görseller
ferzan özpetekferzan özpetek
ferzan özpetek 
belki ilginizi çeker
  1. · serra yılmaz
  2. · sanat filmi yönetmenleri
  3. · yönetmenlerin vazgeçemedikleri oyuncuları
  4. · 42 nci antalya altın portakal film festivali
  5. · 26ncı uluslararası istanbul film festivali
  6. · saturno contro
  7. · alessandra cora
  8. · cuore sacro
  9. · muhteşem sahnelerin muhteşem soundtrackleri
  10. · ferzan
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  2. · tunceli alevileri dinsizdir
  3. · sözlük yazarlarının hayalleri
  4. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  5. · yılmaz özdil
  6. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  7. · ezel
  8. · nicolae mitea
  9. · kadour ziani

ferzan özpetek  

sayfa  / 2
  1. hamam, harem suare, cahil periler, karşı pencere gibi başarlı ve çok ses getirmiş yapıtlara imza atmış italyada yaşayan türk yönetmen
    (giberling, 08.04.2004 18:52)
  2. röportajında çok güzel spagetti yaptığını iddia eden,türk sinemasının yaratıcı yönetmeni..
    (doaaa, 08.04.2004 19:42)
  3. bir türlü sevemediğim şahsiyet.ilk kez bir filmi * yarıda bırakıp çıkmama sebep olucak kadar sıkıcı bi konu anlatımına sahip yönetmen kişi.
    (guanoapes, 08.04.2004 20:18)
  4. filmografisi şöyle :

hamam (1997)
    harem suare (1999)
    le fate ignoranti (2001)
    la finestra di fronte (2003)
    cuore sacro (2005)

eşcinseldir ve bazı filmlerinde eşcinsellik temalarına önemli ölçüde yer verir.
    (wondrous, 02.01.2005 17:55 ~ 17:57)
  5. http://www.ferzanozpetek.com/
    (sizofrenkedi, 02.02.2005 16:57)
  6. italya nın bağrına bastığı bir yönetmendir.diğer avrupa ülkelerinde de azımsanmayacak bir hayran kitlesine sahiptir,filmleri donatello,globo dor'a gibi ses getiren ödüller kazanmış,madonna tarafından da beğenildiği dile getirilmiştir.içinde eşcinsellik geçmeyen bir film yapıp yapmayacağı da şahsım tarafından merak konusu olmuştur.
    (nectar, 24.06.2006 01:30)
  7. yaptığı muhteşem filmlerle çok iyi bir yönetmen olduğunu kanıtlayan bir türk yönetmen.(bkz: hamam)(bkz: karşı pencere)
    (ace of spades, 24.06.2006 09:41)
  8. kel bir amcam olmasına rağmen türk gençleri arasında erkek mi yoksa kadın mı olduğu tartışılan dünyaca ün salmış türk yönetmen.
    (karacalut, 27.06.2006 12:22)
  9. 1959 istanbul doğumlu yönetmen, oyuncu zeynep aksu'nun kardeşi, kalamış abc lisesi'ni bitirdi, 1976'da italya'ya gidip roma'daki la spaienza üniversitesi'nde sinema tarihi öğrenimi gördü, navona akademisi'nde silvio d'amico yönetiminde sanat tarihi ve tiyatro yönetmenliği dersleri aldı, 1982'de julian beck'in yanında tiyatro çalışmaları yaparak çıraklık dönemini geçirdi, maurizo ponzi'nin yönettiği filmlerde asistanlık yaptı, daha sonra lamberto bava, ricky tognazzi, frencesco nuti ve marco risi gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı, bazı türk gazetelerinin roma muhabirliğini yaptı, batı'da ticari sinema zincirine girme başarısını hamam filmi ile yakaladı.
    (yeşilçam, 22.01.2007 21:17)
  10. saturno contro'su ile ben benden almış, duygu sömürüsü yapmadan da ölüm gibi acı temaların işlenebileceğini göstermiş, tarz sahibi yönetmen. mutfak sahneleri, eşcinsel aşklar ve serra yılmaz filmlerinin olmazsa olmazıdır. ayrıca komün hayata özendirir, eski dostları arama ihtiyacı uyandırır.
    (strange fruit, 02.07.2007 16:18)
  11. filmlerinde insana ait şeyleri ön plana çıkarıyor. fakat insanları değil de olayları ilgi çekici hale getirmeyi daha ön plana koyuyor sanırım. ancak filmlerinde olayların da pek bi ilgi çekici kısmı yok. film boyunca açıklanmayan gizemli bi süreç. yavaş, hiç acele etmeyen sahneler. filmleri izlerken sonunun tatmin edici olmayacağına inanıyorsunuz zaten. o an bitmesiye yirmi dakka sonra bitmesi arasında hiç bi fark olmuyor o an için. ve bu duygu filmin sonuna kadar götürüyor izleyeni. kısacası filmleri izlettiriyor kendini.
    (nulette, 03.09.2007 02:56)
  12. hemen hemen her filminde serra yılmaz adlı başarılı oyuncumuzu da kadrosuna dahil eden yetenekli yönetmen...
    (penny lane, 18.10.2007 21:46)
  13. asistanı olmak istediğim yüce yönetmen.
    (jeux denfants, 19.10.2007 00:20)
  14. filminde oynattığı hatun oyuncuya duygusal anlamda bir şeyler hissetmeye başladığı için bazı sahneleri değiştirerek bir yönetmene yakıştırmadığım hareketi yapmış; ama filmlerinde aşmış dehşet yönetmen. ayrıca bir çalışmasında rol almak istediğim kişilik. kendisini tanıyan arkadaşlarımın 'yüzün ferzan'ın beğeneceği türden' diyerek beni mutlu etmişlikleri de vardır.
    (los amantes del circulo polar, 19.10.2007 18:32)
  15. izlediğim bir filmde silp donlu 2 adamın aynı yatağa girmesiyle beni hayatımda ilk defa sinema salonundan film bitmeden çıkarmayı başarmış insandır.

ayrıca;
    (bkz: ibnelik sanatsa ben sanatı sevmiyorum)
    (anthrax, 19.10.2007 20:44)
  16. yönetmenin tüm filmleri 23-29 ekim tarihleri arasında istanbul modern sanat'ta izlenebilecektir.
    (celibon, 21.10.2007 13:06)
  17. türkiye'de yapamayacağı filmleri italya'da çekmiş muhteşem yönetmen. tüm filmlerinde sevgi, arkadaşlık üzerine odaklanmış ve "ibnelik" diye tabir edilen ancak insan beyninin her kıvrımının algılayabileceği ve türlü duyguların insanlık hali olduğu bilinci ile eşcisellikle sanatı birleştirmiştir. lakin kendisi kimi türk insanının algılayabileceği kavramların dışına çıkmaktadır ve türkiye'de benimsenmesi uzun sürecektir muhtemelen.

(bkz: ibneleşiyorum mütemadiyen)
    (she, 04.12.2007 00:33)
  18. "şu an" itibariyle karşı pencere "sanatının doruk noktası" olan yönetmendir kanımca. ilk öpücük ile başladığı işi cahil periler ile devam ettirmiş, kendini yoğurdukça, daha özüne inerek işlemiştir konularını. ve "karşı pencere" ile yönetmenliğini konuşturmuş, kabiliyetinin ve mükemmeliyetinin zirvesine ulaşmıştır. karşı pencere kurgusu ve senaryosu ile, arada hiçbir boşluk bırakmadan, tüm görsel, işitsel, sezgisel, duygusal ve düşünsel temaları, seyircinin önüne tek tek ama yoğun ve de derin bir açıklık içinde ortaya koyarak tüm hislerimi felce uğratmıştır. işte bu yüzden, belki de sırf bu yüzden harem suare sonrasında daha ticari gelmiştir bana. attan inip, eşeğe binmek kadar hayal kırıklığı yaratmıştır bünyemde. güzel olmadığından değil, izlenesi bir filmdir ama sıralaması yanlıştır. karşı pencere"den önce çekilmiş olsaydı, gurur duyar "vay be, türk yönetmenin cesaretine bak" derdim. ama ayrımcılığın her türlüsünün acısını, aşkın en güzelini, sevginin merhametini, arkadaşlığın sadakatini, insanlığın olanca tüm dramını, "karşı pencere" de o kadar yoğun gördükten sonra, hafif kalırdı bu iltifat eminim. insan bu filmi izleyince, hayatın sadece "acılar ve ümitler" üzerine kurulduğunu anlıyor. hele son filmi için tek bir yorum yaparım ki, "felaket abesle iştigaldir" o kadar. yoruma değmez kısaca. umarız ki, ve sabırsızlanıyoruz ki, bir an önce "karşı pencere"yi sollayacak eserler meydana getirecektir.
    (shiba, 01.01.2008 20:49 ~ 20:50)
  19. muccino ve moretti ile birlikte italyan sinemasını kurtarabilecek birkaç yönetmenden biri olarak gösteriliyor. her seferinde oyuncularına aşık olmak gibi bir yaklaşımı var . tabii bu aşk farklı bir aşk. rollerini yaparken onları hayranlıkla izlemek. bu tıpkı sevdiğiniz insanın hep en güzelini yapmasını arzulamak gibi bir şey. tüm hareketlerini dikkatlice izlersiniz ve gerekirse elinizle saçını arkaya atarsınız.
    karakterlere göre oyuncu seçmek ve onların filmin içindeki dünyada var olmasına izin vermek. bazen duracakları yeri kendileri seçerler hatta. bütün filmlerinde olan tutku ise zaten kendisinin de sinema yapma sebebi.
    muccino, l'ultima baccio ve ricordati di me'den sonra will smith'in özel ricası ile the pursuit of happyness'ı yapmıştır. şu ana kadar yaptığı filmler ile çok başarılı bir yönetmen olduğunu gösterdi zaten. moretti ise altın palmiye'li bir yönetmen ve la stanza del figlio gibi bir film yapması ile de takdire değer. kimileri diğer filmlerinin daha iyi olduğunu söylese de bence en iyi filmi de odur. ferzan özpetek ise muccino fan'ı olan şahsımı bile etkileyebilmiştir bu kıyasta. la finestra di fronte filmi benim açımdan özpetek'in yaptığı en iyi filmdir. kesinlikle çok önemli bir yönetmen olan özpetek'in tarzı aslında türk sinemasının da yönelmesi gereken bir tarz. sinan çetin filmleri ile kendi sinemamızı yaratamayız kuşkusuz.
    yakın zamanda çok iyi filmler yapacağından hiç kuşkum yok. sabırsızlıkla roman uyarlaması son filmini bekliyorum.(a perfect day-ingilizce). bu filmde senaryoyu kendisi yazmadığı için enteresan bir deneyim olacaktır kuşkusuz. hem onun için hem de özpetek seyircisi için.
    (setheleh, 23.05.2008 14:43)
  20. filmlerinin hepsi birbirine benzeyen ama bir şekilde hepsinden faklı tatlar aldığım, toplumun görünmeyen yüzlerini, farklılıklarını ve gerçeklerini anlatan yönetmen. şu sıralar tamamı italyan oyunculardan kurulu kadroya sahip filmi un giorno perfetto ile venedik film festivalinde yarışıyor.
    (drumteam, 02.09.2008 03:04)
  21. yaptığı fimlerdeki eşcinsel öğeleri ibnelik olarak adlandırılmasına kızan sevenlerinin olduğu başarılı bir yönetmen.

ben ferzan özpetek'i sinema konusunda yargılayacak bi adam değilim. adam o kadar ödül falan almış, helal olsun. bana bi yararı yok alsın yada almasın sikimde bile değil açıkçası ama yiğidi öldür hakkını yeme helal olsun adama. gelgelelim ibnelik mevzuuna, eğer 2 adam slip beyaz donla yatağa giriyosa bunun adı ibnelikdir, eşcinselliktir. bu da beni rahatsız ediyo, ben bu sanatı sevmiyorum arkadaş adına istersen eşcinsellik istersen ibnelik. klasik bir türk insanı olarak 2 tanede adamın sevişmesinden rahatsız oluyorsam umarım hayatım boyunca klasik bir türk insanı olarak kalırım.
    (anthrax, 16.10.2008 21:17)
  22. mükemmel bir gün (un giorno perfetto) ün yönetmeni
    (zızz, 03.01.2009 18:51)
  23. 12 mart 2009 perşembe günü (o gün bugündür), boğaziçi üniversitesi mithat alam film merkezi'ne söyelşiye gelecek olan yönetmen. söyleşiden sonraki izleminlerimi de paylaşacağım, merak edenlere.
    (yazıyorum fütursuzca, 12.03.2009 14:21)
  24. italya daki depremden sonra bir kısa film çalışmasına katılmıştır. " nonostante tutto è pasqua" (per şeye rağmen paskalya) adlı video http://tv.repubblica.it/... '' adresinden izlenebilir.
    (firuze, 12.04.2009 14:32)
  25. filmlerinde anlattığı dostluk, arkadaşlık, sevgi, bağlılık, paylaşmanın eşcinsel hayatta gerçekten olduğuna inandırmaya çalışan yönetmen.

öyle bir şey olamadığı için belki de hayal ettiği dünyayı işliyordur filmlerinde kimbilir. bir eşcinselin hayatını yönlendiren "seks" duygusuna yenilmeyerek, anlattığı tarz dostluklar yaşayacağına inanmıyorum ben. olsa olsa birbirine mecbur kalma psikolojisi ile kommün hayatı sürer gider.
    (life for rent, 12.04.2009 15:28)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil