|
|
- star wars evreninde anakin skywalker'ın üstlendiği sanılan yüce görev.
anakin'in kanında aşırı derecede midiclorian olduğunu saptayan usta qui gon jinn, onun kehanette bahsedilen seçilmiş kişi olduğunu düşünür. bu düşüncesini yüce konseye açıklar. usta jedi'lar pek desteklemese de anakin'in, usta qui gon'un ölümünden sonra; öğrencisi obi-wan kenobi tarafından eğitilmesine izin verirler. anakin'deki force çok yoğundur. bu yüzden biraz küstah ve sabırsız olarak yetişir. ustası kenobi'nin sözünden çok çıkar ancak gene de içinde bir damla kötülük yoktur. onu karanlığa çeken olaylar annesinin ölümüyle başlar...
annesinin ölümünden sorumlu olan barbar kum halkını bir gecede (kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere) ışınkılıcından geçirir, tam bir katliam yapar. ve bu bilgiyi hayatında söylemek isteyeceği son kişi olan, ayrılıkçıların ve kötülüğün lideri, kendini herkesten şansölye palpatine kimliğiyle saklamış; öfkeyle dolu sith lordu darth sidious'a anlatır. ve sonuç olarak, tabii ki darth sidious'un da yardımıyla; karanlığa gömülür. ve de darth vader adını alıp katliamlarına devam eder. ta ki eski hocası obi-wan kenobi'yle karşılaşana dek...
aslında onunla karşılaşması katliamlarını durdurmaz, aksine daha da kuvvetlendirir. çünkü obi-wan'ı, sevgilisi padme'nin getirdiğini düşünür ve öfkesi padme'nin ölümüne yeter de artar bile. ancak bu düelloda kollarını ve bacaklarını kaybetmiş; aynı zamanda baştan aşağı yanmıştır. bu yüzden yaşamını mekanik bir kostümle, yarı makine yarı insan olarak sürdürmek zorunda kalır. ancak içindeki öfke hiç dinmez...
geleyim bu kadar konuştuktan sonra söyleyeceğim asıl noktaya. bu düello sırasında star wars ve sinema tarihine geçen süper replikler doğmuştur. şöyle ki:
+obiwan
-anakin
-(padme için)onu bana düşman ettin!!!
+bunu sen kendin yaptın anakin.
-onu benden alamıyacaksın!!!
+öfken ve güç kazanma hırsın bunu zaten yaptı. o karanlık lord'un beynini etkilemesine izin verdin ve sonunda, yoketmeye yemin ettiğin şeye dönüştün.
-bana vaaz verme obi-wan. jedi yalanlarının amacını biliyorum. senin gibi karanlık taraftan korkmuyorum. imparatorluğuma barış, özgürlük, adalet ve güvenli bir yaşam getirdim ben.
+imparatorluğum mu dedin?!
-kendini zorla öldürtme!!!
+anakin benim sadakatim cumhuriyete, demokrasiyee!!!
-benimle değilsen, o zaman düşmanımsın.
+sadece bir sith zorbalığa kaçar. ben gerekeni yaparım.
-ancak denersin!
------------düello--------------
+seni iyi eğitemedim anakin, iyi eğitemedim.
-jediların yönetimi ele geçirme komplosunu bilmeliydin.
+anakin, şansölye palpatine bir şeytan!
-benim açımdan da jedilar şeytan!!!
+sen aklını kaçırmışsın!
.............
-artık sonun geldi hocam!!!
+sen seçilmiş olandın. sithleri yoketmen gerekiyordu, onlara katılman değil! güce denge getirecektin, karanlığa taşımayacaktın.
-sendeeen nefreeet ediyoruuum!!!
+kardeşimdin anakin. seni sevdim...
-(anakin yanar)aaaaaarghhh...........
ve en son nokta olarak;
darth vader uzun senelerden sonra oğlu luke'un da yardımıyla tekrar aydınlık taraf'a geçer. darth sidious'u öldürür ve güce denge getirmiş olur. ancak lord'u öldürürken, zalimliğiyle özdeşleşen ve yaşamasını sağlayan kara zırhı tamir edilemeyecek kadar hasar görür ve bu, ölümüne neden olacaktır. ölmeden önce oğluna maskesini çıkarmasını söyler; oğlunu ilk ve son kez kendi gözleriyle görmek ister. dileği de gerçekleştikten sonra huzur içinde ve iyi bir jedi olarak, hayata gözlerini yumar... (bkz: güçle bir olmak)
(bkz: ruhu şad olsun)
(bkz: iyi adamdı vesselam)
(bkz: may the force be with you)
|