filtre   

adana çık aradan

1. sayısal ya da analog bir işaretin istenilen kısmını geçiren istenmeyen (gürültü gibi) kısmını geçirmeyen, belli bir band genişliği, merkez frekansı olan süzgeç. modemlerde ve birçok yerde kullanılır.
    (giberling, 11.12.2004 15:32 ~ 15:33)
  2. (bkz: dallama filtresi)
    (man on the moon, 11.12.2004 16:49)
  3. karadenizli arılara şu şekilde anlatılabilecek fotoğraf hedesi:
    karadağ ormaninda
    kovaladim ayiyi
    hava sislendugunde
    kullaniruk sariyi

baktum karşida rize
    taktum bi polarize
    net ettum besyüzlugu
    geldik yarlan göz göze

mavi renkli filitre
    tenleri koyi eder
    süt beyazi fadimem
    birdanbire oldi esmer
    (comatose, 27.01.2005 00:42)
  4. (bkz: polarizer filtre)
    (bkz: nd filtre)
    (bkz: uv filtre)
    (bkz: skylight filtre)
    (bkz: close-up filtre)
    (comatose, 27.01.2005 00:48 ~ 00:49)
  5. (bkz: süzgeç)
    (solti, 28.06.2006 14:17)
  6. içme suyu arıtma tesislerinin olmazsa olmazı, en önemli adımı, tesisin kalbi olarak niteleyebileceğimiz yapı.

bu yapıda, çeşitli kimyasal işlemlerden geçirip bulanıklığını ve rengini aldığımız suyumuzun kalan pisliğini(flok derler bu parçacıklara) ve mikro organizmalarını(bakteri, virüs, vs.) tutmaya çalışırız. aslında yapılan işlem, suyun doğal yoldan arıtılma işlemini hızlandırmak, su kaynaklarımızı ve toprağımızı temiz tutabilmektir.

filtre yatağı, genellikle kum, çakıl ve kömürün türevlerinin tabaka şekline getirilmesiyle tasarlanır, tabii suyun o noktaya geldiği karakteristik göz önünde bulundurularak.

aklınıza takılmış olabilir, "ee filtre pisliği tutuyor da sonsuza kadar tutmaya devam mı ediyor" - tabii ki hayır, pislikleri tutan filtremiz zamanla tıkanır ve tersten yıkanmaya ihtiyaç duyar(geri yıkama), bu da tabii filtreledimiz suyla yapılıyor.(ne demişler kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.)

şimdi de diyeceksiniz ki, geri yıkadığımız filtrenin çamurlu suyu nereye gidiyor? - efendim o da arıtılıyor, o çamur da çamur arıtma tesislerine gönderilip bir takım işlemlere tabi tutularak doğaya en az miktarda atık bırakılır.
    (milwaukee, 30.12.2006 12:34)
  7. doğal gazın taşınması sırasında da büyük önem sahibi bir işlemdir. zira yüksek hızla hareket eden doğal gazın içinden sıvı ve katı partiküller arındırılamazsa, boru çeperlerinde, regülatörlerde ya da çeşitli gaz ekipmanlarında korozyon, aşınma gibi problemlere yol açar. filtrasyon hayatidir.
    (solti, 30.12.2006 13:11 ~ 13:12)
  8. (bkz: adult filter)
    (lucifer, 30.12.2006 19:22)