göbeği açıp türban takmak   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. konya da bir konser sırasında oynarken göbeği açılan türbanlı bünye için gazetelerin attığı başlık

(bkz: http://www.hurriyetim.com.tr/...)
    (vonalı, 27.07.2005 15:05 ~ 15:06)

2. (bkz: türbanın altına tanga giymek)
    (arch angel, 27.07.2005 15:15)
  3. hürriyet’in web sitesinde, resimli ispatı ile beraber verilen habere konu alan tezat durum. burada insanın aklına şu soru geliyor. acaba resimdeki genç kız türbana mı özenmiş, yoksa göbeği açıkta bırakacak bir giysiye mi? yani bu kız, önceleri göbeği açık gezerken türban takmaya mı merak salmış yoksa türban hep kafasındaydı da sıra göbeği açmaya mı geldi? kanaatimce türban, son yıllarda popüler kültürün de en büyük malzemelerinden biri olma yolunda önemli adımlar attı. türbanlı moda defilelerinde yer alan tanıdık mankenlerimiz ve bu defilelerin ana haber bültenlerinde yer bulmaya başlaması, türban tartışmasının en ufak bir olayda alevlendirilmesi, başbakanın eşinin her yurtdışı gezisinde türbanıyla boy göstermesi bence türbanı politik bir malzemeden daha çok, popüler bir malzeme haline getirdi. zaten amaç da bu değil midir? insanların en kolay hazmedebileceği ve kabullenebildiği olaylar popüler kültürden türememiş midir? habere konu alan genç kızın fotoğrafı traji-komik gibi gözükse de, altında ders çıkarılacak anlamlar taşımaktadır.
    (untouchable, 27.07.2005 15:56)
  4. sonunda türbanın altına tanga giymek, türbanın altına kovboy çizmesi giymek, türbanın altına ebeninkini giymek gibi lüzumsuz başlıklarla ne yapmaya çalıştıklarını anlamadığım yazarlarlara sağlam bir malzeme çıkartan olay. hayırlı olsun, sonuna kadar kullanın. bakın zürriyet de aynısını yapmış zaten.
    (mclaren, 27.07.2005 17:05 ~ 16.01.2007 23:24)
  5. (bkz: türban altına bir şey giymemek)
    (toumai, 27.07.2005 17:07)
  6. türbanlıların dini nasıl bir maskaralığa dönüştürdüklerini gayet açıkça gösteren bir durum. anlayamadığım kimi kandırdıklarını sanıyorlar tanrı'yı mı bizi mi?
    (florianus, 27.07.2005 18:50)
  7. güzel bir tabir vardır bizim oralarda
    "bizim kız bizden kaçar, başını örter götünü açar"
    bu söz inandıklarıyla yaptıkları çelişen insanlara söylenirdi...hah işte tam da gediğine oturdu.. o sevgili!!! bacımız yaptı yapacağını... zati millet kötüleyecek yer arıyordu.. bu da tuzu biberi oldu...
    (palantir, 27.07.2005 19:09 ~ 16.09.2006 23:51)
  8. (bkz: bütün genellemeler yanlıştır)
    (hell guardian, 28.07.2005 00:01)
  9. (bkz: alt paris üst mekke)
    (allah kızlara güvenseydi zar koymazdı, 28.07.2005 01:22)
  10. (bkz: http://www.milliyet.com.tr/...)
    (spyder, 29.07.2005 12:39)
  11. tencere yuvarlanmış seninki benden kara şeklinde gerçekleşmiş bir olay
    (venom, 29.07.2005 12:52 ~ 30.07.2005 20:55)
  12. gerçekten inananların ve inancını gerektiği gibi yaşamaya çalışanların canını sıkan seviyesizlik örneği. elbette bu olaya mal bulmuş mağribi gibi sarılan gazetenin seviyesi de bu hanım kızımızdan fazla değil. şimdi başörtüsünü siyasi çıkarlarına alet edenler için bol miktarda kına almayı ve bu kınaları ilgili kişilerin adreslerine postalamayı düşünüyorum.
    (selenge, 01.08.2005 11:46)
  13. neden kafasına türban taktığını bile bilmeyen talihsiz bir genç kızın yine sebebini tam olarak bilmeyerek göbeğini açması durumu...

aile baskısı, içine bir türlü dahil olamayacağını sandığı, gözünde çok yükseklerde tuttuğu bir ortama özenme, kendi içinde bastırdığı arzular, hayaller, mecburiyet, isyankarlık... hepsinin iç savaşını vermekte olan o genç kız ve onun gibi binlercesi.. durum üzücü... tartışmak anlamsız...

insanın her daim "eğitim şart" diyesi geliyo...
    (cheetosyiyenpenguen, 29.09.2005 10:00)
  14. bu tamamen genç kızımızın cahilliğinin eseridir. bir tarafta aile baskısı, bir tarafta the oc, mtv varken arada kalmıştır, ne yöne döneceği yine kendini ilgilendirir; ancak bilmesi gerekir ki, yaptığı duble günahtır.
    (akaydo, 25.10.2005 04:56)
  15. bu haberi yapanın, üstüne bunu takdire şayan bulup gazeteye koyanın, kelli felli başka insanların yazılar yazıp, karikatürler çizmeleri sonucunda "bu adamların kesin bir bildiği vardır" deyip üzerinde uzun uzun düşünmeme vesile olan haber. hayatımın geri kalanını baştan şekillendirme potansiyeli olmasına rağmen bir sonuca varamayıp vazgeçeceğim anda herşeyin kalitelisini gündem yapan sözlükte haber hakkında onlarca giri gördüm ve irkildim. "yok, sorun kesin bende. burdan mühim bişiyler çıkar" deyip tekrar düşünce alemlerine daldım.

konuyla ilgili dökümanları toplayıp odama kapandım ve çalışmaya başladım...

türkiyeyi karıştıran haberin manşeti şu;
    göbeği açık türbanlı kızlardan oryantal (ilgiç...)

özeti şöyle:
    "konya'da konser veren alişan'ın şarkılarıyla coşan göbeği açık bazı türbanlı kızlar, bellerine eşarp bağlayarak, hareketli parçalarla göbek attı." (merak doruklara vardı. hayalde türban takmış bi mezdeke kızı belirdi. itüsözlük ile ilgilenmeyenler için heyecan verici ve farklı bir fantezi malzemesi olabilir. ama bizi çok etkilemiyor. zira "asırlardır çağdaş" olan üniversitemizin gençliği olarak halkın birkaç adım önünde bunların tangalsını, donsuzunu, orospusunu vs... çoktan hayallerimizde tükettik.)

fotoğrafa bakınca biraz hayal kırıklığına uğruyorum. neşe içinde göbek atan, uzun kollu pempe bluz giyem türbanlı genç kızımız, kollarını obaa! diye havaya kaldırınca göbeği açılmış. oldum olalı konsantrasyon problemi yaşayan ben, yorulan beynimin ve fotoğrafın etkisiyle yine hayal alemlerine dalıyorum.
    ilkokul sıralarındayız, haliyle boyumuz kısa. hoca tahtaya bir dört işlem problemi yazmış. tahtaya kalkan kız arkadaşımızın boyu noktalarla belirtilmiş cevap yerine yetişmiyor, mecbur yukarı doğru uzandıkça uzanıyor. uzandıkça eteğin boyu kısalıyor. uzandıkça bir sırada 3 erkek oturan bizlerin gözleri büyüyor... düşen kalemimle irkiliyorum. ne alakası var diye düşünüp kendime kızıyorum ve utanıyorum. 10 yaş hatıralarımın bu kadar mühim bir konunu ortasında ne işi var.

vakayı gördükten sonra haberdeki muhtemel gariplikleri arıyorum;
    1: türbanlı kız göbek atar mı?
    rahibeler ciddi insanlar diye düşünüyorum. bir kaç film dışında göbek atan rahibe görmedim. aslında pek rahibe de görmüşlüğüm yok. acaba rahibelerin karşılığı bizdeki türbanlılar mı? peki ben hiç türbanlı görmüş müydüm? türbanlı insan nasıl birşey? neye benzer? bunları düşünürken kuş sesleriyle bakışlarım pencere pervazında oynaşan kuşlara kayıyor. baharın gelişi anca bu kadar güzel müjdelenebirdi! bir anda irkiliyorum. oynaşan kuşlara fon olan sokaktan başı örtülü iki kadın geçiyor. "bizde de amma şans varmış" diyorum. sokağa genel olarak gözden geçirince şaşkınlığım ikiye katlanıyor. bunların aslında aramızda baya çok olduklarını anlıyorum. sahi bizim komşununda başı kapalıydı. hali tavrı nasıldı diye hatırlamaya çalışıyorum. göbek atarmıydı acaba? pek farkı yok aslında bizden. belki o yüzden ilk anda aklıma gelmemiştir. farklı kavramlar oluşuyor zihnimde. türban ne? başörtüsü ne? sokak kamusal alan mı? kamusal alan ne? başım ağrıyor. bu beni aşar deyip tanımlama işine girmiyorum.

2: türbanlı kızın elbisesi;
    kot pantalon ve pembe bluz...bluzda biraz dar gibi! işte bu diyorum. zoraki bir şekilde kıyafeti garipseyerek konuya kafa patlatan ve kızı eleştiren elit toplulukla aynı tepkiyi ve anlayışı yakalamanın hazzı içimi kaplıyor. ama kısa sürüyor... herkes bunu giyiyor diye düşünüyorum. türban(veya başörtüsü her neyse...) takınca niye bir anda garip olmuştu? kıyafet sıradanın bi karış ötesine bile geçmemiş. kızın karşısında göbek atan başı açık bayanın kolsuz elbisesine bakınca konu mankenimizin kıyafeti hava şartlarına rağmen uzun kollu. içinde terlemiyor mu acaba? e göbekte atıyor? bu da konu dışı deyip toparlıyorum düşüncelerimi.

toparlıyorum toparlamasına da gözüm yine türbanlı kızımızın karşısında dans eden başı açık, kolsuz bluzlu vatandaşa takılıyor. niye karşısındakini azarlamıyor? "türbanından utan ne işin var burda? bak rahibeler alişan konserinde dans ediyor mu?" diye kızı silkelemiyor? yoksa halk bu çelişkiler içinde boğulan insanlarla barışık yaşayacak kadar cahil mi? nedense benim de bu mühim haberdeki vakaya yeterince tepkili olmadığımı hissediyorum. yosa bende halk gibi cahil miyim? durumun vahametini kavrayamıyor muyum? "kızın kendi problemi. nasıl isterse öyle yapar" diyesim geliyor. ama demiyorum. bu uyuz düşünceleri savup hışımla masadan kalkıyorum. doğruca okumuş çocukların takıldığı, çok şeyin farkında olan insanların elinde piposu ve yuvarlak gözlükleriyle takıldığı sözlük kahvesine gidiyorum. hararetli bir şekilde göbeği açık türbanlı kız tartışılıyor. biraz kulak kabartıp bi kaç laf kapıyorum. ve haykırıyorum; "bunların hepsi takiyeci, bir de dini bütünüz diye takılıyorlar, yazıklar olsun!" alkış kopuyor. pipomdan derin bir nefes çekiyorum, nihayet ben de çok şey biliyordum...
    (eriyenadam, 08.03.2006 15:58)
  16. (bkz: türban takanlara takmak)
    (abartma tozu, 08.03.2006 16:34)
  17. (bkz: körlerle sağırlar birbirini ağırlar)
    (karahisari, 08.03.2006 16:37 ~ 16:37)
  18. anlayamadığım insan tipi. (bkz: bu ne perhiz bu ne lahana turşusu)
    (enplazmikretikulum, 09.07.2006 23:32)
  19. ailesinden baskı gören çocukların-gençlerin çelişkili davranması.
    (ork, 09.07.2006 23:48)
  20. göbeğini açabilecek kadar islami kurallara aykırı hareket eden birinin taktığı türban elbetteki nahoştur, yersizdir, tasvip edilemez. yalnız düşünülmesi gereken mesele bu kızımızın bile (göbeğini açabilecek kadar rahat davranmasından dolayı bile dedim) türbanını atamaması apaçık ortadayken; gerçekten allaha inanan, islamın 5 farzını yerine getiren, kuran-ı kerim ve hadisler doğrultusunda yaşamaya çalışan samimi müslümanlardan türbanını çıkarmasını istemek yada onları dışlamak en az bu kızımızın yaptığı kadar yersizdir, yanlıştır.
    demek ki türban bir siyasi görüşün ya da bir ideolojinin değil bir yaşayış tarzının parçasıdır.
    (sobanın kenarına kıvrılıp uyuyan kedi, 27.02.2007 21:42 ~ 21:44)
  21. (bkz: bizim kız bizden kaçar başını örter kıçını açar)
    (raynor, 27.02.2007 22:12)
  22. münferit bir hadise olmasına rağmen bütün türbanlıların yaptığı şeklinde yansıtılan hadise. kaç tane göbeği açıp türban takan yurdum insanı gördün vre. ben şahsen bir adet gördüm o da habere konu oldu zaten.
    (ephendy, 27.02.2007 22:15 ~ 22:19)
  23. (bkz: türbanlı gotik)
    (diabolic, 27.02.2007 23:08)
  24. türban takmayı yada örtünmeği kendisinin karar vermediği belli olan kız. mutlaka baskı görüyodur birinden. olmak isteği gibi olamayan gençlik ilerde neler yapar kim bilir?
    (stay away, 27.02.2007 23:30)
  25. başörtüsü alacak parası olmadığından tişörtünden keserek başına bağlayan kızdır.
    (bkz: yersen)
    (mugurg, 27.02.2007 23:37 ~ 23:38)
 sayfa  / 2