freud - sabahtan beri fallik fallik purolarımı arıyorum. gördün mü?
karısı - aha! ne dedin sen?
freud - bazen bir dil sürçmesi yalnızca bir dil sürçmesidir.
- sence salsa kursuna mı gitsem tango mu?
- bence sana tanga yakışır.
- derviş misin nesin ayıp oluyor ama
- sikimlik portakal kadar aklım yok benim ya, çok özür dilerim.
- bu bastırılmış duyguların dile gelmesi olayına ne deniyordu? - sürtme, freud sürçmesi.
- anlayamıyorum seni.
- hiç analmaya çalışmıyorsun ama.
recep tayyip erdoğan'ın bir konuşmasında partisinin kapatılma gerekçesi ile ilgili olarak "kimse bizi laiklik karşıtı bir parti odağı olarak gösteremez" diyeceğine "kimse bizi laikliğin odağı olarak gösteremez" demesi buna verilebilecek en güzel tanımdır.
zihnin bilinç ötesi denen, buzdağının görünmeyen yüzeyinde sakladığımız kelimelerimizin, ağzımızdan fırtlamasıdır. aslında söylemek istediklerimizi, ya da bilinç gerisine attığımız "söylemem gerekenler" kısmında ki sözcükleridir. gerçek adı parafraksdır.
(bkz: parafraks)
freud dil sürçmelerinin aslında bilinçaltının yönlendirmesiyle olduğunu belirtmiştir. psikoloji hatta bilim tarihinin de önemli buluşlarından biri olan "bilinçaltı"nın etkileri kanıtlamak için dil sürçmelerini de örnek göstermiştir. bilinçaltının davranışlarımızı yönlemdirmede çok önemli bir unsur olduğuna inanan freud "serbest çağrışım" yöntemiyle bilinçaltının bilince çıkarılması için çalışmıştır.
freud'un birsürü manyaklığından sonra "ulan bu adam o kadar çok konuşuyo ki, bari bişeyinde de hem fikir olalım" diyen bilim çevresinin en çok kabul ettiği freud şeysidir. tıpkı einstein'ın o kadar zamanın ötesinde çalışma yapıp abuk bir araştırması yüzünden nobel ödülü alması gibidir.