belki ilginizi çeker
  1. · balık hafızası
  2. · fil sikmek
  3. · her boku hatırlayan insan modeli
  4. · bir database olarak anarko
  5. · ilkokul numarasını unutmayan insan
  6. · akrep burcu kadını
  7. · erkekte maç hafızası
  8. · big smoke
  9. · filler de hatırlar
  10. · beren saat
gündem
  1. · çok istenip de olunamayan meslekler
  2. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  3. · bir kadının bilmesi gerekenler
  4. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  5. · fotoğraf makinası olmayan japon
  6. · ezel
  7. · demokratik sol halk partisi
  8. · boylumlama
  9. · zekeriya beyaz

fil hafızası  

1. (azwepsa, 05.01.2005 13:08)
  2. filler zıplamıyor olabilirler (gerçi iki adet tuğla yardımıyla bal gibi zıpladıklarına ilişkin evliya çelebik anlatılar yok değildir), ama acayip hatırlama kabiliyetleri vardır (nitekim tuğlalı anlatının bir bölümü de buna ayrılmıştır).

wilbur smith beyin afrika serüvenli kitaplarında fillerin bu yeteneklerine bolca yer verilir. tabi bunu şiddetle iddia edemem, beni hatırlayan bir file rastlamadım şimdiye dek, lakin bırakın hatırlamayı, asla unutmadıklarına dair tevatürleri de es geçmemek gerekir.

bu iddiayı konu edinmiş bir kanada reklamı izlemiştim. afrika'da safariye çıkmış baba oğul yavru bir fille karşılaşıyorlar. çocuk elindeki çikolatayı yavru file verecekmiş gibi yapıyor, ama tam fil hortumunu uzatıp çikolatayı alacağı anda veled-i zina diyebileceğimiz bu insan yavrusu çikolatayı geri çekiyor ve bu minvalde yavrucağızı üç beş kere kandırıyor.

sonra efendim, görüntü değişiyor, aynı reklamda başka bir sahnedeyiz. hawai gibi bir yer, çıtır gogenimsi hawaili, yok yahu, tahitili kızlar tursitlere çiçekten yapılmış taçlar, madalyonlar filan takıyorlar. ne alakaysa filler filan geziniyor ortalıkta. orta yaşlı, kel amcanın biri çikolata yiyor kenarda. derken buruş buruş yaşlı bir fil amcanın elindeki çikolatayı kapıyor. sonra anlıyoruz ki yıllar yıllar önce o fili çikolata verecekmiş gibi kandıran çocukmuş bu amca. tam hatırlamıyorum reklamın sonunu, ama böyleydi sanırım. o hortumdan bende olsa unutmazdım tabi.
    (muzevir, 14.11.2005 16:05)
  3. oldukça kuvvetli olan hafıza çeşitidir. fi tarihindeki kısa bir olayın bile hafızalarında yer ettiği bilinmektedir. agatha christie filler de hatırlar adlı romanında seneler önce gerçekleşmiş bir cinayeti, çözmeye çalıştığı dönemde çok yaşlı olan ancak hafızası kuvvetli olabilecek insanların belleğine başvurarak çözmektedir... bu insanları da fil olarak tanımlar..
    (cheetosyiyenpenguen, 25.08.2006 16:49 ~ 16:53)
  4. zaman zaman çok acı verici olabilir.
    (seashell, 13.05.2008 22:14)
  5. her ne kadar " aaa ne güzel bir şeymiş! " gibi gözüksede temelde üzüntüyü beraberinde getirir.siz insanların her dediklerini,ilgi alanlarını,özel günlerini,hoşlandığı yada hoşlanmadığı şeyleri,yaşadığınız neredeyse tüm anıları hatırlıyorsanız üzülmeye mahkumsunuz demektir.

birine oblomov'u hediye ettiğinizde onun gözleri doluyor ve size " bu benim okumayı en çok istediğim kitap " diyorsa,sonrada kalkıp " ama nerden bildin " diye soruyor ve sizde " bir keresinde sen bana söylemiştin " diye yanıtlıyorsanız..bu anı hatırlayan tek kişi sizseniz işte o zaman neden her şeyi,her ayrıntıyı aklınızda tutabildiğinize küfretmenize sebep olandır.
    (magnetic resonance, 05.08.2008 21:42)
  6. bazı kızlarda bulunan ve hayatı erkeklere zehir etmeye yaran bir kavram.
    (bir acayip adam, 13.01.2009 00:44)
  7. hafızası kuvvetli insanlar için kullanılan bir tanımlamadır.
    (sakura, 23.04.2009 14:56)
  8. (hilde, 28.11.2009 16:17)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil