|
|
- forda ait bir araba
- sevimli görüntüsüne rağmen güvenlik açısından vasatın altında olan
tofaşın kuş serisi otomobilleri kadar güçsüz kasaya sahip araba(jamal, 02.06.2004 16:35)
- direksiyon sınavına girdiğim tosba kılıklı araç. s.ikm kadar debriyaj pedalı sınavın en sonunda ayağımdan kaymış ve küt diye stop ettirmeme neden olmuştur. tavsiye edilmez şekilde yoktur konforda.
- ford tarafından üretilmiş,direksiyon simidi gemi dümeniyle eş değerde olan araba modeli.
- 1.3 litre hacim ve 60 beygirlik motora sahip harika çocuk.
city modelinden bahsediyorum evet. dış görünüşü -eğer benim gibi ford ka meraklısı değilseniz- pek sevimli gelmeyebilir ancak yiğide hakkını vermek gerekirse görünüş açısından bir bayan için en ideal arabalardan biri diyebiliriz.
sürücü koltuğuna oturmadan önce internette araştırıp "maksimum hız: 150 km/h" şeklinde asılsız bilgilere erişmiş ve daha sonra kendim bizzat test ettiğimde internete o kadar da güvenmemek gerektiğini anlamış bulunmaktayım. zira bu araç düz yolda -titremeden- 170 km/h sürate ulaşabilmekte, sizi sallamayan mercedes sahibi insanlarla bile yarışabilmenizi sağlamaktadır.
kendisi inanılmaz atik bir arabadır. yine kendi deneyimlerimle 0 - 100 km/h süresi 13,5 - 14 sn arasında değişmekte. 1.3'lük bir aracın bu şekilde hızlanabilmesini hafif oluşuna bağlıyor, bu atikliğin ise kırmızı ışık sonrası piçlik denemelerinde ekstra bir avantaj getireceğini belirtmek istiyorum.
arabanın içine gelecek olursak.. öncelikle şunu belirtmeliyim ki, ford ka'nın içi kesinlikle dışarıdan göründüğü gibi ufacık değil. özellikle sağ ön koltukta oturan yolcu sırtını koltuğa yasladığında ön cama elleriyle ulaşamıyor. arka koltuklar ise ön koltuklar haddinden fazla geriye itilmediği takdirde fazlasıyla rahat ve geniş (ki zaten normal arabalarda bile ön koltukları fazla geriye iterseniz, arka taraftakiler sıkışacaktır). yani kısaca arabanın içi gayet geniş ve rahat.
sürücü koltuğundan baktığımızda ise gözümüze birkaç eksik çarpmıyor değil. öncelikle bu arabada devir saati yok. vites geçişlerini motor sesine göre ayarlamak zorundasınız (ki bu çok büyük bir problem değil). diğer eksikler ise hararet göstergesinin olmaması (ki bu arabalar kolay kolay hararet yapan arabalar değil) ve benzin göstergesinin ışıksız olması. yani benzin sıfıra yaklaştığında normal arabalarda olduğu gibi ışıklı bir uyarı sistemi devreye girmiyor, benzin empty*'e doğru yol almaya başladığında benzin almanız gerekiyor. bu benzin uyarı sistemindeki gedik için alternatif ve çoğu insan tarafından bilinen bir çözüm var, burada tekrarlamak isterim; arabanın 1 depo benzinle aldığı ortalama yolu hesap ederseniz, kilometre sayacı yardımı ile benzin bitimine 20-30 km kala bunu farkedebilir, benzin istasyonuna meyledebilirsiniz.
hazır benzin demişken yakıt tasarrufundan bahsetmemek olmaz. bu araba (henüz çok fazla deneyemediğim için afaki konuşuyorum) şehir içi km başına 160 ykr, şehirler arası ise km başına 140 ykr ile lpg'yi aratmayacak bir benzin masrafına sahip. kesinlikle cep dostu.
tekrar arabanın dış görünüşüne dönecek olursak, birtakım sıkıntılar mevcut. bunlardan ilki ve en önemlisi, yukarıda da belirttiğim gibi ford ka'nın bayanlarla özdeşleşmiş olmasından ötürü yolda seyrederken yanınızdan geçen diğer araçların içindekilerin kayıtsız şartsız sizin arabanızın içine bakması. sanırım bu engellenemeyen bir davranış. kaldı ki ben bayan olmadığım halde sürekli bu muameleye maruz kalıyorsam, bayan ford ka sürücüleri sadece araçlarının içine bakılmakla kalmayıp bir de sıkıştırılma vs gibi saçma sapan davranışlara maruz kalıyorlardır. bu konuda allah sabır versin demekten kendimi alamıyorum.
hmm.. aklıma gelmişken ekleyeyim, bu arabanın bagajı da beklenenden bir hayli geniş. yani normal bir insanın (normal insan?) şahsi bavulunu (bavullarını) gık demeden alabilecek bir kapasitede. hatta arka koltukları yatırdığınızda inanılmaz geniş bir bagaj alanıyla karşılaşıyorsunuz, ki tadından yenmez. hatta ve hatta arka koltukları iki parçaya bölmüşler, tek bir tarafını yatırarak da ekstra bagaj yaratabiliyorsunuz.
şahsi denemelerimde bu arabaya -sorunsuz ve sıkışmaksızın- 5 kişi rahatlıkla sığabilmekte. ancak bu sefer arabanın çekişten biraz düşmesini normal karşılamak gerekiyor.
fiyatı ise gayet makul, 97 ila 2002 modellerinin fiyat yelpazesi 8000 ila 13000 ytl arasında değişmekte.
bu kadar yazdıktan sonra youtube linki vermeden olmaz: http://www.youtube.com/...
ford ka'lı günler dilerim.
- ford sportka modeline ait "the ka's evil twin" temalı reklamları süperdir. hatırlayamayanlar için reklam videoları:
http://www.youtube.com/...
http://www.youtube.com/...
|