belki ilginizi çeker
  1. · gülben ergen in saçma sapan şarkılar söylemesi
  2. · söz
  3. · tiny
  4. · köpek isimleri
  5. · havalı kız isimleri
gündem
  1. · giyotine yolladılar gitmedim
  2. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  3. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  4. · prison brake
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · babaların garip huyları
  7. · disko kralı
  8. · 6 mart 2007 liverpool barcelona maçı
  9. · kuşlar

gülben  

1. ukteci: ageylan (27.11.2008 17:32)
    ukte notu: "ergen'i meşhur. köküne dair iki ihtimal var: 1. gülbank; ilgili açıklama @2844912 . 2. gülbin; farsça gül biten yer"

uktecimiz gülben sözcüğünün kökenine dair bir açıklama istemiş ve bazı ipuçları vermiş. ancak benim görüşüm ukteciden farklı:

efendim "gülben" sözcüğü günlük yaşamda herhangi bir nesne ya da olay için kullanılmamakta olup, yalnızca bir kişi adı. bu nedenle, türkçe adlarda kullanılan ve kişiyi nesneyle özdeşleştiren "-ben" eki geldi aklıma. kişisel kanaatime göre bu sözcük kişiyi gülle özdeşleştiren ve gülün güzel özelliklerinin kişide göründüğünü ifade eden bir biçimde oluşturulmuş. gülbank ya da gülbin sözcükleriyle doğrudan ya da dolaylı ilişkili olsa da, arada anlam farkları var.
    (sonbahar vurgunu, 02.09.2009 04:53)
  2. yüzde genellikle yanak kısmında gül kurusu rengindeki doğum izlerine gül denilir. gülben yani yüzünde gül şeklinde ben olan manasında da yorumlanabilir.

(bkz: boylumlama başlığından ilham almak)
    (otsuz deli ökkeş, 02.09.2009 04:58)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil