futbolcuların mıknatıslı kramponlarını her zamanki gibi gururla giyeceğine inandığım fifa serisinin bir sonraki copy-paste ve biraz makyajla piyasaya sürülecek , öncekilerden her zamanki gibi 3 ya da 5 tane farkı olacak arcade futbol oyunu.
ben zaten gördüm ea binasının içinde adamlar winning eleven oynuyordu.**
pes'i geriden takip ettiklerini düşünürsek bir yenilik olarak(!) transfer sezonunda oyuncuların takas edilebilmesi gündeme gelebilir. belki yine pes'teki gibi olacak şekilde istatistik kısmı düzeltilebilir. atılan goller lig ve kupaya göre ayrılır. zira şimdi hepsi bir tutuluyor. daha başka ne olabilir derseniz konami'ye sormak lazım.
zorluk derecesinin biraz daha artmasını temenni ettiğim oyun. çünkü biraz ustalaştıktan sonra manchestera yada barcaya 6-7 gol atmak insana keyif vermiyor bir süre sonra.
hala futbolcuların formalarının şortlarının içine sokulu olduğu oyundur.oyunu yapan adamlar topçuların efendi hallerini mi seviyor yoksa detay özürlü müdürler bilinmez.
insanların 2000-2005 seneleri arasında tanıklık ettiği fifa serileri rezilliğinden dolayı aşırı derecede önyargılı yaklaştığı futbol oyunudur. oturup bu yazacaklarımı 2006 yada 2007 için de yazabilirim ancak 2008 de "artık herhalde bir son bulur" dememe rağmen hala devam ettiği için son hedefi, fifa 2008 e önyargılı yaklaşanlar olacaktır yorumlarımın.
şöyle bir inceleme yapacak olursak nedir iyi yada kötü beklenen özellikler?
senelerdir fifanın tatmin edemeyen en büyük eksiklerinden biri taktiksel yönetim anlayışıdır. oyun her ne kadar simülasyon diye yedirildiyse de kontrolleri seçtikten sonra karşımıza çıkan taktik ekranında 4-4-2 gibi sıradan ve opsiyonellikten uzak basit taktikleri ayarlayıp oyuna girerdik. son senelerde "man marking" denilen adam adama markaj olayını getirdiyseler de oyuncular, futbolcuların sahadaki pozisyonlarını birebir ayarlama gibi bir özelliği büyüteç ile aramışlardır. fifa 2008 artık bu konuya da el atmış ve çok ayrıntılı bir taktik menüsü ayarlamıştır. ronaldinho'yu artık sağ arka korner noktasının 5 metre kuzeyi ve 2 metre güneyine ayarlayabileceksiniz.
grafik olayına en son değinmek istiyorum ancak ondan önce bir kaç grafiksel ayrıntıyı gözden geçirelim. fifa yıllardır grafik üzerine gitmiş ve oynanabilirlik neyim unutmuştur. ancak 2006 ve 2007'de (piyasayı pes'in ele geçirmesi üzerine) mecburen oynanabilirliğe de "dokunmaya" başlamıştır. tatmin etmişmidir? evet ve hayır. evet kısmını şöyle açıklayabiliriz. fifanın en ilgi çekici özelliği oyuncuların motion capture gibi detaylarının diğer bütün futbol oyunlardan daha gerçekçi tutulması ve izlerken gerçek bir maç izliyomuş havasına kaptırmasıdır. bu görsel bir artı ve oyuncuların bireysel yapay zekalarının gelişmiş olmasına delalettir. ancak bu, bütün oyunun, aslında bilgisayarın, yapay zekasının süper olduğu anlamına gelmez. bilgisayara karşı oynuyorsanız 5 yaşında çocuk ile oynuyormuş hissi verdiği anlar olacaktır ki bu açıkcası 2008'de her ne kadar "giderdik efendim rahatça oynayabilirsiniz" deseler de çok büyük beklentiye girmememiz gereken bir ayrıntıdır. çok iyi beceremiyorlar yapay zekayı çünkü.
hayırlısı diyelim ve başka bir görsel ayrıntıya geçelim. aslında hem görsel hem fiziksel desek de formaların hareket şekilleri (oyuncunun mesh'i ile fiziksel etkileşimli olması) futbolcunun top ile temasının tamamen poligon düzeyinde hatasız olması ve futbolcuların birbiri ile olan temaslarındaki motion captureların aşırı senkronize olması oyundan en büyük beklentilerim. sonuç olarak pas istediğim zaman atması zaten var olan birşey ancak bunu olabildiğince gerçekçi yapması çok daha önemlidir.
kardeşim geç bunları bize oyunun oynanabilirliğinden bahset diyecek olursanız bilgisayar yapay zekası konusunda konuşup göt olmak istemiyorum, bekleyip göreceğiz ancak umutluyum. oyuncuların dehşet pas kombinasyonları ve akıllı oyunlarına şahit olmuşluğum (izlediğim tanıtım videolarından) vardır ancak yine de çok övmek istemiyorum.
bu sene bir de oyuna yeni bir özellik getirmişler efendim. tek bir oyuncuyu alıp yönetebiliyoruz. çok merak ettiğim ve senelerdir hayal ettiğim bir özellik olmasına rağmen tek başına değil de arkadaşlarla birlikte oynanırsa sıkmayacak cinsten olduğunu düşünmekteyim.
bu kadar yazıyı yazma mecburiyetinde hissettim kendimi çünkü ben bir fifa fanatiğiyim. fifanın 96 senesinden beri çıkan bütün oyunlarını takip ettim. her ne kadar fanatiğim desem de bütün sıçış dönemlerinde pes oynadım durdum ve hiç bir zaman "bmw mi mercedes mi? galatasaray mı fener mi? gibi pes mi fifa mı?" tartışmalarına girmedim girmem de. ikisinin de farklı ve güzel özelliklerinin olduğunu düşünüyorum. keşke birleşseler beraber oyun çıkarsalar diye bile düşünüyorum. ancak her sene insanların belki de haklı önyargıları sonrasında "acaba farklı oyunları mı oynamaktayız?" diye bile düşündüğüm oluyor. dolayısıyla haklı olduğuma emin olduğum tek konu herkesin fifa konusunda bir şekilde haklı olduğudur.
not: aman yaa oyna gitsin çok uzattım.
demo ile gelen edit: evet demoyu oynadım ve derhal internete girip uzunca bir araştırma yaptım. dedim bunda pek gelişme yok. yani "youtube'da izlediğim oyunla bu aynı değil, ne bu ya?" gibisinden haykırmalar yaşadım. efendim bir giri daha yazmayacağım edit ile yetinin; olayın özeti şöyle:
forumlarda insanlar haklı olarak "ea sıçtı bu sefer 2007'nin aynısı" demişler. ben bunu fifa fanatiği olarak kendime yediremedim ve "vardır bir olayı elbet" dedim araştırdım, meğersem next generation adlı bir oyun motoruymuş bütün bunların sebebi. ea sports firması oturmuş yeni kodlar yazmış, yeter demişler artık ağır simulasyon olsun, eksiksiz olsun. yeni yazdıkları next generation motorunda top fiziği rüzgardan bile etkilenebilir durumda olduğu için şu anki 2007 motorunun kullandığı işlemci gücüne göre 34 kat daha fazla işlemci gücü harcamaktaymış. grafikleri kapatsalar, en düşüğe çekseler bile yapay zeka, oyuncuların hareketleri gibi şeyler aşırı gerçekçi olduğu için malum işlemcilerimiz kaplumbağa gibi kalıyormuş. şu anda piyasada böyle bir işlemci gücünü karşılayacak pc sayısı çok az olduğu için karar vermişler "biz bu next generationu sadece ps3 ve xbox 360 için çıkaralım, pc, psp ve ps2 gibi diğer platformlara fifanın eski jenerasyon motoruna modifiye çekerek taşıyalım" diye. dolayısıyla pcdeki fifa 08, geçen seneki fifa 07'deki büyük eksikliklerin bi kısmı giderilmiş ve biraz daha iyileştirilmiş şekilde çıkacak. buna alışmamız ve işlemcilerimizin gücünü kabullenmemiz gerekmektedir. ha elbette bir ps3 sahibi arkadaş varsa elbet ağzımızın suyu akmalıdır çünkü asıl fifa ondadır.
bugün demosu yayınlanmış olan oyundur...fifa 2007 den pek farklı değildir fakat hava topları mücadeleleri omuz omuza mücadeleler gibi olaylarda oyuna süsler katılmıştır
maç içerisinde sadece bir futbolcunun da kontrol edilebileceği oyundur. kameralar daima kontrol edilen futbolcunun üzerinde olacak, ara paslarında kaçabileceği yerler, ofsayt durumları, markaj uygulayacağı oyuncular bir uyarı sistemiyle kullanıcıya bildirilecektir. hayırlısı. merakla bekliyoruz.
zorlaşmış.arapaslar,ortalar,uzun paslar öyle çat diye yerine gitmiyor.baya alakasız yerlere gidebiliyor.uzaktan gol atmak ve frikik atmakta zorlaşmış.
yada ben daha alışamadım diye bana öyle geliyor.
ayrıca top biraz büyük sanki..
reklam panolarına çarpan topun hızlanarak geri döndüğü yegane futbol oyunu.
onun dışında beklediğimden daha iyi çıkmıştır oyun. eğer top kontrolü olsaydı oyunda notu daha iyi olabilirdi. "be a pro" modu ise yıllardır beklediğim bir mod ama kameranın topa sabitlenmesi sikip atıyor bu modun güzel yanını, umarım bir yama ile düzeltilir bu salak kamera. ayrıca çalımlardaki çeşitlilik güzel olmuş. dünyadaki çoğu büyük ligin lisanslı olması ve bazılarının ikinci ligi de olması başka bir artısı.
grafiklerde de nex-gen olayı kendini göstermemiş ayrıca.
kısaca, fifa hala bildiğimiz fifa. yerinde sayıyor.
ıkınıp sıkılıp saatlerce oyanamızdan ve takımı şampiyon yapmanızdan sonra herhangi bir video nun araya girmemesi ile sikerim böyle aşkın ızdırabını dedirtmiş oyundur. ayrıca şampiyonluk maçında stadın yarısının boş olmasıda hoş bir ayrıntı olmuş tebrikler ea.
statların kenarları neden boş bende bu ayrıntıya takıyorum 2 senedir.nerde görülmüş ist belediyespor ile barcelona'nın aynı sayıda taraftara oynadığı..
ayrıyetten kendi bilgisayarımada yükleyemedim oyunu adobe falan filan birşeyler dedi oruçlu ana denk gelincede pek içli dışlı olamadık kuruluma 4 kez yükleyip kaldırdık kısa zamanda komple yüklemeyi düşünüyorum , zaman öldürgeci niyetine oynayacağız artık...
daha geniş bir müzik listesine sahip olan ea oyunu. türkçe bir şarkı olmaması üzmüştür.
fifa2008 soundtrack listesi:
* !!! - all my heroes are weirdos
* apartment - fall ınto place
* art brut - direct hit
* aterciopelados - paces
* babamars - the core
* bodyrox feat. luciana - what planet you on?
* bonde do rolê - solta o frango
* camp - from extremely far away
* carpark north - human
* céu - malemolência
* cheb i sabbah - toura toura: nav deep remix
* css - off the hook
* datarock - fa-fa-fa
* digitalism - pogo
* disco ensemble - we might fall apart
* dover - do ya - follow the city lights
* heroes & zeros - ınto the light
* ıvy queen - que lloren
* junkie xl - clash
* jupiter one - unglued
* kenna - out of control (state of emotion)
* k-os - born to run
* la rocca - sketches
* lukas kasha - love abuse
* madness feat. sway and baby blue
* maximo park - the unshockable
* melody club - fever fever
* mexican ınstitute of sound (mıs) - el microfono
* modeselektor feat. sasha perera - silikon
* noisettes - don’t give up
* pacha massive - don’t let go
* peter bjorn and john - young folk
* planet funk - static