belki ilginizi çeker
  1. · championship manager
  2. · anthony van den borre
  3. · bebeto
gündem
  1. · boylumlama
  2. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  3. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  4. · 2012
  5. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  6. · domuz gribi
  7. · giyotine yolladılar gitmedim
  8. · itirafçıların aslında demek istedikleri
  9. · pokemon

football manager 2005  

1. sigames'in sitesine göre 5 kasım 2004'de çıkacak oyundur. ayrıca beta demosuda http://downloads.sigames.com/download/352.exe adresinden indirilebilir. asosyal günler ve ders notlarındaki düşüş yeniden başlayacak gibi. sevinelim mi üzülelim mi anlamadım.

not: demo windows 98 ve windows me'de çalışmıyormuş.

edit: aşırı abanmadan olsa gerek, 2 dakikada anca başlıyor download ve feci yavaş bir biçimde iniyor.
    edit 2: çareler tükenmez. http://www.thedugout.net/dl_file.php?id=349 adresinden süper biçimde indirilebilir.
    (creepingdeath, 25.09.2004 12:17 ~ 12:31)
  2. gold demo'su bugün itibariyle yayınlanmış oyundur. her zamanki gibi abanmadan dolayı sigames download sunucusu patladığından şimdilik indirmek imkansız gibi. başka sitelere yüklenene kadar beklemek gerekiyo. yada ben süperim indiririm diyorsanız buyrun sigames sitesini ziyaret edin: http://www.sigames.com
    (creepingdeath, 17.10.2004 22:22)
  3. http://downloads.planetmirror.com/pub/soccergaming/fm2005/demo/fm2005_demo_alllang_full.exe adresinden 161mb büyüklüğündeki gold demo'su tüm özellikleriyle beraber hızlıca ve sorunsuz bir şekilde indirilebilir. sadece ingiltere ve iskoçya ligleri açıktır ve oyunda sadece 6 ay oynayabilirsiniz.

özellikleri kısıtlanmış 43mb büyüklüğündeki demo ise http://downloads.planetmirror.com/pub/soccergaming/fm2005/demo/fm2005_demo.exe adresinden indirilebilir. afiyet olsun..
    (creepingdeath, 18.10.2004 19:07)
  4. türkiye'de 20 kasım'da 85 ytl'den satışa çıkacak olan oyundur.
    (creepingdeath, 02.11.2004 21:08)
  5. emule'dan bir türlü çekilemeyen hede.
    (allezz, 07.11.2004 16:40)
  6. oynmadım,oynamam dediğim fakat odada 2 tane cm manyağı olunca zorla oynadığım ve şanpiyon oldugum oyun.2005'i de indirdik ve projeler kalmaya başladı.nerde o eski cm'siz günlerim. * *
    (toumai, 07.11.2004 18:37)
  7. internette 28 mb lik full versiyonu bulunan destansı oyun. bu internette ki versiyonda arka plan resimleri , demolar vb. gereksiz şeyler bulunmuyor ama oyun hatasız gidiyor bakalım *
    03 04 ten hız olarak pek farkı olmasada database minimum da iken bile bir sürü oyuncu gözükmekte bu da güzel bir özelliği , bu oyunda ayrıca oyuna girmeden istediğin bir ülkenin bütün oyuncularını da oyuna yükleyebiliyosun sadece tek bir lig açarak brezilyanın bütün oyuncuları gözükebiliyor.
    yani cm 'nin bir nevi devamı
    (bkz: efsane sürüyor)
    (gkslsrt, 12.11.2004 10:29)
  8. galatasarayın genç topçularının süper olduğu oyun.***
    (ultras, 12.11.2004 13:08)
  9. final maçlarında gömlek kravat pantolon giyecek kadar insanı manyaklaştıran oyunun ötesi bişey.
    (alayinaisyan, 07.03.2005 23:48)
  10. dünyada düşen futbol kalitesini birebir oyuncu özelliklerine yansıtması sebebiyle 5 yıllık bir cm fanatiği ve bağımlısı olarak en fazla iki hafta dayanabildiğim oyundur. oyunun cm 03/04 üzerine pek birşey koyamamış olması oyunun en büyük özelliğidir. yeniden değiştirilen arayüzü artık her yeni versiyonda yazıların küçültülmesi alışkanlığından dolayı kabak tadı vermiştir. bunun dışında ucuz ve süper kaliteli oyuncu azlığıyla büyük ve küçük takımlar arasındaki farkı en üst düzeye taşımıştır. misal şahsım için bir göbek defans oyuncusunda olmazsa olmaz özellikler olan hız ve zıplama özelliği 15'in üzerinde olan oyuncu sayısı yanlış hatırlamıyorsam 20'yi geçmemektedir ve bunların hepsi de bilindik,kodaman defanslardır,pahalıdırlar.
    belki bu gerçekten böyledir,bilinmez ama şu da sabittir ki oyunun zevki kaçmıştır. görüntü eklenmesiyle birlikte hızını kaybedip tadından bir parça yitiren cm serisi şimdi de özensiz ve oyunun zevki düşünülmeden hazırlanan oyuncu veritabanıyla,zamanında görüntü eklenmesine yaptığım muhalefeti haklı çıkartmıştır. yapımcılar bütün çalışmalarını görsellik üzerine yoğunlaştırarak oyunun içine etmişlerdir. cm5'in de çıkışıyla şahsımda şu düşünce oluşmuştur ki,sigames ve eidos yeniden birleşip esaslı değişiklikler yapmazsa cm efsanesi 2-3 yıl içinde biter. benim gibi birçok eski cm'ci de "abi hatırlıyor musun zamanında bir sharbel touma vardı,sahi ne oldu ona" tarzı muhabbetlerle ölen cm'nin ardından için için ağıt yakar hatta mevlüt okutur.
    (battal boy cekirge, 11.05.2005 00:25)
  11. bir arkadaşımın le mans ile ilk sezonunda 15 puan farkla şampiyon olup, kupayı da kazandığı, ikinci sezonunda şampiyonlar ligi finali oynadığı, üçüncü sezonunda ise her şeyi aldığı oyundur.

benim ise sarıyer'le 7 senede müzeme her şeyi koyduğum oyundur.
    (neverland, 11.05.2005 00:39 ~ 00:40)
  12. beşiktaşımızı alarak ilk iki hazırlık maçında alman ekibi hamburg'u 4-1 yenip aynı taktikle telekomspor'a 3-0 yenildiğim oyun.

iddialıyım şampiyon olacağım. *
    (hansvoralberg, 05.07.2005 08:42)
  13. ilginç olaylar doğuran oyun olmasının yanı sıra, bu doğurduğu olaylarla insanı kendi bünyesinden tiksindiren oyundur...

1860 münich alınmış, birinci sezonda alman kupası müzeye götürülmüş ve birinci lige çıkılmıştır, 22 maç, ligde fırtınılara estirilmektedir, kritik bir maç, 1860 münich stadında dortmun maçı, ligde müzmin ikincilikten birinciliğe yükselebilmek için tek şans lider dortmundu yenmek..

maç başlar...

odonkor ortalar, rosicky kafayı çakar, 0-1
    yeni transferleri klose 3 defansı çalıma dizer, kaleci ile karşı karşıya, aşırtır, 0-2
    rosicky hızla girdiği ceza sahasında yere düşer, hakem penaltı noktasını gösterir, 0-3 hakeme küfürler edilir, seri eksi oy veren ilan edilir, kasaya ufak bir fiske atılır.

ve en kötüsü dakikalar daha 24 ü gösteriyordur...

yavaşça camdan dışarı bakılır... fm de esen tüm fırtınalara rağmen, hayatın ne kadar durgun, ne kadar sakin ve dingin olduğu hakkında fikir yormak yerine, "ayarını sk*m senin hava gibi, bi esmedin" denir, sözde sıcak havaya sinirlenmişmiş de oyundan çıkıp bir bardak soğuk su içecekmiş gibi bilgisayara feyk atılarak kalkılır. tabii oyun kayıt edilmez, 24. dakkada 3 gol yemişsin, nereye kaydediyorsun.

su içilir.

bir kez daha fm nin başına gelinir.

aynı maç açılır.

alexandre song * ceza sahasında düşürülür, penaltı... münich adına 1-0
    ilhan mansız, shao jiayinin ortasında topla buluşur, gole giderken bir şey olur, spiker "dived!" diye bağırır, aha kart geliyor derken hakem penaltı verir, 2-0
    dakikalar 44ü göstermektedir.
    ikinci yarı; freddy adu kaleci ile topa zıplar, karar penaltı. adu ile 3-0

3 penaltı ile geçilen bu maçın sonucunda hakem değil fifaya, fiskobirlike bile şikayet edilmez, fm nin oyun motoru kutsallanır, "bundan sonra fm hakkında ileri geri konuşan, hakemleri eleştiren gelen birini görürsem üstüne marking 18 tackling 19 adam salacam, nefes alamıcak" türü sözler verilir...

ama tüm bunlar insanın kendinden tiksinmesini engelleyemez.

tanrım ben nasıl dönek oldum?
    (müyendis, 02.08.2006 17:16 ~ 17:22)
  14. (deniz mavisi, 25.02.2007 03:37)
  15. hakemin top ağlara giderken maçı bitirebildiği ve sizi bir yandan dumura uğratırken diğer yandan da çılgına çevirebildiği oyundur.
    (grasp, 27.07.2007 11:41)
  16. yazılırken çok farklı bir algoritma kullanılmış oyun. şöyle açıklamak isterim;

oyunda futbolcu özellikler -127 ile 127 arasında değişiyor. bu özellikler, tüm özellikler değil. genel olarak technical ve mental özelliklerin çoğu bu algoritmaya dahil. ancak physical özellikler yine 20 üzerinden değerlendiriliyor.

bu technical ve mental özelliklerden (-127, 127) arasında değerlendirilenler şöyle;

technical attributes

crossing
    finishing
    heading
    dribbling
    long shots
    marking
    passing
    tackling
    first touch
    technique

mental attributes
    creativity
    anticipation
    decision
    positioning
    off the ball
    composure
    concentration

gelelim -127 ile 127 olayına. kullanılan algoritmada -127, fm sayfanızdaki 1 puanına geliyor. misal bi oyuncunuzun orta açması 1 ise bu onun bu özelliğinin algoritmada -127 ile -120 arasına tekabül edeceği anlamına geliyor. ancak futbolcunuzun özelliği 127 olursa bu 20 değil 36 anlamına geliyor.

yani aslında futbolcu özellikleri 1 ile 20 arasında değil, aslında 1 ile 36 arasında seyrediyor. ancak bu özelliklerin dağılımı eş aralıklarla değil. yani tam 0 noktasında futbolcu 17 değerine kavuşmuyor. 12 oluyor değeri. burda farklı bir algoritma devreye giriyor. onu çözemedim. ama özelliğin 17 den 20 ye çıkması için periyotlar arası değerler genişliyor.

peki bu sistem ne işe yarıyor bu oyunda? şöyle anlatayım. bazı oyuncuların özelliklerinin göründüğünden daha iyi olmasını sağlıyor. misal sallıyorum, martin palermo'nun finishingi 20 olarak gözüküyor. bir diğer futbolcumuz da jared borgetti olsun. onun da finishing 20 olsun. diğer tüm özellikleri aynı olsa bu oyuncuların teoride birbirlerinin kopyası olduğunu söylemek mantıksız olmaz.

ancak kodlama işlemi yapılırken martin palermonun finishingi (-127, 127) li sistemde diyelim ki 47 olarak kodlanmış. bu tam olarak 20 rakamına tekabül ediyor.

ama jared borgetti? onun finishing i 87. yani jared borgetti aslında kaleye 27 finishing iel şut çekiyor. ama biz onu yine de 20 finishing i var diye görüyoruz.

yani jared borgetti, martin palermodan daha iyi şut çeken bir oyuncu halinde. ama biz bunu anlayamıyoruz..

bu yüzden oyundaki futbolcuların bazı özellikleri daha çeşitli ve satın alacağınız şu yukarıda listelediğim özellikleri 20 olanlar birbirlerinden farklı olabiliyor.

yeni çıkan bir kaç oyuncuda dribbling özelliğinin 20 olduğunu, ama (-127, 127) li sistemde aslında bu özelliğin 117 olduğunu gözlemledim. bu adam topu 34 ile sürüyor. 2d ekranında nasıl mı gözüküyor? topu önce ayağına alıyor. kanada gidiyor. önüne ne çıkarsa (hakem bile) çalımlıyor. kanattan 50 metre top sürüyor. önüne gelen herkesi maymun ediyor. içeriye doğru girip edip pas veriyor. ya gol oluyor ya da gol kaçıyor. bazen kaleye vuruyor. gol olursa aynı golü seçiliyor.

bu adamları maç başına yaptıkları run sayılarından gözlemleyebiliyorsunuz. bazı oyuncular kanatta oynarken maç başı 20 run falan yapıyorlar. bu runlar kendilerine rating olarak dönüyor. işte o oyuncular dribbling i aslında 20 değil, 20 den daha fazla olan oyuncular. (gerçi dribbling i 15 olan bir oyuncu da bu kadar run yapabilir ama özelliği maskelenmiş oyuncu kadar etkili olmaz o runlar)

eğer dribbling ile finishing i bu 127 li sistemde en az 100 olan adam olursa, maç başı en az 5 gol atıyor. çünkü herkesi geçiyor ve kaleciler çaresiz kalıyor. target man ise, sahada katliam oluyor.

eğer defansif özellikleri en az 100 ise adam geçirmiyor. her tackling i key oluyor. tüm kafa toplarını alıyor.

en sevdiğim ise passing, technique ve creativity si 100 üzerinde olan adamlar. gerçek oyunda daha göremedim. ama editörden denediğimde bu adamların maç başı fiks 70 pasla oynadıklarını, pas isabetlerinin %90 a yakın olduğunu ve bi çok key paslar atarak takımı sırtladıklarını görüyorum. 10u yaşıyorum.

neyse efendim, bu kadar yazdık. oyun hakkında da yorum yapalım. iyi değil, güzel değil. ancak kanımca çok ama çok eğlenceli bir fm oyunu.
    (conquistador, 04.11.2008 13:01 ~ 13:30)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil