görseller
foucault sarkacıfoucault sarkacı

belki ilginizi çeker
  1. · foucault s pendulum
  2. · il pendolo di foucault
  3. · umberto eco
  4. · coriolis etkisi
  5. · foucault
  6. · il pendolo di foucault
  7. · en yavaş okunan kitaplar
  8. · şadan karadeniz
  9. · sophia
  10. · linç girişimi
gündem
  1. · the twilight saga new moon
  2. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  3. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  4. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  5. · google wave
  6. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  7. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  8. · menengiç kahvesi
  9. · sözlük yazarı olduğunu cv ye yazmak

foucault sarkacı*  

1. dünyanın döndüğünün ilk ispatı olarak kabul edilen, basit harmonik hareketteki her salınımdaki presesyon ile bunu ispatlayan foucault un icadı olan sarkaç.
    ayrıca (bkz: il pendolo di foucault)
    (kornish, 03.01.2005 19:14)
  2. foucault adındaki bilim insanı, ki 1850'lerde falan yaşamış bu insan... paristeki pantheon’un tepesine 67 metrelik bir ipin ucuna bağlamış * küresini.

bir de bakmış ki sallandırdığı küre hafifçe oynuyor, ölçmüş biçmiş birkaç kez ortalamasını almış, 1 cm çıkmış.

düşünmüş taşınmış "ulen bu dünya denen yuvarlak acaba dönüyor mu ki benim küreyi de döndürüyor" demiş. demez olaymış, çünkü haklıymış, dünya dönüyormuş sen ne dersen deymiş yıllar geçiyormuş hissetmesendeymiş

gelelim sarkacın hikmetine...

bizim foucault'nun bu güzel sarkacı dünyanın döndüğünü biraz da dramatik bir şekilde gösterir ve de derin mi derin bir de sır taşır*… sarkacı kuzey kutbu'na götürmeye görün... salınım sizi yanıltır...gözleriniz kamaşır da inanamazsınız. altındaki dünya dönerken sarkac bir gıdım bile oynamaz. nuh der de peygamber demez.

e sorarsınız tabi kime göre, neye göre oynamaz da sabit kalır diye…
    yoksa siz döneni bir sizin dünyanız mı sanırsınız...

sarkaç düzlemi mesela kutup yıldızı'na göre sabit kalır. peki sor bakalım bir bu nasıl olabilir. sarkaç bizim kutup yıldızına göre dönmesi gerektiğini nereden biliyor da normalde dönen yörüngesine, onuna bununa göre dönmüyor? ha?

bu zaten zamanında newton'un da başını ağrıttıydı. zira onun da kovalı movalı bir deneyi vardır, suyu koyar içine, sallar mallar falan da filan...

zaten galileo’ya da ters değil bu yaptığımız, merak etmeyin, bizimkilerin hepsi aynı fikirde! içiniz rahat ola...

eylemsizlik eğer ki uzak mı uzak bambaşka bir maddenin varlığına bağlıysa, farklı yönlerde farklı olmasını veeee kütlenin ivmenin yönüne bağlı olmasını beklerdik değil mi?*

araştırdım ettim, böyle bir olay şimdiye kadar hiç mi hiç gözlenmemiş yahu.

dediğim o’dur ki eylemsizlik hala bir sır olarak duruyor… biraz sıksam çözerim de…
    (63, 22.05.2007 15:17 ~ 15:19)
  3. şöyle bişeydir;

bir sarkaç, bir düzlemde salınıma başladıktan sonra o düzlem değişmez. hayvani bir sarkaç olsun ve bu sarkaça uzaydan, çoooook uzaktan baktığınızda normal salınım yaparken, dünyada yanında irish cream eşliğinde sarkacın ucunun kumda bıraktığı izlere bakarsınız düz bir çizgi değil de belli bir süre sonra papatyaya benzer bir şekil göreceksiniz. yani sürekli belli bir açısal sapma olacaktır. bu süre dünya üzerinde bulunduğunuz enleme göre değişir ama neyse şimdi. (açısal sapma kadar da uyduruk bi tanım görmedim, bi carl sagan kadar yetenekli değilim)

foucault da bunu ilk kez göstererek dünyanın döndüğünü fiziksel olarak ispatlamıştır. olay tamamen referans düzlemin, yani dünyanın dönmesidir.

belki değil kesin alakalıdır... (bkz: coriolis etkisi)*

ahanda şudur. (bkz: http://en.wikipedia.org/...)

ben bu wikipediayı yalarım allahıma.
    (alkolik2000, 05.08.2008 16:27 ~ 16:30)
  4. ege üniversitesi rasathanesinde bir adet bulunan sarkaçtır.

edit: ifademi yiyeyim. zaten iki tane olmasının da bir kıymeti harbiyesi yoktur.
    (ad hoc, 05.08.2008 16:51 ~ 16:53)
  5. umberto eco'nun foucault's pendulum isimli eserinin türkçe çevirisinde kullanılan isim.
    (avluda oturan sizofren, 14.07.2009 11:21)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil