belki ilginizi çeker
  1. · theodore
  2. · chucky
  3. · bütün zeynepler güzeldir
  4. · iki isimli olmak
gündem
  1. · okan bayülgen
  2. · aşkın yedi seviyesi
  3. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  4. · boylumlama
  5. · alex hagi den daha iyidir
  6. · 100 opera
  7. · aklidengegorecelibikavramdir
  8. · şeriat ve kadın
  9. · bir erkeğin en seksi olduğu an

göbek adı  

1. ilginç bir gelenek...
    (where is my mind, 05.05.2004 22:55)
  2. genelde dede ya da nine ismidir gelenekte
    (marooned, 15.07.2004 16:12)
  3. -merhaba ben x, * bu da başarı.
    -efendim?
    -benim göbek adım başarı.
    * *
    (stocky2001, 15.07.2004 16:38 ~ 16:38)
  4. bazen anne ve baba isim koyma konusunda karar veremez anne der tikisu olsun baba der cikscan olsun böyle durumlarda çocuğun adının tikisu cikscan olmasına karar verilebilir bu hadiseye göbek adı denir.
    (nienna, 15.07.2004 16:43)
  5. eğer size bu ismi veren büyükbabanızın*, eski bir mit ajanı olduğunu yıllar sonra öğrenirseniz*, adamı gayet gaza getirir. ha bu benim ne işime yaradı: koca bir hiç.
    eğer sırf dede ismi olsun diye konmuşsa çok gereksiz bir olaydır. hatta insana antipati verir. güzelse ne ala...
    (hell guardian, 15.07.2004 19:18 ~ 19:20)
  6. hastanede yazdırılıp nüfus kayıt esnasında yazdırılmazsa sadece birkaç kişinin bileceği isim
    (mavio, 15.07.2004 19:28)
  7. göbek adı olayı eski bir türk geleneğidir. bilindiği üzere eski türklerde kahramanlık yapılmadan bir isim sahibi olunamazdı. bu yüzden çocuk büyüyüp, serpilip, kahramanlık yapıp gerçek ismini hakedene kadar ona geçici bir isimle hitap edilirdi. bu isim ona göbek bağı kesilirken verilirdi. bu yüzden bu olaya göbek adı denir. sonradan bu isim atılmaz, gerçek ismiyle beraber anılırdı.

dinimiz isim konusunda "çocuklarınıza manası güzel isimler koyunuz" emrinden başka hiçbir emir vermemiştir. kuran sadece araplara değil, tüm insanlığa gönderildiği için dinimizde (göbek olsun olmasın) arapça isim koyma zorunluğu yoktur.

göbek adı, ortaya çıkışı, konuluş amacı ve ritüelleri ile birlikte tamamen türklere özgü bir kavramdır. ingilizlerin veya slavların 5 - 6 tane ismi olabilmektedir. ama bunların hiçbiri göbek adı değildir.

göbek adı kavramı zamanla değişmiş. koyulan iki isimden biri halini almıştır.
    (hepten aykırı, 20.10.2005 23:18)
  8. nüfus cuzdanındaki ortadaki isim midir? yoksa baştaki midir? diye ikileme sokan ikinci addır.
    (granum, 27.03.2008 00:20)
  9. iki ismim bir de uzun soyadım olması yetmezmiş gibi bana verilen isimlerden bir diğeri.
    (chericheri, 27.03.2008 00:34 ~ 00:35)
  10. bebeğin dedesi, ninesi, doktoru veya ebesinin ismidir genellikle.
    (arapbebek, 27.03.2008 10:05)
  11. evet göbeğime bi isim takmalıyım. çünkü artık kendisi benden bağımsız bir birey sayılabilecek kadar büyüdü, hatta benden öne geçti bile. ben göbeğimin ardından gidiyorum. evt ona isim bulmalıyım ve seçme seçilme hakkını vermeliyim. göbeğim için alternatif isimler bekliyorum sözlük ahalisinden
    (damdandüşegelen, 27.05.2009 16:12)
  12. kadir gecesi doğanlar için kadir veya kadriye olan isimdir, hiç şaşmaz.
    (odalık, 27.05.2009 16:23 ~ 16:26)
  13. kardeşlerin herbiririn göbek adı bazen zincirleme isim tamlaması oluşturabilir. mesela biz beş kardeşiz benden öncekilerin göbek adları sırasıyla şöyle; ufuk tandoğan`güneş. ama benimki hasan. beni hiç hesaba katmadıkları belli ebeveynlerimin ehe ehe zıpır şeyler.
    (ya, 05.09.2009 00:01 ~ 00:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil