görseller
gözlükgözlük

belki ilginizi çeker
  1. · organik gözlük camı
  2. · antirefle gözlük camı
  3. · gözlük kullanmak
  4. · gordon freeman
  5. · tus
  6. · nazar sözlüğü
  7. · gözlük kullanmak
  8. · wondrous
  9. · sevgilinin kafasına fırlatılacak cisimler
  10. · küçükken dinlenilen şarkıcılardan utanmak
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  2. · yaran diyaloglar
  3. · dinde zorlama yoktur
  4. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  5. · annelerin yakışıklı anlayışı
  6. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  7. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  8. · nihavend longa
  9. · firuze

gözlük  

sayfa  / 2
  1. çeşitli görme bozukluklarını düzeltme amaçlı kullanılan iki cam bir çerçeveden oluşan nesne
    (bkz. lens)
    (prometheus, 20.04.2004 01:11)
  2. bazen insanoğlu gözüyle çok oynar ve ayarını bozar. bazısının da gözleri doğuştan ayarsızdır. işte gözlük denen (aslen kulağa takılır) küçük camekanlar sayesinde bu ayarlar "default" yani optimum hale getirilir.

gözlük takmış birine dörtgöz denmesi kadar salak bir durum yoktur. çünkü göz ayrı gözlük ayrıdır.
    (aqua, 28.06.2004 01:36)
  3. tarih sahnesine ilk olarak m.ö. 500 yılında çin'de oraya çıkmıştır..ama o zamanlarda okumak için değil de tedavi için kullanılıyordu..
    (zeus, 20.02.2005 17:17)
  4. bilgisayar başındayken veya kitap okurken takılırsa gözleri yormayan eşya.
    (gülümsün, 10.09.2005 11:50)
  5. kızgın taraftara göre hakemin üzerinde sözlükle beraber mükemmel bir kombinasyon oluşturan takı..

(bkz: hakeme gözlük eline sözlük)
    (rafael, 10.09.2005 16:45)
  6. uyku, banyo, oyun, kavga gibi çeşitli aktiviteler öncesi çıkarılması gerekli olan donanım.
    (raiser, 10.09.2005 19:05)
  7. bir tür aksesuar...
    (heyecanyapma, 10.09.2005 22:10)
  8. (bkz: lens)
    (famenoth, 10.09.2005 22:12)
  9. cam numarası yıllar geçtikçe büyüyenler için artık aksesuar olmaktan çıkıp bizzat gözünüz gibi bir organa dönüşen, görüşü netleyen nesne. ve üstüne şimdiye kadar duyduğum en güzel replik ameros perros tan gelmiştir :
    "- ne o gözlüklerinden kurtuldun mu?
    - tanrı bulanık görmemi istyorsa, artık bulanık göreceğim."
    (lazarushadow, 05.03.2006 19:48)
  10. (bkz: antirefle gözlük camı)
    (bkz: organik gözlük camı)
    (bkz: polikarbonat gözlük camı)
    (bkz: varilux gözlük camı)
    (bkz: kolormatik gözlük camı)
    (van den budenmayer, 09.09.2006 01:09)
  11. daha iyi görmek ya da görünmek için kullanılan çerçeve içine konmuş cam.
    (bkz: mahrem)
    (bkz: elif şafak)
    (bkz: nazar sözlüğü)
    (saçmaladı yine bu, 08.02.2007 11:22)
  12. bazen dünyayı çizik görmektir.
    (neverlander, 10.02.2007 19:51)
  13. yeri geldiği zaman bir insanın hayatını karartmak için de kullanılabilecek olan nesne."şişe dibi" tâbir edilen camlara âşînâ birinin gözlüğünü alıp saklamak*;zaten banyo yaparken yeterince zorluk çeken şahsın hayatını bir süre içinden çıkılmaz bir duruma sokacaktır.tabii bunu o şahsa şantaj yapmak,hatta:

- nasıl olsa ev dubleks.merdivenden düşer,boynunu filan kırar.miras da bana kalır...

gibi düşünceler eşliğinde cinayet girişiminde kullanabilmek gibi çeşitli seçeneklere de sahiptir insanoğlu.

(bkz: bir cinayet aracı olarak gözlük)
    (bkz: csi)
    (stone cold, 29.05.2007 19:57)
  14. bir süre sonra, takan kişiye de 'hişşt, gözlük..' şeklinde hitabedilmesine sebep olabilecek nesne.. on yıldan uzun süredir haşır neşir olanların kurtulması pek de olanak dahilinde değildir; gözlüğü çıkardıklarında burunlarının üstünde görülen iz ve etrafa tuhaf tuhaf bakınıp gözlerini kırpıştırmalarından ayırt edilirler..gözlükleri çıkarınca kendilerini çıplak hissedenleri bile mevcuttur..
    (korkunç kertenkele, 30.05.2007 17:16)
  15. (bkz: o-o)
    (open your heart i am coming home, 30.05.2007 17:36)
  16. dalgınlıktan düşen gözülüğün camına gözleri denk getirmeye çalışırken, boynunu arkaya eğip yukarı yukarı bakarken;
    mal gibi bakışa sebep olan aksesuardır...
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 23.06.2007 14:44)
  17. taktığında " - aa bak dört göz olmuş " sözlerini duymana neden olabilecek bir aparat .
    (agomeli, 31.07.2007 18:02)
  18. gözünüz bozulduğunda bir adet gözlük verilir takmanız için. siz geçmesi umuduyla pek hoşlanmadığınız gözlüklerinizi geçirirsiniz gözünüze. taktıkça numarasının büyüdüğünü öğrendiğinizde ise kısa bir yıkıntı yaşarsınız ama artık olmuyordur onsuz, bağımlılıktır bir nevi.
    (karamelize ekmek, 03.02.2008 00:03 ~ 15:38)
  19. öğrenim hayato boyunca kör muamelesi görmeye sebep olan nesnedir. gözlük taktığında ki bu gözlük gözün numarasına uygunsa, anormal olan görme bozukluğunu normal insanların seviyesine yani normale dönüştüren bir eşyadır. gel gör ki öğretmenler bunu anlamaz. gözlüklü öğrencileri hep ön sırada oturturlar.
    (klorlu su böreği, 05.03.2008 20:19)
  20. bebeklerin en sevdiği oyuncaktır. işin garip tarafı eline verdiğinizde değil, sadece birinin gözündeyken severler. ancak gözlük sahibi bir şekilde izin verir ve ellerine almayı başarırlarsa ona bakmazlar, gözlük sahibinin gözüne bakmaya devam ederler. o sırada gözlük sahibi "aha şimdi sıçtık, bu sefer gözlerimi parmaklayacak" diye düşünür. aynı anda da artık bebeğin elinde bulunan gözlüğün akıbetinden endişe edilir. keza, birkaç saniye sonra o gözlük mekanın zeminine şanslıysanız serbest düşme, şanssızsanız sert bir iniş yapacaktır. eğer ileride çocuğum olursa ve hala gözlük takıyor olursam, kesinlikle birkaç göstermelik oyuncak gözlük alıp onu takıp öyle oynayacağım bebeğimle...

dediğim gibi kendi bebeğim, ya da yakın akraba vesaire olunca katlanılabilir bir durum ama her önüme gelen şirin bebeğin, iki agucuk yaptım diye gözlüğüme saldırma girişiminde bulunma hakkını kendinde bulmasına biraz sinir olmadığımı söylemem. yine de katlanıyorum tabi. "sen bebeğe iki agucuk yapma hakkını kendinde nasıl buldun?" diye sorarsanız, benimki gerçekten masum bir sevgi gösterisi. ne cana, ne mala kastım yok. canlarını da yakmıyorum, üstelik ne kendileri ne ebeveynleri rahatsız olmuş gibi duruyor...

ek: mesela kedileri de seviyorum ama onlar doğrudan gözlüğe saldırmıyorlar. eğer saldıracakları varsa dürüstçe ilk neresi gelirse oraya saldırıyorlar. bebekler bu konuda sinsiler, yüzünüze gülüp önce gözlüğünüzü alıp hem görüş alanınızı kısıtlıyorlar, hem dikkatinizi dağıtıyorlar, hem de gözlerinizin kalkanlarını ortadan kaldırıyorlar. sonra ikinci hamlede de bu sefer direk gözlere oynayıp işi bitirmeye çalışıyorlar. ha burdan genel anlamda "kediler bebeklerden iyidir." gibi bir sonuç çıkartamayız. çıkartan olursa alnını karışlarım...
    (8844455, 19.04.2008 03:37 ~ 20.04.2008 05:00)
  21. yıllarda - ki bu 4 yılı kapsar- takmayı reddetmeme rağmen göz numaralarının büyümesi, gözün aşırı derecede kanlanması üzerine mecburen takmak zorunda kaldığım edavat. bir de camları değiştirmek gerekiyor yıllar sonra..
    (robi ve cuma, 02.10.2008 19:18)
  22. üzerindeki kiri birebir görmemiş olduğum zamanlarda, yani yüzümden hiç ayırmadığım anlarda ne kadar kirli olursa olsun, isterse bana siyahı gri olarak göstersin hiç umursamam, öyle kirli kirli kullanırım. ama bir kez gözümden çıkarıp şöyle bir bakayım, çok temiz bile olsa, üstündeki ufacık bir leke kafama takılır. silmeden edemem. silmezsem o minicik leke gözümde büyür, görme yetimi engeller, omzuma bir yük olarak biner. bir de mutfağa filan giriyorsam üstüne öyle veya böyle yağ ya da türevleri sıçrar ki işte o zaman bu kirleri silip temizlemek apayrı bir eziyettir. üstteki kirler ben sildikçe yayılır, görünmez bir tabaka halinde camı kaplar. ışığa denk geldiğinde farkedilen bariz bir loşluk katar görüş açıma. sinir eder. bu durumda tek çare gözlüğü bulaşık deterjanıyla yıkamaktır. yıkadıktan sonra da üstünde su lekeleri oluşur. bir de ayrıca onlarla uğraşırım. sıkıntılı iştir yani gözlük kullanmak.

etrafınızda gözlüklü birileri varsa şunlara biraz dikkat edin lütfen:

1. "ver bakim bana yakışacak mı?" deyip gözlüğü alır takarsınız. buna lafım yok. ama lütfen gözlüğü elinize aldıktan sonra o parmaklarınızı camdan uzak tutun. bakın bir etrafınıza, gözlüklü olup da gözlüğünün camını namusu gibi korumayan kaç kişi var? sonra, o eliniz yok mu o eliniz, ne kadar temiz olursa olsun, onda sizin cildinize özel, sadece camda iz bırakan tuhaf bir yağ vardır ve siz o cama dokununca o yağ camda leke yapar. işte o gözlük camını temizlemesi de çok zordur.

2. sonra, gözlüklü birileri etrafınızdayken suyla uğraşıyorsunuz diyelim. o suya çok dikkat edin. etrafa hiç su sıçratmadığınız halde elinizden çıkan bir ufacık damla su yanınızdaki kişinin gözlüğünü rahatlıkla bulabilir (buna bazen ben kendim de sebep oluyorum; çok sinir bozucu evet.). ve hatta tuhaftır, genellikle, mutlaka, kesinlikle, kaçınılmaz olarak bulur da. üstüne su sıçramış bir gözlüğü o kocaman damlacıkla (damlacık göze yakın olduğu ölçüde devasadır) gözünde tutmak zor olduğu gibi o camı silip temizlemek de çok zordur. lütfen bunlara dikkat edin.

3. dışarıdan gelip kapalı mekana girdiğimizde biz gözlüklülerin gözlük camları buğulanır. biz de gözlüğü bir kenara alıp kuruturuz. o arada iyilik olsun diye yapıyorsunuz biliyorum ama, o gözlüğü alıp buğulu haliyle silmeye kalkmayın beter edersiniz. bırakın o kendi kendine kurusun. sonra biz kendimiz sileriz; anladın mı hatice teyze?

4. bir de, çocuğunuz varsa onu gözlüklerimizden ve dolayısıyla bizden uzak tutun.
    (meramise, 29.11.2008 10:35 ~ 11:08)
  23. hayatımın çok önemli bir parçası..toplamda 9u bulan miyobum,lens kabul etmeyen gözlerimle birleşince bitmez bir çileye dönüştü..halbuki lens takıp hayatımı normalleştirmeyi en kadar da çok istemiştim ama koneaya kadar sıçrayan göz iltihabı nedeniyle doktrumun verdiği ültimatomla lenslere elveda demek zorunda kaldım..inceltilmiş camlı full karizma gözlüklerim bana yakışıyo diyecek laf yok ama 10seneye yaklaşan gözlük tarihim nedeniye gözlüksüz yüzüm bana ve etrafımdaki herkese yabancı geliyo..bir çift cam ve üç gram metalden oluşan gözlük gerçeğinin yüzümü,ifademi değiştirmesi çok ironik aslında..benim gibi ileri seviyede miyop sahibi insanların gözlüksüz hayatları gerçekten çok zor olabiliyor..mesela denize girmek..değil suyun altını görmeyi üstünü bile göremezsiniz,tanıdık sanıp başkalarının tepesine çıkmak filan da cabası..numaralı güneş gözlüğü takmak eziyettir ayrıca..birini tak birini çıkar,birini kaybetme tehlikesi daimdir..hele de kaybolan asıl gözlüğünüzse yada gözlüğünüz kırıldıysa gözlüksüz geçen bir gün hayatınızın en zor günü olabilir..benden tavsiye asla o halde dışarı çıkmayın..ben çıktım ve tamamı cam bir dükkanın kapısını farkedemeyip camdan içeri girmekten son anda arkadaşım sayesinde kurtuldum..ama yine de en kötüsü evde gözlük aramaktır (bkz: devamlı kaybedilen şeyler /@1314029) yine de ben bazen hayat gözlüksüzken gördüğüm gibi puslu ve ayrıntılardan uzak olsaydı daha kolay olurdu diye düşünmüşümdür..olaylar da çerçevelerini ayıredemediğim cisimler gibi olsaydı,gördüğüm herşey gibi içiçe geçmiş olsaydı insanlar,net ayrımlar olmasaydı daha mutlu olurdum diye düşünüyorum..ama..bazen..
    (delilergibiözledim, 20.02.2009 12:07)
  24. - aşağı kayar durur. mesut yılmaz gibi düzelt ha düzelt! (hele yazın terleyince...)

- soğuk havada buharlaşır. otobüse binince falan millete gözlüklerin üstünden nine gibi bak, bi boku seçeme.

- "yağmur yağar ıslanırsın vay aman!" bulut bulut damlalarla gez.

- öperken değer, yağ izi olur. sabunlayana kadar kafayı ye.

- burnunun üstünde taşı taşı, kulakların ağrısın.

- olmayınca kendini çıplak gibi hisset.

- kucağa bebek alınca saldırıya uğrar. gözlükçü ara.

- kirlenir, sararır, üstüne oturulur. bir sürü derdi var arkadaş...
    (üç kademeli su ısıtıcısı, 25.03.2009 17:39)
  25. ayak bağıdır insana. ama göze takılır işte*.

yağmur yağdığında sürekli şu cümleyle karşılaşırsınız:

+ silgeçleri çalıştırsana len kehkoh ehe!
    - mnskym
    (kalihora, 22.04.2009 01:30)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil