savaşın iğrençliğini anlatan, müthiş sözlere sahip bir heavy metal efsanesi.
ahanda sözleri:
make his fight on the hill in the early day
constant chill deep inside
shouting gun, on they run through the endless grey
on the fight, for they are right, yes, by who's to say?
for a hill men would kill, why? they do not know
suffered wounds test there their pride
men of five, still alive through the raging glow
gone insane from the pain that they surely know
for whom the bell tolls
time marches on
for whom the bell tolls
take a look to the sky just before you die
it is the last time you will
blackened roar massive roar fills the crumbling sky
shattered goal fills his soul with a ruthless cry
stranger now, are his eyes, to this mystery
he hears the silence so loud
crack of dawn, all is gone except the will to be
now the will see what will be, blinded eyes to see
for whom the bell tolls
time marches on
for whom the bell tolls
bütün dünya dillerine çevirildi. kitap yazarında bulunduğu ispanya iç savaşının bir kısmını konu alıyor.
hemingway ernest hemingway üslubunu bu kitapta doruğunda kullanıyor. trajik olaylar, olağan doğallığıyla, güvenilecek tanıklara dayanılarak anlatılıyor.
"hiçbir insan, bir ada, kendi başına bütün değildir; her insan kıtanın bir parçası, ana toprağın bir bölümüdür.deniz bir toprak parçasını sürükleyip götürdüğü zaman avrupa küçülür; tıpkı bir burunun, tıpkıarkadaşlarının malikanesinin ya da kendininkinin küçüleceği gibi.herhangi bir insanın ölümü de benden bir şeyler eksiltir, zira ben insanlığın içindeyim.onun için sen de sakın çanlar kimin için çalıyor deme, çanlar senin için çalıyor..."
john donne
sessiz film oynarken sorulan fiks filmlerden biri, tabii bir süre sonra "çan" kelimesi bile yeter anlatmaya
baglamaya distortion takılıp çalınası şarkı.şahsen denemiş olup,herkese tavsiye edilir.
şiirdeki çan kilise çanıdır.her çaldığığında bir insanın öldüğünü ve toplumun bir parçasının gittiğini gösterir.şiir de bireyselliğe karşı olan "sen toplumdan ayrı bir parça değilsin" mantığına dayandığı için "çanlar kimin için çalıyor deme" sözünü içermektedir. çanlar senin de içinde bulunduğun toplumun içinde bulunan başka bir insan için yani aslında parçasından dolayı bütün toplum ve yine sonuçta senin için çalıyor manasını çıkarabiliriz.
metallica'nın en iyi parçalarından biri, ayrıca
ernest hemingway'in çok güzel bir romanı. iki sanat eseri de savaşın kötülüğünü anlatır.
(bkz:
çanlar kimin için çalıyor)
kitapta
ispanyol iç savaşı'nda gerillalara yardım etmek için gelen amerikalı patlayıcı uzmanı
robert jordan'ın hikayesi anlatılır.
şarkı ise romandaki el sordu isimli gerilla liderinin bir tepede kuşatılıp hava saldırısıyla öldürüldüğü bölümü anlatır.
4 eylül de
rock n coke 2005 organizasyonu altında türkiye'ye gelen
apocalyptica isimli fevkalade grubun resmen bütün kalabalığı coşturarak coverını çaldığı parça...
ernest hemingway'in humanizm ve pasifizmi çok iyi işlediği,1954 nobel ödülü almış, aynı zamanda ispanyolca da öğreten
* güzel roman.
rahip
john donne nin istanbul da zindandaki bi arkadaşının mektubunda sürekli çanların çaldığından bahsetmesi üzerine, cevap mektubunda ona adadığı şiirdir..
"no man is an iland, intire of it selfe; every man is a peece of the continet, a part of the maine; if a clod be washed away by the sea, europe is the lesse, as well as if a promontorie were, as well as if a mannor of thy friends or of thine owne were; any mans death diminishes me, because i am involved in mankinde; and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee..."
"sorma kimin için çalıyor çanlar
ola ki senin içindir
sana da tehlike var..."
metallica nın
ernest hemingway in aynı adlı romanından esinlenerek ortaya çıkardığı 84 yılı çıkışlı
ride the lightning albumu parçası. sağlamdır, her gençlik grubunun ilk çalmaya çalıştığı ve başarılı olunca göbek attığı şarkılardan biridir.
(bkz:
biz horon tepmiştik)
metallica'nın mutlaka 1991 yılından önce çekilen konserlerinden seyredilmesi gereken şarkı.
ingrid bergman'ın oynadığı,"içinde solculuk propagandası var" denilerek türkiye'de sansüre takılmış
* film
insan ada değildir, bütün de değildir tek başına.
anakaranın bir parçası, okyanusun bir damlasıdır;
bir kum tanesini alıp götürse bile deniz,
küçülür avrupa.
sanki bir burunmuş,
dostlarının yada senin bir yurdunmuş gibi
bir insanın ölümüyle eksilirim ben,
çünkü bir parçasıyım insanlığın;
işte bu yüzden hiç sorma çanların kimin için çaldığını,
çanlar senin için çalıyor..
diye başlar kitap. başında vurur insanı en derinden. ölesiye severim ben...
james hetfield bu kitaptan etkilenip,müthiş besteleyerek önümüze serdiği harika şarkı.
birlikte yeni çalmaya başlayan hemen hemen bütün grupların ilk olarak coverladığı şarkı(aksine denk gelmedim).
(olty, 02.12.2006 22:28 ~ 22:33)
romandan ölümü ve savaşı niteleyen bazı cümleler:
"diz çöküp yatmaktansa ayakta ölmek iyidir."
"insan deli olmalı ki başkasını öldürmekten zevk alsın."
"milletlerin kendi kendilerini idare etmek haklarıdır, buna inanıyorum. fakat insan öldürmenin doğru olduğuna inanmamalısın. zorda kalırsan öldürmelisin ama bunun doğru olduğuna inanmamalısın. inanırsan her şey mahvolur."
"çarpışmak için zeka kafidir. fakat harbi kazanmak için kurnazlık ve zeka lazım."
"insan yenilmek için yaratılmamıştır. insan yokedilebilir ama yenilmez."
"kağıt kanamaz."
"herşeye kafan iyice yatmadıkça yapmaya hakkın yoktur, çünkü o zaman cinayet olur."
türkçede buna karşılık olabilecek şekilde:
(bkz:
ezanlar bizim için okunuyor sevgilim)
girişindeki bas bölümünü yazan cliff e kurban olayım ben. o kitabı yazan ernest hemingway e de, onu okuyup etkilenip bu şarkıyı yapan metallica ya da (aslında cliff le james ama olsun) tebriklerimi iletmeyi bir borç bilir, ellerinden öperim.
aynı isimde bir
wasp parçası da bulunur.
headless children albümünde...
"hissettiğimi hissedebileceğimi hiç bilmezdim diye düşündü. böyle bir şeyin bana olabileceğini de. bütün hayatım boyunca buna sahip olabilmek isterdim. olacaksın dedi diğer tarafı. olacaksın. "şimdi" ona sahipsin ve senin bütün hayatındır bu, "şimdi". şimdiden başka hiçbir şey yoktur. ne dün vardır kesinlikle ne de bir yarın vardır. bunu bilmen için kaç yaşına varman gerekiyor? yalnızca şimdi vardır, ve şimdi yalnızca iki günse o zaman iki gündür senin hayatın ve bunun içindeki her şey oranlı olacaktır. iki günde bir hayatı böyle yaşayacaksın işte. ve eğer yakınmayı, hiçbir zaman sahip olamayacağını istemeyi bırakırsan iyi bir hayatın olacak. iyi bir hayat her hangi bir kutsal kitap ölçüsüyle ölçülmez.
o zaman şimdi endişelenme, neyin varsa onu sahiplen, işini yap, uzun ve çok şen bir hayatın olacak. son zamanlarda neşeli değil miydi hayatın? neden yakınıyorsun ki? bu tür iş böyle olur dedi kendi kendine ve pek keyiflendi.
ne öğrendiğin tanıştığın insanlar kadar önemli değildir."
(zoxide, 11.05.2007 13:02 ~ 13:06)