fikriye *

adana çık aradan

1. mustafa kemal'in üvey babasının kızkardeşinin kızıdır.ama onu gerçekten tanımlamak istersek atatürk'ü hiçbir karşılık beklemeksizin,deliler gibi seven tek kadın demek doğru olacaktır.milli mücadele yıllarında mustafa kemal'in yanında yer almış,bir süre sonra da çankaya'da köşkün hanımı olmuştur.direksiyon binasında kaldıkları dönemde aralarında bir imam nikahı da kıyılmıştır.büyük taarruz sırasında mustafa kemal latife hanım'la tanışır ve kendisinden oldukça etkilenir fakat bu durumdan fikriye'nin haberi olmaz.daha sonra fikriye verem tedavisi sebebiyle almanya'ya sanatoryuma gider.orada mustafa kemal'le latife hanım'ın evlilik haberini alır ve istanbul'a döner fakat ailesi ankara'ya gitmesini engeller.o bir yolunu bulur ve ankara'ya gelir.abisinin dayısının oğlu fuat bey'in yanına gider fakat onu bulamaz ve faytoncuyu köşke yönlendirir.köşkte hemen tanınıp içeri alınır ve ziyareti mustafa kemal ve latife hanım'a haber verilir.tahmin edileceği üzere latife hanım bu durumdan hiç hoşlanmaz.kalacak bir yer bulunana kadar köşkte misafir olarak kalmasına karar verilir fakat latife hanım ertesi gün fikriye odasındayken yüksek bir sesle bağırarak kendisini kovar.fikriye halsizliğine rağmen bir otele gider ve ertesi gün istanbul'a dönme kararı alır.gitmeden önce son bir kez paşasına veda edecektir.o gün faytoncu bir kez daha arabayı köşke sürer mustafa kemal'e fikriye hanım'ın geldiği söylenir fakat latife hanım görüşmeye izin vermez ve fikriye gönderilir.fikriye kafasında binbir düşünceyle faytona biner ve az ileride bir el silah sesi duyulur.işte bu noktada iki iddia vardır.birincisi fikriye'nin intihar ettiğidir.ikincisi ise cinayete kurban gittiğidir.bu iddianın sahipleri kanıt olarak fikriye'nin götürüldüğü hastanede "katiller, beni vurdular" diye bağırmasını ve kurşunun sırtından çıkarılmasını gösterirler.başka kaynaklarda ise göğsünden girdiği söylenmiştir.fikriye 9 gün yaşar ve o hastanede ölür.
    gerçek ne olursa olsun bence bu olay atatürk'ün yetersiz kaldığı belki de tek olaydır.fikriye'nin ölümüyle sonuçlanan olaylar zincirinde hataları vardır.nitekim bu olay onu da derinden etkiler.yıllar sonra birgün kardeşi makbule'ye şu sözleri söyler:
    "iki kadın beni sevdi.biri ben olduğum için,hiçbir şey beklemeden.öteki ise mevkim için."
    (piedra, 14.01.2007 18:45 ~ 15.01.2007 07:00)

2. atatürkün aşık olduğu kadın fakat annesi iyi eğitim görmüş biriyle evlenmesini ister kardeşide hiç sevmez zaten fikriyeyi sonuçta ulu önder iyi eğitim görmüş latifeyle evlenir fakat hiç bir zaman mutlu olmaz zaten yaklaşık 2.5 sene evli kalıp ayrılır, hastalanınca atatürk tarafından yurt dışına gönderilir fakat atatürkün evlendiğini öğrenince onu görmeye gelir fakat kabul görmez hatta latife hanım tarafından kovulur bunun üzerine atatürkün hediye ettiği silahla faytonda kendini vurur ve intihar eder !!!!! fakat gerçekten öylemedir muamma.
    (korelle, 02.10.2007 17:25)
  3. karizması ve yeteneği ile dünya tarihine adını kazımış bir adamın sevda konusundaki tecrübesizliğidir fikriye.
    fikriye alaturka türk kadınıdır, erkeğine kendini adamaya ve şartlar ne olursa olsun o'nun yanında olmaya eğilimlidir.
    fikriye hesap kitap bilmeden sevebilendir , kendi halindedir, sohbet meclislerinde ahkam kesmeyenlerden,susup dinleyenlerdendir.
    mustafa kemal'e paşam diye hitap edendir.
    üstün bir zeka, çok iyi bir eğitim, batılı bir medenilik seviyesinden yoksun olduğu için tercih edilmeyendir.
    gerçek aşktır fikriye
    leyla-mecnun, aslı-kerem hikayelerine taş çıkartacak aşktır onunku paşasıyla hayalini kurduğu hayatta.
    hayatı boyunca savaşmaktan, mücadele etmekten fırsat bulup kadın sevgisini yaşayamamış idealleri herşeyden değerli bir adam aşkı tercih ederse ne olur etmezse ne olur bilemez ve uzaklaştırılmasına izin verir fikriye'nin, o hayatı boyunca halkı için , örnek olmak için yaşamıştır ya evinin kadınını da türk insanına rol model olarak seçmiştir. fikriye rol model olamaz alaturkalıktan yeni sıyrılmaya çalışan halka , o kendisi halktandır çünkü.
    ama kendisini dolaylı olarak reddeden, hayatından çıkaran ve avrupa medeniyetini her anlamda halkına tanıtmaya çalışan o erkek aslında kendisi de bir yanı hep alaturka kalandır.bu yüzden tuhaf gelir arkadaşları arasında resmi eşinin kendisine kemal diye seslenmesi , bu yüzden sindiremez "yeter artık çok içiyorsun" azarlarını. bu yüzden içselleştiremez kahvesini yapanın eşi değil de yaverler olmasını .ve bu yüzden unutamaz fikriye'sini ve uzaklaştırır hem kalben hem resmen eşi dediği kadını kendinden. bu yüzden özrünü dilemez eşinden, dolmabahçe'nin bahçesinde oynaşırken hayvanlarla " fikriye, bak " deyivermesinin...
    yarım kalan türküsüdür fikriye, mustafa kemal in...paşasının...
    (bilginsel, 02.12.2007 20:53 ~ 20:55)