görseller
güçlü kadın olmak 

belki ilginizi çeker
  1. · nurcan taylan
  2. · duygusal yönden güçlü kadına erkeğin yaklaşımı
  3. · zeyna
  4. · güçlü şirine
  5. · aylin kotil
  6. · güçlü kadın
  7. · akıllı kadınlar yalnızdır
  8. · bende bir ben var benden içeri
  9. · güçlü kadın
  10. · güçlü kadın olmak
gündem
  1. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  2. · aşk ı memnu
  3. · zongul ducks
  4. · colin kazım richards
  5. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  6. · günün tek cümlelik özeti
  7. · google wave
  8. · o zaman tekrar et
  9. · kadir tapucu

güçlü kadın olmak  

sayfa  / 5
  1. yalnız kalmaktır.
    evde saatlerce zırlayıp dışarı çıkarken savaş boyalarını sürüp (makyaj) başı dimdik yürümektir.
    erkekleri korkutan cinsten olmaktır.
    tek başına ayakları üstünde durabilmektir.
    kimseye muhtaç olmamaktır.
    aynı zamanda birilerine çok muhtaç olmaktır.
    ekonomik özgürlüğü olmaktır.
    yalnız kalmaktır.
    yalnız olmaktan ötürü işine daha sıkı sarılıp, deliler gibi çalışmaktır.
    çok az arkadaşı olmaktır, olanlarla malesef sidik yarışına girmektir.
    geceleri evine tırsa tırsa yalnız başına dönmektir.
    üzüldüğünde sıcaklığı sadece kocaman bi yastık! omuzunda bularak ağlamaktır.
    iş hayatında sert, otoriter olmaktır.
    çevresine çelik zırhtan bir kabuk örmektir.
    kimsenin bu kabuğu delmesine izin vermemektir.
    o kabuğu delebilecek sadece ve sadece bir kişinin olmasına izin vermektir.
    bu sert hale getiren insanı sonsuza dek unutmaktır.
    yalnız kalmaktır.
    anneyi daha çok özlemektir.
    boğaz karşı gene yalnız başına sigara yakıp, demli bir çay içmektir.
    kadere boyun eğmek, hiçbir şey değiştirmemeye çalışmaktır.
    olayları akışına bırakıp " su yolunu bulur" demektir.
    deliler gibi çalışmaktır.
    çılgınlar gibi ev temizlemektir.
    mutfak dolaplarında ki bütün ıncık cıncığı sonuna kadar temizleyip, parlatmaktır.
    yalnız kalmaktır.
    akıllı olmaktır.
    zeki olmaktır.
    erkekleri korkutan cinsten olmaktır.
    ve son olarak ziyan olmaktır.
    (selenikom, 08.01.2006 12:57)
  2. (camel, 08.01.2006 14:42)
  3. anne olmaktır.
    (coban, 08.01.2006 14:44)
  4. ben bir mülteciyim
    ben bir mülteciyim
    kendi yüreğimden başka
    sığınacak yerim yok yurdum yok

ben bir mülteciyim
    yüreğime sığındım
    burda savaş çıksa bile ölen yok

tüm hayallerin sonsuzluğa
    ve sona erebildiği yerdeyim
    tüm niyetlerin bedenleri varmışcasına
    görülebildiği bir yerdeyim

ben bir mülteciyim
    yüreğimde yaşıyorum
    esir değil kul hiç değil
    kendimde yaşıyorum

ben bir mülteciyim
    burda aslında sınır yok
    kazanmak kaybetmek yok
    bu güçten daha büyük güç yok

artık eminim her şey içimde filizlenip
    istersem büyüyor bakmazsam çürüyor
    aşil topuğum aşktı,
    başka yüreklerde mutlu olmadım, yaşayamadım

oysa içimde ne ok var ne de atan
    ne yön ne arka ön
    ister yaşa ister sön

ben bir mülteciyim
    yüreğimde yaşıyorum
    esir değil kul hiç değil
    kendimde yaşıyorum

ben bir mülteciyim
    burda aslında sınır yok
    kazanmak kaybetmek yok
    bu güçten daha büyük güç yok

ben bir mülteciyim
    kendi yüreğimden başka
    sığınacak yerim yok yurdum yok

tüm kitapların arasında kurutulup saklanan
    anılarla dolu bir yerdeyim
    tüm sözcüklerin cümlelerden kurtulmuş gibi
    incitmeden özgür kalabildiği yerdeyim

şebnem ferah mülteci güç bundan ötesi olamaz sanırım ha bi de güçlü şirine vardır ki (bkz: rez).
    (rez, 08.01.2006 15:46)
  5. nurcan taylan gibi olmak. (bkz: misal)
    (ephendy, 08.01.2006 17:02)
  6. kanımca çok saçma bir kavramdır. ruhsuzlaşıp, zengin olup, yalnız olup soğuk görünmek güçlülük ise güçlü olmak kadar saçma bir şey olamaz. demek mutsuz olmak iyi bir şey. aferim kadınlara hepiniz güçlü olun şimdi. ondan sonra ortada evi, 4x4 suv'u, pahalı marka kıyafetleri, diz hizasında etekli, beyaz gömlek ve ceketli, elinde diz üstü bilgisayar çantasıyla gezen, raptiye rap rap sert sert yürüyüp kimseye bakmadan, göklerdeki evine tek başına giden sorunlu 30'luk kadınlar geziyor. hayatta hiç bir halta da yaramazlar. nefes alıyorlar işte. nerelerini tatmin ediyorlarsa sanki. güçlü olmak kavramını doğru yerden anlamayan insanlar ancak avrupai modernlik masallarına, kariyer yapmak manyaklığına* kanıyorlar.
    (hell guardian, 30.04.2006 14:18 ~ 14:28)
  7. "güçlü kadın; sevdiğinin en kötü hissettiği, en zor durumda olduğu anda ona destek olabilecek kuvveti yüreğinde barındıran kadındır."
    (hell guardian, 30.04.2006 14:29)
  8. herkesin yapamayacağı yapanlardan da erkeklerin bunu hissettikleri anda arkalarına bakmadan kaçacakları kadınların hayata karşı duruşudur.
    (pati, 30.04.2006 15:58)
  9. çoğu kişinin kaldıramadığı kadın tipidir
    (dinazor kafa, 30.04.2006 17:03)
  10. televizyon dizilerinden gösterildiği kadarıyla, çok parası olan, şirket yöneticiliğine gelmiş, acımasız, asan kesen kadın tipidir. bu açidan güçlü erkekden bir farkı yoktur. zaten her şekilde güçlü insan vardır, kadın veya erkek bunun bir çeşididir sadece. bunun da şartı tercih hakkına sahip olmaktır. yani yaptığı şeyi alternatifleri arasından seçerek yapmaktır olay, bence.
    (gelirsemkal, 01.06.2006 13:58)
  11. güçlü kadın olmak
    kendine ve karakterine güvenmek
    başkalarına benzemek ya da onlarla yarışmak gibi ezik şeylerle diil, kendi yapabildikleriyle gurur duymak
    erkeklerle olan ilişkilerini kendini ezdirmeden, ama bunu kompleks haline de getirmeden yaşamak
    aldığı duygusal darbeleri ve yaraları kapatabilmek ve onlardan dersler çıkarabilmek
    ve en önemlisi de kendine ve etrafa saygı duyabilmek
    kendi tarzını etrafa kabul ettirmek ama onay da beklememek
    başıboş diil ama özgür olmak
    demektir.
    (undeuxtrois, 22.07.2006 20:59)
  12. kendine güvenmek, erkekleri dize getirmek, maskeler altına saklanmak değildir. kimseye muhtaç, bağımlı olmadan yaşayabilmektir.
    (tangerine, 22.07.2006 21:40 ~ 05.08.2006 16:43)
  13. (bkz: zeyna)
    (therealman, 13.10.2006 17:10)
  14. evde kalmak uğruna, doğru adamı bekleme cesaretini göstermektir.
    tırnağını kırmak uğruna, kutu colasını açabilmektir.
    evliliğe yan gelip koca parası yemek olarak değil, hayatı paylaşmak olarak bakmaktır.
    ekmeğini taştan çıkarmaktır.
    hayatla kıran kırana savaşmak ve asla vazgeçmemektir.
    (clementine, 18.12.2006 14:18)
  15. içinizden "oynamıyorum ben yokum tükendim." derken, size ihtiyacı olan insanlara gülümseyerek bakıp derdini sormaktır.
    paranın dünyanın en önemli şeyi olmadığını bilmektir; ekonomik özgürlüğü için çalışmaktır yine de.
    erkeklerin en yakın, onların deyimiyle "harbi" arkadaşları olmak, kendisine yapılan her iltifata bayılmadan karşısındaki erkeğin statüsünü sallamadan ağzının payını kibarca vermek, bazı ortamlarda sadece kendinin anlayabileceği şeyler söyleyip etrafındaki anlamsız kalabalığın içinden kendini soyutlamaktır.
    zor durumda kalmadıkça derdini kendine saklayıp, kendi başına çözmeyi denemektir. 10 tane kendi işin varken, 11.yi kabul etmektir hatır uğruna.
    çok yıpranmak, çok yorulmak, az belli etmektir.
    (maia, 18.12.2006 14:52)
  16. düşündüm de, sanırım en önemli özellikleri "kendi gerçeklemek"tir bu insanların. arkalarından çevrilen onca işi bilip, onca dedikoduyu duyup yine de sakince o insanlara selam verebilmek, "insan olmalarından dolayı" salt bunun için saygı duymaktır çevresindekilere.
    bir telefonla pek çok işi yönetebilmek, başarısız olduğunda gidip annenin ya da erkek arkadaşın omzunda çocuk gibi ağlamaktır.
    saçlarından tutup kendini ayağa kaldırmak ve hiç düşmemek için çalışmaktır.
    (maia, 18.12.2006 14:56)
  17. aylin kotilin "güçlü kadınlar" adlı yazısından..

güçlü kadınlar vardır, her işlerini kendileri halletmeye çalışan. anne babaları tarafından böyle yetiştirilen. onlar kendi paralarını kendileri kazanmak isterler. evdeki tüm tamirat, tadilat işlerinden anlarlar. bir erkeğe mecbur kalmadan da hayatlarını devam ettirebilirler. faturalarını kendileri yatırırlar. hemen hemen tüm işlerini kendileri yaparlar. hatta etraflarının yükünü de üstlenirler. özgürlüğü severler, dik durmayı da, güçlüdürler çünkü…
    aşık olduklarında hissederek yaşarlar. aşklarına kurallar koymadıkları gibi büyük beklentilere de girmezler. sevdiklerine problem çıkarmazlar. bütün gün çalışıp durduktan sonra, akşamları yorgun da olsalar sevgilileri buluşalım dediğinde, hemencecik hazırlanıp sevgililerinin onları evden almalarına gerek kalmadan, o her neredeyse onun olduğu yere giderler.
    çoğu zaman sevgililerinin ya da kocalarının haberi bile olmaz yaşadıkları sıkıntıdan, yansıtmazlar çünkü. para var mı, işyerinde sıkıntı mı oldu, birine canı mı sıkıldı, hiç bunlarla yormazlar birlikte oldukları erkeği. çünkü istemezler kimse onlara acısın.
    sonra da bir bakarlar ki, bu kadar dik durmanın ve sorun çıkarmamanın karşılığında gerçekten de kimse onlara acımaz. bu durum zamanla gelenekselleşir ve acınmama ile sorun çıkarmama hali yaşam tarzına dönüşür. eskaza dayanamayıp sorunlarını paylaşmaya kalksalar, bu sefer de sorunlu kadın, kaprisli kadın, tahammül edilmez kadın damgasını yerler. bu yüzden de terk edildiklerinde bile hiç seslerini çıkarmaz bu güçlü kadınlar! terk eden erkek de bilir onun ne kadar güçlü olduğunu ve onsuz da yaşayabileceğini, içinde yaşadığı fırtınalardan bihaber.
    sonra bir dosttan, eşten, ya da tanıdıktan duyarlar ki onu terk eden gitmiş erkeğe muhtaç yaşamak zorunda olan biriyle beraber olmaya başlamış. erkekler çok severler böyle kadınları. birinin ona muhtaç olduğunu görmek bir çok duygusunu okşar erkeğin. onlara kendini erkek gibi hissettirir! bu zayıf kadınlar erkeklere bağımlıdır.
    mesela fatura falan yatıramazlar, anlamazlar çünkü. nerden yatırılır onu da bilmezler. ev ya da yemek alışverişi de yapmazlar, çünkü taşıyamazlar onca torbayı. hep yorgun olurlar, bütün gün spor salonları, kuaför, o mağaza, bu mağaza gezerler. akşama yemek yapmaya fırsat bulamazlar. akşam eşleri eve geldiğinde, bugün nereye yemeğe gidelim, diye sorarlar. en kötü ihtimal dışardan yemek söylerler. zayıf kadınlar doğurdukları çocuğa bakacak gücü de kendilerinde bulamazlar, pamuklar içinde yaşamaya alışmışlardır bir kere. kendilerini hep altın tepsi içinde sunarlar. huysuzluk da ederler, ama bu erkeğin hoşuna gider, çünkü kadın ona muhtaçtır, söylenmeyen güçlü kadının aksine. hiçbir şeyi beğenmedikleri gibi devamlı da mutsuzdurlar. pek teşekkür etmezler, kıskançlık krizlerini de severler. kocasının ve sevgilisinin hayatlarını karartırlar. erkekler bu kadınları asla terk edemezler. çünkü o güçsüz, kırılgan bir kadındır. ayrılırsa kurda kuzuya yem olur. koruyup kollanmalıdır her an o!
    zayıf kadınlar hiç çökmez,buruşmaz ve yıpranmazlar. ancak işin ilginç yanı her zaman daha değerli olanlar da onlardır. ve geride kalan güçlü kadınlar tüm bunların nasıl gerçekleşebildiğine sadece bakakalırlar.
    (anorash, 18.12.2006 18:57)
  18. güçsüz kadınların kazandığı bu dünyada babayı almaktır. hala kadın ana başlığı altında; kırılgan, ürkek, her zaman bir erkeğe muhtaç (baba, sevgili, koca, kavalye vs..), mümkünse biraz çocuksu ve yetersiz maddeleri sıralanabiliyorsa, güçlü kadın olmak anormal kadın olmaktır. çoğunluk ise şaşırmayı sevmez ve bildik bir huzur içinde, alıştığı ürkek ceylanını görmek ister karşısında.
    ne yazık ki iyi olan kaybeder.
    (miçemez, 18.12.2006 19:11)
  19. güçlü kadın ne ki ? cinsel ayrımcılığı eleştirip de kralını yapmaktır benim gözümde.

güçlü insan vardır her şeyin ötesinde. açmazlarını saklayıp güçlü gözükmek yerine, açmazlarını ve ezikliklerini olgunlukla kabul edip, bireysel tekamülden, bireysel evrimden yana tavır koyabilecek erdemi göstermek vardır. insanların attığı kazıklara karşı, zayıf bir insanın yapabileceği savunma mekanizmalarını üretip, "bundan sonra kimseye güvenmeyeceğim" çocuksuluğunu yapmayıp da kendi açmazlarını, hatalara sebep olan kendi hatalarını görebilecek kişisel özeleştiriyi yapabilmek vardır.

salt kadın açısından bakılacaksa, kadınlara has egoist ve çocuksu halleri aşabilmek vardır. bir kadın, "ben güçlüyüm, kariyer de yaparım çocuk da" gazlarıyla savunma mekanizmalarını örüp çocukça bir hırsa girmek yerine, ne istediğini bilen, erkeklerden ve hayattan ne beklediğini bilen ama en önemlisi kendinden ne beklediğini bilen bir insan olmayı seçebiliyorsa güçlü bir kadındır ama daha önemlisi güçlü bir insandır.

"hülya avşar tipi güçlü kadın" veyahut dizilerde fi tarihinde işlenmiş "ekonomik özgürlüğünü ele alıp da erkeklere siktir çekebilecek bir imaji gerçekleyen kadın" gibi çocukça kaçınmalara, çocukça savunma mekanizmalarına ihtiyaç duymayan, hayatın acımasızlıklarına karşı tavır almayıp hayatın boktanlığını, griliğini doğal karşılayıp onun ötesinde bir düzlemde çözüm bulabilen kadın güçlüdür bana göre.

her ilişkinin ardından "erkek değil mi, hepsi pezevenk" diye mızmızca bir çocukluğa giren, iş yaşamında ona kıllık çıkaran kızları görünce "vay kevaşe" diye diş bileyen, kendisine art niyet olmayan bir öneride "bana karışma" diye çıkışan yani genel olarak açmazlarını aşmak yerine daha da karmaşık hale getirip, egolarının etkisiyle kompleksli olan bir kadın, güçlü değil aksine zavallı bir kadındır ama onun da ötesinde zavallı bir insandır.

"muhtaç olduğun kudret, sana ademoğulları ile bahşedilen 'tekamülden yana tavır koyma' iradesi ile verilmiş, damarlarındaki asil kanda akmaktadır" diyor , sözlerimi bitiriyorum.
    (skuba, 18.12.2006 19:45)
  20. kendi parasını kazanbilen, para konusunda ne aileye ne kocasına ne de başka birisine minnet etmeyen kadındır. bu tanım bazı insanlara saçma gelebilir ama günümüz koşullarında, ezilen ev kadınını göz önüne alarak, güçlü kadın kavramı içerisinde paranın geçmesi küçümsenemeyecek bir durumdur. zira gidecek yeri, parası olmadığı için saçmasapan insanlara katlanan bir çok kadın hala mevcuttur.
    (sahra, 18.12.2006 19:57 ~ 19:59)
  21. en kötü olduğu durumda bile,karşıdakinin gözü önünde ağlamamak,güçsüz olduğunu göstermemek adına sonuçlarını göze alarak bile bile çekip gidendir.bu yaptığının en kötü sonucunun pişman olmak olduğunu bilendir.her şeye rağmen sağlam duran,ağlıyorsa gözyaşlarını içine akıtandır.ama iyi birşey olup olmadığı tartışılır.çünkü etrafta hiç birşeyden etkilenmeyen,ruhsuz ilan edilirsiniz.olsun..gururunuz ayaktadır ya,daha ne isteyesiniz?
    (rhododendronluteum, 21.01.2007 23:43)
  22. çelişkilerle dolu olmaktır, biraz içi dışı bir olmamaktır. içinizden kaçmak gelirken, sağ duyunuza sığınıp yerinizi muhafaza etmek ve sıradaki zorluğu aşmaya çalışmaktır.
    bir yerde en büyük sizseniz, sorumluluk sizdeyse herkesi tek tek kontrol etmek, yeri geldiğinde o kendilerini çok bir şey sanabilen üniversite hocalarına tabiri caizse emir vermek, işleri hakkında eleştirmek ve onları yönlendirmek; bunu yaparken her türlü kaprislerine nazikçe katlanmak ve kendi kalitenizden ödün vermemektir.
    hep birilerinin sığındığı insan olduğunuzdan, herkesin her derdini bilmek, sırf mutlu edebilmek adına çözüm için o kişiden daha çok parçalanmaktır.
    odanıza gelip yattığınızda yumoşuna sarılmadan uyuyamazken, geceleri sokakta yalnız başınıza gezmek, çoğu yerde ortalama bir erkekten daha cesur davranmaktır.
    aklın sağlamasını sevgiyle, sevgininkini akılla mantıkla yapabilmek gibi zor bir şeyi başarmaktır. omuzlarınızda dünyayı taşırken, tüm yükten bir kediyi ya da köpeği severken kurtulmaktır.
    sizden beklenilen sonsuz anlayışa cevap vermeye çalışmaktır, içten içe yanarken güç kaybetmektir.
    (maia, 21.01.2007 23:52)
  23. 25 yıl boyunca felçli olan kocasına bir gün bile öf demeden bakabilen vefakar,cefakar,sabır abidesi kadın olabilmektir. (örnekleri günümüzde az da olsa hala yaşayandır..)
    (smg, 20.02.2007 02:53)
  24. türkiye 'de kadın olmaktır.
    (lefteyenine, 20.02.2007 02:58)
  25. kadınların, zaten erkeklerden güçlü olmaları sebebiyle, ekstra bir çaba sarfetmelerine gerek olmayan durum.

ha "bir başka kadından güçlü olmak" söz konusu ise, bir erkeğin bir başka erkekten güçlü olması durumundaki, aynı kurallar geçerlidir oyunda...
    (siyah, 20.02.2007 03:44)
 sayfa  / 5

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil