laz müziğinin önde gelen isimlerinden biri.
fuat saka birçok devrimci sanatçı/müzisyen gibi 80'ler ortamında ülkeyi terk ederek almanya'ya yerleşti. orada kaldığı süre boyunca birçok albüme imzasını attı ve folk/dünya müziği adına yerli/yabancı bir sürü müzisyenle beraber çalışmalar yaptı. türkiye'ye döndükten sonraki ilk büyük çıkışı lazutlar albümüdür. ama malesef eski devrimciliğinden eser kalmamış, kendi grubundaki müzisyenlere ve konsere gittiği üniversitelerdeki organizasyonlara para konusunda yapmadığını bırakmamıştır bu neo-kapitalist kişi. bir dönem hevesle topladığım albümlerine elimin gitmeyişi bu yüzdendir...
hakkında, kazım koyuncu' dan çok daha fazla yorum yapılmasına vesileolacak işler yaptığına inandığım, karadeniz müziğinin önde giden şahsıdır. ölmemiştir evet.
(bkz:
ölünce değerli olan insanlar)
ismail türüt'ün piryoz isimli albümünü yaparak beni şaşkınlıktan şaşkınlığa sürükleyen insan. ismail türüt'ün nasıl öyle bir albüm yaptığına şaşırırken albümün arkasındaki ismin fuat saka olduğunu öğrenince ilk şaşkınlığım geçip fuat saka nasıl ismail türütle çalışır diye ayrı bir şaşkınlığa kapılmıştım.
müziğe karadeniz müziğiyle başlamayan ve hala karadeniz müziği dışında da müzikler üreten, hemen hemen her albümünde dünyanın bir çok bölgesinden müzisyen kendisine eşlik etmektedir. şu ana kadar çıkardığı albümler şunlardır;
1982-
yıkılır zulmün son kaleleri
1983-
ayrılık türküsü
1984-
kerem gibi
1987-
sevdalı türküler
1988-
nebengleis(
kenardaki ray)
1989-
askaros
1991-
semahlar ve deyişler
1993-
şiirce
1994-
torik balıklar ülkesinde (
çocuklar için)
1996-
arhavili ismail
1997-
lazutlar
1998-
sen
2000-
lazutlar 2
2001-
perçem perçem
2002-
lazutlar 3
ktü-akm'de verdiği konserde gayet iyi bir performans göstermiştir ancak yöresel parçalara fazla yer vermediği için seyirciyle bir bütün oluşturamamış müzik adamı.
anadolu ateşine müzikler yapan hem karadenizli hem küpeli, sakalı da var.
türkiye'nin yetiştiridiği en güzel etnik müzik yapan isimlerden biri. herkes tarafından sevilip sayılan biridir.
kazım koyuncu'nun ölümünden sonra karadeniz müziğini hakkıyla yapan nadir müzisyenlerdendir.
ruhi su dan dinlemeye alıştıgımız bazı parçaları seslendirmis başarılı olmuş özellikle
drama köprüsü tok sesine çok yakışmış
(hawthome, 08.05.2008 13:21 ~ 20.07.2008 21:08)
müzisyen sıfatını sonuna kadar haketmektedir. karadenizlidir, karadeniz müziği de yapar. fakat hep evrenselliği hedeflemiştir. jazz müzikte de çok iyidir. yani aynı anda hem yöresel (bu yöreselliğe kendi yöresi olmayan yerler de dahil) hem de evrensel müzik yapabilen bir sanatçıdır.
biraz hamasetle yaklaşarak, bir zamanlar devrimci bir çizgide yol alan bir sanatçının bugünkü geldiği noktayı ekmek parası deyip geçmek istiyorum.
yanılmıyorsam, datça'nın bir köyünde mütevazi bir hayat sürmektedir. muhtemelen domates falan ekiyordur. kim bilir?
1 haziran 2008 de
denizli açık hava tiyatrosunda dinleyicileri ile buluşacak bu müzik emekçisi abimiz.
lazutlar 2008 albümü ile lazutlar serisine yeni bir halka eklemiş müzik adamı.
türkiye'nin yetiştirdiği ender müzik adamlarından biridir. gerçi türkiye mi yetiştirmiştir orası da ayrı bir mevzu. karadeniz müziğini ortalama bir karadenizli'den daha fazla sevmemin nedenidir bu usta. kıymeti bilinmeyelerdendir o da her büyük türk müzisyeni gibi.
disco kralı nda müziğiyle mest etmiş sanatçıdır.
şarkıları güzel olan bir sanatçıdır. bundan sonra daha yakın takip edilesi bir sanatçıdır, zaga grubuyla disko kralında güzel bir uyum yakalamıştır ve de aynı performaslar sırasında yanında nefesli çalgılar çalan değişik bir adam vardır.
yunanlılar tarafından laz devleti (!) kurmakla görevlendirilmiş karadenizli sanatçı. yakın dostu volkan konak'ın da dava arkadaşı olduğu ergenekon dosyasında yer alıyormuş. bu ergenekon denen dava gittikçe 3 perdelik komediye dönmeye başladı. laz devleti kurma amacının farkedilmesindeki en önemli etken ise saka'nın rumca ve laz şarkılardan oluşan albüm yapmasıymış. ulan şarkıyla devlet kuruluyorsa, götümüz başımız minik ülkelerle doluydu şimdi. ortaya ergenekon diye bir saçmalık attınız, bari ciddi olun ulan. en fazla götümle gülüyorum halinize. haberi de verelim şugar olsun;
(bkz:
http://haber.gazetevatan.com/...)
ergenekon'un çoook uzun zaman önce "
heryerekon" halini aldığının son resmi olan güzel insan.
buradan yetkililere sesleniyorum; eurovision'da ingilizce şarkı söyleyen herkes behemehal soruşturmaya alınmalı. kesin bunlar devlet kurmanın peşinde, kesin!
efendim? pardon, kültürümüzle zerre alaka olmayan dilin kullanılmasını devlet kanalı trt mi onaylıyor dediniz?!
aynı söylentinin
kazım koyuncu için olanını öldüğü dönemde duymuş birisi olarak beni çok fazla şaşırtmayan iddiadır, kazım koyuncu öldüğü dönemde de televizyonda şimdi birileri arkasından ağlıyor ama yunanistana gidip iki ay boyunca kalıp neler yaptığını bilemiyorum diyen araştırmacının birini dinlemiştim, ateş olmayan yerden duman çıkmaz efendim, müzisyen bu diyip geçmemek lazım.
laz devleti kurmak için yunan istihbaratından tek isteği olmuş, ismail türüt efsanesini yıkın demiş, yunanlılar da "iste seni başbakan yapalım ama bizi ismail ile muhattap etme" demişler. ardından ismail plan yapmayın plan diyerek yunan-fuat ortaklığına mesaj vermiş diyesilermiş.
laz milleti kurmak çabasında olduğu ve yunanistan adına çalıştığı dava arkadaşının da volkan konak olduğu haberine konu olmuş sevdiğimiz can ciğer insan.
hayır lazların laz milleti kurmak gibi bir derdi olmadığını herkes bilir. kaldı ki karadeniz toprak bütünlüğü konusunda en milliyetçi bölgedir. burda amaç bakın biz kürtlere devlet kurduracaz ama sadece kürtler değil lazlarda bu işin peşinde. hayır efendim ben kabul etmiyorum böyle bir şeyi. öyle bir şey olsa amerika karadenizde dağlara adam çıkarmayı denerdi. ama o da biliyor ki o bölgede vatanına ihanet edecek bölücüler bulamaz.
lazca şarkı yapıyor diye fuat saka'ya ve yine her defasında ülkesine bağlılığını söyleyen volkan konak'ın böyle ithamlarla suçlanması benim zaten belli olan ergenekonaa bakışımı iyice içselleştirmiştir.
ben zaten iddianameleri ciddiye almıyorum da, bu adamın suçu günahı ne arkadaş. tadı zaten kaçmıştı olayın, boku çıktı şimdi de.
(bkz:
fuat saka nın oğluna takacık alması)
(camel, 25.08.2009 11:25)
ergenekon iddianamesine göre yunan ajanı, dava arkadaşı ise
volkan konakmış. ne diyeyim lan ben size.
(rwac, 25.08.2009 18:01 ~ 18:02)
2007 yılında, ankara'daki trabzon festivali'nde, vermiş olduğu konserden hemen sonra oradaki insanlara, hemşehrilerine, başımızdakileri ve gündemdeki olayları kastederek "allah verdi başımıza bir bela, inşallah hep beraber bundan kurtulacağız" demişti. biraz geciktiler sanırım..
tüm karadeniz halkının bu duruma götüyle güldüğünü de belirteyim.
deminden beri
lazutlarını dinlediğim...
oldum olası
jethro tull'ın
ian andersonına benzettiğim.