fethullah gülen yandaşı olan kimse
fethullah gülen'e hocaefendi diyen guruptur. bunlar bazen tv kanallarında da sık sık görülmektedir.
insanların isimlerinin sonuna "-cı, -ci" ekleri getirerek, birlik içinde yaşamayı çekemeyen, farkında olarak ya da farkında olmadan çeşitli amaçlara hizmet eden veya ettirilenlerin, sırf bir insanı seviyor diye diğer insalara, daha onları tanımadan veya tanımaya çalışmadan taktıkları isimlerden sadece biri.
diğerleri için;
(bkz:
sağcı)
(bkz:
solcu)
(bkz:
nurcu)
(bkz:
gerici)
(bkz:
şeriatçı)
...
fetullah hoca efendi hazretlerine gönülden bağlı hatta sadece onunla gerçek milliyetçiliğin geleceğini savunan (bkz:
zaman gazetesi)insanların da içinde bulunan insan topluluğu.tek tipleşmişler de diyebilirsiniz. (bkz:
yavaş gel)(bkz:
saçın başın dağılmasın)
çok uzaklardan gelen edit: aramızda fetullahçı çokmuş
(atman, 14.02.2007 01:57 ~ 22.02.2007 13:45)
türkiye'ye yararı olduğu düşünülen aksine tam anlamıyla zararı olan insandir.
üzerine fetullah gülen'in "biz şucu bucu degiliz eger bişeyci olmamız gerekiyorsak muhammetciyiz onun taraftarıyız onun izinden yürüyoruz" dediği kelime
star wars the attack of the clones filmindeki gibi toplu bir şekilde gizli emirleri her an alıp, devleti ve milleti arkadan vurabilecek nitelikteki tehlikeli, tek tip insanlardır.
genelde açık kahverengi tüylenmiş bir palto giyerler. gözlüklü olmak temizyüzlü görünmek açısından bir assettir kesinlikle, gözlükler kolormatiktir. kumaş pantolon ve dışarıdalarsa içine sokulmuş beyaz bir gömlek de kesin gibidir. içeride, yurtta vs gömleği dışarı çıkarırlar. çıkmayan bıyıklarını bırakmışlardır, ama zaten çıkmasa da olur, dinimizde esas olan niyettir. ellerinde mutlaka bir taşıma aracı vardır, çanta olabileceği gibi içinde kitap, sızıntı vs, ya da hiç bir şey yoksa boş bir şeffaf dosya bulunan dandirik bir beyaz poşet de olabilir. saçlar bir çok zaman ıslak ve düzeltilmiştir. yeni başlayanların çoğunda walkman vardır, herhangi bir yere gider gelirken fethullah gülen'in kasetlerini dinlerler. o walkmani gördüğünüzde emin olabilir, tanımasanız bile "hey, nurcu" diyebilirsiniz. kesinlikle dönüp bakacaklardır.
genelde ailelerinden uzaktadırlar. bu şekilde ideallerine daha rahat hizmet edebildiklerini düşünürler, tabii bunun arkasındaki en az o kadar önemli, fakat pek farkedilmeyen diğer motif modernleşmedir, yani dinin artık bir toplumsal değer olmaktan ziyade bireysel bir tercih durumuna geldiği bir bireyselleşme. bu bireyselleşme hoş geldiği ölçüde ailesiyle aynı şehirde yaşayan bazıları bile ömürlerini yurtlarda geçirmeye başlar.
"iklim" kelimesini yanlış kullanırlar. iklim gerçekte "climate" anlamına gelen ingilizce, hiç bir uhrevi ya da sosyal anlamı olmayan teknik bir deyimdir. onlar içinse sanki arapçadan geçmiş gibi "ikliiim" diye okunan ve "genel durum" anlamına gelen bir kelimedir. bunları köşeyazarı falan olanlar yapar daha çok. "hoşgörü diyalog ikliiiiiminde" gibi kalıplaşmış söz öbeklerinde mesela. çoğu namazlarda duruşları falan, hanefi değil şafiiyi andırır, hepsinde de namazdan sonra salaten tüncina duasını okur, ellerini ters düz çevirirler. bu dua ve tersdüz çevirme de tıpkı walkman ve poşet gibi çok karakteristiktir.
her kim olursanız olun konya'da okuyan,alkol kullanmayan,az buçuk dini bilgisi olan herkese yapıştırılan tabusal etiketlerden biridir. hele bir de kumaş pantolon giyiyorsanız hiç şansınız yok siz de fettulahçısınızdır.
pek çok kişiyi etkilemiş f. gülen in cemaatindekilere verilen ad. doğru veya yanlış, bu kadar taraftarı nasıl bir insan etrafında toplar ayrı konudur.
çok ilginçtir otobüste bu gençler yer verir. asla insanın gözünün içine bakmazlar. sağda solda kızlarla gezdikleri görülmez. konuştukalrı da duyulmaz..
kızlarınsa biraz daha saldırgan olduklarını düşünüyorum. diğerlerini sevmedilerini onlarla tartışarak belli edenleri kızlar arasında gördüm tek.
ama yekünü kendilerini adamış insanlardır. bir hedef için adanmak da herkesin yapabileceği şey değildir.
her sakallaıyı dedesi zanneden gerizekalıların insanları kategorize ederken az bir dinden diyanetten bahsedenlere taktıkları isim. ben adama komünist deyince kızıyorlar, her dinsize komünist demeyin diye. dindar komünist de olabiliyormuş zira. eyvallah diyorum haklısınız. ama şu son zamanlardaki fethullahçı aşağı, fethullahçı yukarı muhabbetinden de sıkıldım.
insan üzerinden, siyaset fikir üretmeye çalışanların düştüğü zavallı bir durum. ilhancılarla, fethullahçıların savaşında ben de varım ama ben ne fethullahçıyım ne de ilhancı. bir insanın durduğu yer eğer bir çok fikir ve düşüncenin bileşkesinin oluşturduğu, o bilmem kaç boyutlu kordinat sisteminde bir nokta ise, insanları neden genel kordinatlarından değil de mahalli yani lokal kordinatları üzerinden değerlendiririz. fethullahçıyım hem de komünistim dese biri ne olacak. izin vermiyoruz mu diyecek, adamın ne dediği ve düşündüğüne de mi karışacaksınız.
mesela bir kaç örnek vereyim piyasadan.
kurtlar vadisi izliyorsan bir kere kafadan fethullahçısın.
tanrı kelimesini allah yerine kullanıyorsan kesin ulusalcısın.
timaş'tan bir kitap ya da zaman'dan bir yazarın fikirleri hoşuna gitmiş ve katılmışsan sen süzme fethullahçısın onların tabiriyle.
kalpak takıyorsan, hele bir de anıtkabir'e filan gidiyorsan sen süzme ulusalcısın.
ne bileyim daha böyle yüzlerce zerzevat. en sevmediğim de bayrak üzerinden yapılanı. atatürk baskılı bayrak ulusalcılığı, normal bayrak akpliliği, simgeler oldu son zamanlarda. anlamsız saçmasapan, insanın gülsem mi ağlasam mı diye düşündüğü komedya, bu ülkede uzun süredir bozuk plak gibi dönüyor. ilke üzerinden değil insanlar üzerinden tartışınca mesele de mundar oluyor maalesef. fikirler karşılıklı tartışsa da bir koyunlar ak mı kara mı görsek? ya da olmayan şeyler mi tartışılıyor? ortada koyun filan da mı yok?
badem bıyık.
kısaca fetoşçu da denebilir.
(ntcik, 02.05.2008 22:10)
. her akşam köşe başındaki tezgahında fethullah satan biri olarak
(bkz:
ben lan ben ya sev ya siktir git)
(bkz:
fethullahçı geldi haanıım)
hocamız,hocaefendi,her dediği doğrudur dedikleri fettullah hocalarını,kendilerince bir ilah ilan eden,sanki ondan bir peygambermiş gibi bahseden,her selam verene 'aleykümselam' diyerek mükemmel bir müslüman olduğunu zanneden,son model arabalarda gezen,lüks sitelerde oturan,en az 3 çocuk yapan,karısını sadece gözleri görünecek şekilde kapatıp(ki yazık kadın yürüdüğü yolu göremez,düşer müşer mantığıyla),kendisi tiril tiril marka tshirtlerle gezen,deniz kıyısına karısıyla gelmeyip milletin karısını kızını kesen kişilere verilen ortak isimdir.
fetoş denilen şeytanı peygamberleştirmiş meczuplara verilen isim.
din sömürücüsü para babalarına hizmet eden insanlar grubudur.
(iskra, 22.09.2008 17:43)
fetoşun yönettiği 25 milyar dolarda biraz da payı olan kişilerdir.
şimdi enayide demek istemiyorum, zira al gülüm ver gülüm işi bunlar. baya para dönüyor lan. biz de mi girsek sözlük olarak ?
gerçi ben tarikat, cemaat dediğini "allah yolu" olarak biliyorum ama. bunlar menfaat peşinde. neyse beraber yanarız.
bir gün ağlamasa samimiyetine inanmayacağım insandır. ağlama duvarı vardır hatta arada toplaşıp ağlaşırlar, birbirlerinin burunları silerek toplumdaki birlik ve beraberliği vurgularlar. çok içli ağlarlar ama sanki birileri akşamdan değdirmiş gibi.
tövbe tövbe, allahım sana geliyorum uhuhu.
sanki bir hayvan familyası ismi gibi ; kedigiller, balinagiller, taçyapraklılar, vb.