlarımız için sembolleşmiş olan güldünya! albümde şebnem ferah, aylin aslım, sezen aksu, zuhal olcay, nilüfer, ajda pekkan, funda arar, ayten alpman, rojin,emel müftüoğlu, aynur, nazan öncel ve şevval sam duyarlılıklarını göstererek ezgileriyle haykırıyor bu tehlikeli düzene. dilerim, albüm raflarda kalmaz ve bu insani hareket halkımızca da değer görür, bakış açılarımız aydınlanır.
    (hatshepsut, 30.11.2008 02:41 ~ 02:43)
  19. trt denetiminden geçemeyen şarkı. aylin aslım'ı baş tacı etme nedeni olabilir pekala.

"seni gönderene söyle, köydeki büyük meclise
    söyle daha çocuk yaşta üstüme çıkan herife
    eğer böyle ölürsem iki elim yakanızda
    hayaletim gezer düşer peşinize
    binbir yarayla, tek bir kurşunla
    gitti güldünya"
    (karanlik dusler sehri ve huzun, 01.01.2009 13:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil