kod adı gran paradiso. alpha olması, memnun kalmayıp silenleri daha da az memnuniyet ile bırakmaya çalışmış tarayıcı. uninstall ettikten sonra hala extensionlar gran paradiso'ya bağlı kalıyor, benim sistemimde çok daha ilginç etkisi ise sanki monitör testi yapılıyormuş gibi monitörümün düz renk şekilde kalması, alttan işlemlerimi yapabilirken monitör görüntüsü paralize olup kaldı.
henüz "alpha" sürümündedir. macera aramıyorsanız alpha sürümlerden uzak durun. bunun daha beta'sı var, rc'si var; aylar var yani.. bu haline bakıp yorum yapmak doğmamış çocuğa don biçmek. tam sürümü çıksın gerekirse birlikte itin götüne sokarız. o zamana kadar:
(bkz: sakin)
yamulmuyorsam history ve bookmark gibi özellikleri sqlite kullanıp kontrol edecek olan geliştirme aşamasındaki ff sürümü (kaynak bulursam daha çok sevineceğim).
firefox 3'te getirilen güvenlik temelli yenilikler başlıca şu şekilde olacak:
. tek tıkla site bilgisi (adres satırının solundaki simgeye tıklayınca sitenin güvenlik derecesi gösteriliyor. şifreli, güvenli bir site ise yeşil, şifresiz ise sarı renkte bilgilendirme ekranı çıkıyor)
. kötü amaçlı yazılımdan ve sahtekar sitelerinden korunma (kötü amaçlı yazılımlarla ilişkilendirilmiş olan sitelere ve sahtekarlık amaçlı kullanılan sitelere erişim engelleniyor, ekrana bu yönde açıklayıcı uyarılar geliyor, "beni buradan kurtar" butonuna tıklayınca, sayfa google'a yönleniyor.)
. güncelliğini yitirmiş/hata içeren eklenti ve yamaları otomatik olarak devre dışı bırakma.
. çalıştırılabilir dosyaları indirirken, otomatik olarak antivirüsü haberdar etme.
bir süredir kullandığım ve oldukça memnun kaldığım geleceğin firefox versiyonu. beta olmasına rağmen son derece stabil ve hızlı ama eklenti olayı şuan çok kısıtlı, yine de çekinmeden deneyebileceğiniz bir versiyon olmuş bu.
arka planda kendi kendine çalışırken işlemcinin yüzde bilmemkaçını kullanıyor olması, kimi zaman kapandığında hala işlemciyi ve hafızayı rahat bırakmaması, öldürücü yavaşlıktaki rendering'i, çok sayıda statik içeriğe link içeren sayfalarda (örn. facebook) transferring data iğrençliği gibi firefox'a özgü müthiş şeyleri saymazsak çok da kötü sayılmaz.
safari beta'dan çıktı, aslanlar gibi geldi dibine dayandı onu ne yapacaklar bilemiyorum. beş senede bu kadar geliştirebildiler ancak terakkilere hız vermeleri şart.
hala test aşamasında. denemek ve firefox hakkında bilgi edinmek için güzel bir fırsat. explorer ın o kazulet halinden sıkılanlar için çok ideal bir tercih. ama ram den çok yiyor pezvenk. tabi explorer a göre. yoksa o mu daha çok yiyordu ? ctrl alt del de yapamıyorum... görev yöneticiniz devre dışı dedi. lan noluyo ?
kızıltilkimin 2. sürümünden daha hızlı olduğu net ve açık. bir önceki versiyonla arada çok büyük farklar elbette yok, fakat küçük düzeltmeler, yeni küçük detaylar tilkimin güzelliğine her geçen gün biraz daha güzellik katıyor. ayrıca pek çok eklenti henüz ne yazık ki ve kozmos kahretsin ki çalışmamakta, özellikle de foxytunes'u çalıştırmaması içimi cız ettirmekte ve explosions in the sky'a kederle "bizim oynatıcı nereye gitti hacı?" gibi sözler söyletmekte. çaresizlikle susuyorum gökyüzündeki patlamalara, kızıyorum, ancak bir an için ie ile geçen renksiz ve kısır ve gerici günlerimi hatırlayınca, hemencecik de bağışlıyorum tilkimi.
görünüşündeki değişiklik dışında indirme sayfasında arama özelliği bulunuyor ve browser'ın sağ alt köşesinde n dosya indiriyolar(n dk kaldı) yazıyor. hoş olmuş. (2'de de yazıyordur ve ben de görmemiş olabilirim)
beni en sevindiren özelliği 2 serisinden daha hızlı açılması oldu. bıçak gibi valla... neydi o 2 serisi ya.. aslan gibi makinalara yakışmıyodu o açılış şekli. en çok tıkladığımız şey geç açılsın olacak iş mi?
rc3 versiyonu çıkmış olmasına rağmen hala tablo yapılarında sorunlar yaşayan tarayıcı. hız konusunda da çok fazla performans göremedim 2'ye göre. yine de daha kullanışlı gibi.
mozilla'nın sayfasının göçmesine sebep olan son firefox sürümü.
edith piaf: eğer siteye ulaşamadıysanız aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. ancak download day kapsamında olup olmadığını bilmiyorum o yüzden boşuna küfretmeyin bana.