annenin bebeği beslediği hayat kordonu.
annenin midesinden geçenler hazmedildikten sonra bebeğe geçer bu yolla.
mideden mideye besin transferi yapar, bebek de ağzını su içmek, el ve/veya ayak parmağını ve bilimum yerlerini emmek için kullanır.
direk besin taşıyan bir organ değildir. bebeğin karın duvarı ile plasentayı birbirine bağlar. iki atardamar, bir toplardamar aracılığı ile bebeğe temiz kan iletip kirli kanı uzaklaştırır. kordon olarak da isimlendirilir. öbek bağından taşınan kan kök hücrelerden zengin bir kan olduğundan bazı kişiler ihtiyaç halinde kök hücre sağlanması için göbek bağını atmayıp göbek bağı bankalarında saklar.
bir de laf sokmak için kullanılır bu terim. sürekli beraber dolaştığınız insanlarla siz için kullanılır. ya da siz karşınızdakini göt etmek için kullanırsınız.
diyalog:
-şuraya gidelim. burayı gezelim. amına koyalım. bik bik bik
-eh be. göbek bağımız bir mi de beraber yapıcaz? sen git yap ben bekliyorum.
-peki.
bir ailede, sahibi adam olsun diye muhtelif önemli mekanlara göbek bağı gömme geleneği sona erdiği zaman o aile adam olmuş demektir. öğrenci seçme ve yerleştirme kurumu okul bahçelerini kazmıyor benim bildiğim.
bir yerlere gömülüp kedi yahut böceklere yedirilen, kopuk anne bağlantısı. evde tutunca ise çocuk evde kalıp anne kuzusu, kız kurusu, asosyal olabilir... bu durumda ne yapılabileceği ile ilgili cin bir fikir akla gelene dek, cüzdanda taşımakta fayda var...
yurtduışında bazi garip tarikatlar tarafından yenen doku. * ayrıca içinde acayip protein varmış, kök hücreler bebek enzimleri fln varmış, gençleştiriyomuş. olsa da yesek
anne ve bebek arasındaki besin alış verişini sağlar. bebek doğduğu anda oral beslenmeye geçtiğinden göbek bağı gereksizleşir, bir uzuv olmaktan çıkar ve kesilip atılır.