belki ilginizi çeker
  1. · sözlüklerin faydaları
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · günün tek şarkılık özeti
  3. · boylumlama
  4. · google wave
  5. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  6. · çok istenip de olunamayan meslekler
  7. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  8. · güzel temennili bez afiş
  9. · ekonomist

finans ve maliyenin eş anlamlı olması sorunsalı  

1. söylendiğinde kulağa hoş ve kalantor gelen (son yıllarda da popüler olan) "finans"ın aslında yıllardır kullandığımız "maliye" anlamına gelmesidir.

bu karmaşanın yol açtığı sorunlardan birkaç tanesine bakacak olursak:

- harvard'da mba yapmakta olan concon gencimiz, "ya baba ben finansa yoğunlaşıcam" derse, yakışıklı gözükür, karizmatik gözükür, kız kaldırır. ama türkiye'nin x idari fakültesindeki çalışkan kardeşimiz "ya hoca ben maliyeci olucam galiba" derse arkadaşları onun ezik olduğunu düşünür, zavallı arkadaşımız aşşağılanır, hatta dışlanır.

- kız arkadaşına "yaa sevgilim benim yarın 'public finance' sınavım var, bugün buluşamayız" diyen insanın dengeli bir seks hayatı olduğu düşünürdük. ama aynı insan, aynı kıza "kamu maliyesi" deseydi daha öpüşme seviyesine bile gelemediklerini düşünecektik.

- adı finansbank olan banka, eğer adını türkiye'de maliyebank yapsaydı, çoğu insan "üüf maliyabank'mı çok kuyruk vardır orda" diye düşünecek, zamanla ziraat bankasını, maliyebank ile karıştırmaya bile başlayacaktı.

kısacası:
    - finans in
    - maliye out
    (çarut, 30.12.2005 00:27 ~ 00:27)
  2. (böcek, 30.12.2005 00:34)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil